Laddar

Flaka gör succé med herrlaget: ”Fick respekt direkt”

Herrtränare, 27 år gammal och kvinna är en ovanlig kombination. Men efter succén i handbollsklubben Kuststaden vill Flaka Dervisaj inte fokusera på varken kön eller ålder. "Jag vill bli uppmärksammad för att jag är en jäkligt bra tränare" säger hon till 24Trelleborg.

delningar

Trelleborgsklubben Kuststaden HK:s herrlag har gjort en fenomenal debutsäsong. På 13 matcher har man plockat hela 11 segrar. Det gör att man redan på tisdag kväll kan säkra avancemang till division 3.

Mycket är tack vare 27-årige coachen Flaka Dervisaj. Ett före detta utlandsproffs i Tyskland och Schweiz. Hon är unik i serien som den ende kvinnliga tränaren för ett herrlag. Men själv anser hon att varken hennes ålder eller kön spelar särskilt stor roll.

– Det är klart att det var speciellt att komma till första träningen i mina rosa skor. Framför allt med tanke på att många av spelarna är i min ålder. Men det tog inte långt tid innan jag fick killarnas respekt. De hade nog googlat vem jag var och så fort jag började snacka så var det inga problem, säger Flaka Dervisaj.

Hennes egen karriär stoppades av ett par allvarliga knäskador. När hon lagt skorna på hyllan valde hon att flytta med pojkvännen Max till Sverige. Efter ett par år utan handboll kom intresset tillbaka och började utbilda sig till tränare. När Kuststaden stod utan tränare fick hon förfrågan om att ta över laget.

Det blev mycket att göra direkt från första träning. Framför allt med tanke på att hon tog över laget bara två veckor innan premiären.

– Från mina proffsår så vet jag vad som krävs för att lyckas. När jag kom hit så var det väldigt ostrukturerat. Så det viktigaste för mig var att komma in och kräva att alla spelarna går in ett hundra procent i varje träning, säger Flaka Dervisaj och fortsätter.

– Jag tycker att vi har pusslat ihop laget väldigt bra. Våra spelare kompletterar varandra väldigt bra spelmässigt. Vi är ett bra lag tack vare kollektivet och inte på grund av enskilda spelare.

 

Foto: Kuststaden HK

Klubben är lyrisk över hennes framgångar med herrlaget och spär inte på lovorden över sin tränare.

– Flaka har betytt väldigt mycket för oss. Då Flaka pratar så lyssnar alla, eftersom alla vet att hon spelat på en hög nivå. Det gör att hon är en förebild för många spelare, säger klubbchefen Patrik Svensson.

Framgångarna leder också till att allt fler vill tala om hennes resa. En kvinnlig tränare som gör succé med ett herrlag, hör inte till vanligheterna. Men själv vill hon helst fokusera på det sportsliga. Hon vill ses som en bra coach, oavsett kön.

– Det är klart att det snackas mycket om att jag är en ung tjej som tränar herrlaget. Det är så klart kul, framför allt när det går så bra. Samtidigt känner jag att jag inte vill ha uppmärksamhet för att jag är tjej. Jag vill inte att det här ska bli fokus på feminism eller liknande. Jag vill bli uppmärksammad för att jag är en jäkligt bra tränare, säger hon och fortsätter.

– Och det känner jag att jag blivit nu.

 

Relaterade artiklar