Expert varnar: Så blir du lurad i julhandeln

Susanne Fagerberg, skadespecialist på Länsförsäkringar. Foto: Länsförsäkringar.

Många butiker försöker sälja på dig extra försäkringar när du julhandlar men ofta är de både onödiga och dyrare än försäkringar du antagligen redan har.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Nu i juletider är det inte helt ovanligt att köpa lite dyrare julklappar eller inhandla prylar på mellandagsrean, som en TV, dator eller klocka.

Ofta erbjuder butikerna dig att köpa en försäkring för varje pryl, men enligt experterna många försäkringar ofta både dyra och onödiga. För de allra flesta är en hemförsäkring i kombination med en allriskförsäkring fullt tillräcklig.

– Vi får många frågor om de extra försäkringarna som erbjuds i handeln, säger Susanne Fagerberg, skadespecialist på Länsförsäkringar.

Normalt sett har du ett väldigt bra skydd i hemförsäkringen om du har en allriskförsäkring. I allriskförsäkringen ingår en elektronikförsäkring som ersätter nypris för viss typ av elektronik upp till två år. Nyprisersättningen gäller för exempelvis datorer, TV och kamera men inte för mobiltelefoner.

Precis som för en produktförsäkring man köper i affären gäller allriskförsäkringen för skada eller förlust genom en plötslig och oförutsedd händelse.

– En sak som är viktig att tänka på är att produktförsäkringarna bara gäller för en sak, medan allriskförsäkringen täcker alla dina saker, förklarar Susanne Fagerberg.

Hemförsäkringen innehåller alltid ett grundskydd för dina saker vid inbrott eller brand. Den gäller också vid skada på dina hushållsmaskiner, som till exempel ugn, kyl eller diskmaskin. Utöver det skydd som finns i hemförsäkringen ger också konsumentköplagen ett skydd för produkter där man har en treårig reklamationsrätt för ursprungliga fel.

– Om du ska köpa en produktförsäkring eller nöja dig med en allriskförsäkring är en avvägning som varje kund behöver göra. Titta på vad produktförsäkringen täcker, vad det är för självrisk och räkna på vad försäkringen kostar under den tid du tror att dina saker kommer att hålla. För många blir det billigare att ha en allriskförsäkring och hellre betala en självrisk om man råkar ut för en skada, avslutar Susanne Fagerberg.

FAKTA

Fakta:

* Du kan reklamera ursprungliga fel inom tre år enligt Konsumentköplagen.

* Hemförsäkringen skyddar dina hushållsmaskiner.

* Allriskförsäkring täcker skador genom plötsliga och oförutsedda händelser.

* Produktförsäkring tecknas för varje vara för sig och ersätter just den om den slutar fungera eller skadas.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar