Laddar

Fallande frukt gav paret en idé – nu har Trelleborg ett nytt musteri

När Christian Örnberg och Elin Gunnarsson inte hittade någon som kunde göra must av deras äpplen fick de idén att fylla tomrummet på marknaden. Nu öppnar de Sydkustens Gårdsbryggeri.

delningar

Ungefär en mil öster om Trelleborg har en ny gårdsverksamhet poppat upp. Det rör sig om Sydkustens Gårdsbryggeri som nu öppnar upp dörrarna. Efter över ett decennium av stadsmiljö i Stockholm valde Christian Örnberg och Elin Gunnarsson att flytta till en gård mellan Simremarken och Böste.

Gården lockade med sin mysiga omgivning samt flera äppelträd. Men det var när äpplena föll till marken som paret fick en idé.

– Vi flyttade ner hit för tre år sedan och har hela tiden haft tankar på en verksamhet vid sidan av jobbet. Förra året fick vi jättemycket äpplen som vi ville lämna in någonstans, men vi hittade inga ställen där man kunde lämna in äpplen för att få sin egen must. Då bestämde vi oss för att köpa en press och starta ett musteri själva, säger Christian Örnberg.

Sagt och gjort. Nu är ladan till gården omgjord till ett mysigt gårdsbryggeri, där paret pressar bland annat äpplen och päron som kunderna tar med sig. Det enda kravet är att de tar med sig cirka 40 kilo.

 

Steget från storstadsbo till producent på landet är dock inte så långt som man kan tro. Elin är journalist och Christian arbetar som fotograf. Via sina yrkesroller har paret gjort många reportage om småskaliga producenter runt om i Sverige, något som gett dem ett intresse att börja själva.

– När vi gjorde alla det här reportagen så startades ett frö att gro i huvudet om att det här kanske kan passa oss också. Jag älskar mitt jobb till vardags men jag tycker det är jätteroligt att få syssla med något mer vid sidan om.

 

Som namnet, Sydkustens Gårdsbryggeri, avslöjar så finns det planer på att producera fler drycker framöver.

– Förhoppningen är att vi i framtiden kan utöka verksamheten med att brygga öl. Men vi tar det lite som det kommer. I år börjar vi med musten så får vi se var det landar till slut, säger Christian Örnberg.

Gårdsbryggeriet har redan haft sin smygpremiär men det är under helgen som man förväntar sig den första stora kundtillströmningen.

– Med tanke på de hårda vindarna tidigare i veckan så borde det finnas mycket fallfrukt. Då är det bra läge att göra något kul med frukten istället för att den bara ruttnar, som en god must, säger Christian Örnberg med ett leende.