Forskare: Här är den stora boven på julbordet

Här är de stora klimatbovarna på julbordet – klassikern är värst.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Katarina Bälter, professor i folkhälsovetenskap vid Mälardalens högskola, vill att fler svenskar ska äta ett hållbart julbord. Hon menar att det inte är någon fara att äta köttbullar, prinskorv och skinka - men att det ska vara i måttliga mängder, samtidigt som man ska blanda in fler vegetabiliska livsmedel och ägna en tanke åt matsvinnet.

– En stark trend just nu är att inkludera fler vegetariska rätter på julbordet. Vegetabiliska livsmedel generar inte lika mycket växthusgaser under produktion som animaliska livsmedel, så de är mer klimatsmarta samtligt som de också är nyttiga och näringsrika.

– Om man googlar vegetarisk julmat får man väldigt många träffar, både vegetariska versioner av traditionella rätter, såsom vegetarisk Janssons frestelse, men även helt nya rätter dyker upp, säger Katarina Bälter.

De största klimatbovarna är rätter gjorda på gris, som skinka, prinskorv och revbensspjäll – men framför allt köttbullar.

– Julmaten i Sverige omfattar många kötträtter, som exempelvis skinka, köttbullar, prinskorv, revbensspjäll och sylta, men det innehåller ganska lite grönsaker. Eftersom nötkött genererar mycket växthusgaser under uppfödning av kor, så är köttbullar den minst klimatsmarta rätten på julbordet, säger Katarina Bälter.

Hon nämner kål och rotfrukter som mer klimatsmarta julbordsklassiker och att man ska undvika mat som behöver flygas in till Sverige.

– Här kan man tänka på att minska flygtransporterad exotisk frukt, som till exempel vindruvor. Bättre är att satsa på svenska äpplen, om man vill ha ett klimatsmart julbord. Sen är ofta torkade frukter, som fikon, ofta transporterade med båt, så det är bättre för klimatet än varor som fraktas med flyg, säger Katarina Bälter.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar