Laddar

Efter kaoset – Skatteverket förlänger deklarationstiden

Arga deklaranter har petat in sina deklarationer genom dörrspringor på flera besökskontor.

delningar

I dag är det egentligen sista dagen att lämna in sin deklaration, men Skatteverket förlänger nu möjligheten att lämna in sina pappersdeklarationer på besökskontoren.

Anledningen är det kaos som har uppstått på flera håll i landet.

Som vi rapporterade tidigare i veckan, finns det inte längre brevinkast för deklarationer på skattekontoren eller servicekontoren. Den som vill lämna deklarationen på ett servicekontor behöver komma när kontoret är öppet, vilket många deklaranter har missat.

Det har gjort att på flera håll i landet har arga deklarerande i protest tryckt in sina deklarationer i dörrspringan till entréerna på Skatteverkets besökskontor, vilket Aftonbladet först rapporterade.

På Skatteverkets hemsida skriver man att alla brevinkast togs bort förra året av säkerhetsskäl.

– Förra året togs alla brevinkast bort på skattekontor och servicekontor av säkerhetsskäl. Myndigheterna ville minska risken för sabotage och att viktiga handlingar därmed skulle kunna förstöras, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Deklarationstiden förlängs till i morgon, 3 maj, för alla som ska lämna in sin deklaration via papper.

– Ja, vi har förståelse för att det kan bli så här eftersom det är första året brevinkasten är stängda för deklaranterna, därför har vi utökat möjligheten att lämna in pappersdeklarationen, med en dag. Det betyder att man kan komma tillbaka i morgon och lämna kuvertet på ett besökskontor då istället under kontorstid, om man inte hinner idag. Alltså egentligen en dag försent, men utan att behöva betala förseningsavgift, säger Susanne Bronegård, talesperson på Skatteverket, till SVT.

Relaterade artiklar