Laddar

EXTRA: Hundratals ungdomar väntas söka till djurparksjobb

Skånes Djurpark anställer 150 ungdomar som "Äventyrare" inför årets säsong – först till kvarn gäller.

delningar

Inför årets säsong väntas rekordmånga ungdomar söka jobben som Äventyrare Skånes Djurpark. Parkchefen Glenn André Viste Bøe förväntar sig över 1000 ansökningar.

– Det har varit allt fler varje år. När vi började 2016 hade vi 500 ansökningar, förra året hade vi 800, så det ökar ganska rejält, det är superhäftigt! Sen blir gruppen större för varje år, nu ska vi ha 150 Äventyrare, för tre år sedan var det bara 50, så det växer med parken, säger han.

Rekryteringen drog igång för någon vecka sedan och 20 februari är det dags för Äventyrsakademin. Då för 500 ungdomar genomgå en tre timmar lång audition. Kandidaterna utbildas i gästbemötande, kultur och värderingar.

– Vi anställer baserat på engagemang och attityd. Tidigare erfarenheter spelar inte in! För många är detta deras första jobb och vi vill att det ska vara en god första upplevelser.

Men man måste passa på, det är först till kvarn som gäller!

Vad kommer ungdomarna få göra i parken?

– Primärt handlar det om att ta hand om människor och framförallt barn. Lek och lära ska gå hand i hand. Man får testa på lite olika roller allt från att stå i biljettlucka eller kiosk till att vara lärling på barnens bondgård, berättar Glenn André Viste Bøe och fortsätter:

– Dagen börjar med med morgonmöte där vi leker för att bryta isen. Det är för att påminna oss om att vi är här för de minsta. Vår kultur är lite crazy!

Ungdomarna som söker kommer främst från Skåne men även några från längre upp i landet och även från Tyskland har man fått intressenter. Äventyrarna kommer inte arbeta direkt med djuren, det hanterar erfarna djurskötare, men det finns förstås möjligheter att komma nära inpå djuren.

Viste Bøe berättar att flera som har varit säsongsarbetare har senare anställts. Två av Äventyrarna får också ta del av en årslång utbildning i programmet Storbjörn där man bland annat utbildas i Orlando, USA, för att bli gruppledare inför nästa års kull.

Samarbetet mellan Äventyrarna och djurskötarna är viktigt, tillsammans ska man vara en röst för att berätta djurens historia.

Vad händer om man inte får en plats?

– För de 350 som får ett nej så får man tre roliga och lärorika timmar. Vi sparar också alla ansökningar på en väntelista, till julsäsong kan det komma en ny möjlighet, säger Glenn André Viste Bøe.

De flesta säsongsarbetare är mellan 16 och 22 år gamla. Det finns dock ingen åldersbegränsning för någon som är intresserad. För att söka gå in här.

 

Relaterade artiklar