Experten: Så gör du om din lägenhet är för kall

Genrefoton: Josefin Berggren/Hyresgästföreningen, arkiv.

Hyresgästföreningens jurist Ingrid Buskas tipsar om vad du kan göra själv som hyresgäst.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Väder kan vara oförutsägbart och slå om snabbt och det brukar inte värmesystemet i bostaden göra lika enkelt. Till Hyresgästföreningen inkommer det samtal om kalla lägenheter i perioder.

Problem med kall lägenhet när vädret är kallare utomhus är ett vanligt ärende hos ärendehandläggare och jurister på Hyresgästföreningen. Samtalen kommer i perioder, höst, vinter och vår och i många fall handlar det om enklare åtgärder.

– Oftast vänder sig hyresgästen till oss när de inte känner sig hörda av sin hyresvärd. Det finns riktlinjer från folkhälsomyndigheten som vi går efter när det gäller temperatur inomhus. I många fall kan lägenheten upplevas som kall och kanske har inte värmen kommit igång ordentligt, säger Ingrid Buskas, regionjurist på Hyresgästföreningen region Sydost.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet inte bör understiga 20 grader. Temperaturen ska aldrig vara lägre än 18 grader och inte varmare än 26 grader på sommaren – med vissa undantag.

Vid plötsligt kallare väder utomhus finns det åtgärder som man som hyresgäst själv kan testa först. Ingrid Buskas tipsar:

✓ Börja med att mäta temperaturen i lägenheten. Temperaturen mäts mitt i rummet en meter ovan golv.

✓ Bara för att elementen är kalla betyder inte det att de inte fungerar. I många lägenhetshus anpassar elementen sig till den temperatur som finns i rummet.

✓ Låt elementen få fritt spelrum, dra ut soffan, lyft på gardinerna och låt värmen sprida sig. Täcker något elementen stannar värmen lätt där.

✓ Lyft frågan med din hyresvärd, kanske kan de ställa in ett tillfälligt extra element.

✓ Får man inte den hjälp man behöver kan man som medlem kontakta Hyresgästföreningen för ytterligare stöd.

Relaterade artiklar