Laddar

Finansministern höll lektion på Söderslättsgymnasiet

Under cirka en timme fick elever från Söderslättsgymnasiet ställa frågor till Sveriges finansminister Magdalena Andersson.

delningar

Under måndagen besökte Sveriges finansminister Magdalena Andersson Trelleborg. På schemat stod ett besök på Söderslättsgymnasiet och kampanjarbete på Rådhustorget. Finansministern överraskade tre klasser med ett besök och talade om hennes resa till den politiker hon är i dag.

Finansministern tog även chansen att svara på elevernas frågor om politik och vilka som är deras viktigaste valfrågor. Där fick frågor om bostäder, pension och lag och ordning stor del av tiden.

– Frågan om lag och ordning växer snabbast i Sverige. Vi ser bland annaten ökning när det gäller skjutningar och sexuella trakasserier, sa Magdalena Andersson och fortsatte.

– Nu har polisen gjort en jättestor omorganisation, där man inte fått ut tillräckligt med resurser. Det gör att anmälningar om sexuella trakasserier och till och med våldtäkter läggs på hög. Det är helt oacceptabelt. Jag anser att polisen behöver mer resurser för att kunna utreda alla de här brotten, sa Magdalena Andersson.

 

En elev frågade vad pensionsåldern kommer att vara när de blir äldre. En fråga som finansministern hade svårt att ge en exakt siffra på.

– Det är ju mig som ni ska försörja så det kommer bli länge. Minst till 75, sa Magdalena Andersson med ett skratt.

– Nej, jag skojade bara. Men vi lever längre och är friskare längre, det innebär att vi kommer att behöva arbeta längre. Jag är 51 år, men jag tror knappast att jag kommer gå i pension vid 65. Det ser jag inte framför mig. Ni kommer säkert vara lika sugna på att jobba länge, det är kul att jobba.

Magdalena Andersson hann även med ett snabbt besök hos frisöreleverna under hennes cirka en timme långa visit.

Finansministern togs emot av Söderslättsgymnasiets rektor Anders Wramnell som uppskattade besöket.

– Besöket är på hennes initiativ. Vi fick förfrågan om vi kunde ta emot henne och det fanns ingen tvekan. Vi vill så klart visa upp vår moderna gymnasieskola, sa Anders Wramnell inför besöket.

Innan Magdalena Andersson lämnade skolan gav hon en viktig uppmaning till eleverna som ska rösta för första gången i och med valet 2018.

– Ta möjligheten att rösta. Det finns så många människor i världen som kämpar för att få leva i en demokrati. Se till att ni tar till vara på er möjlighet att påverka.