Efter butikslarmet – då stoppas klassiska julmusiken

Stefan Carlén, chefsekonom på Handelsanställdas förbund. Foto: Handelsanställdas förbund/David Bicho, Mostphotos/Dusan Kostic.

Både butikspersonal och besökare har sagt sitt: Nej till julmusik. Nu agerar butiksjätten.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Julmusiken är ett måste under julen tycker en majoritet av svenskarna men många upplever den också som stressig. Mest stressade blir vi av att höra julmusiken i butik, offentliga miljöer och i media.

Som vi nyligen rapporterade larmade Handelsanställdas förbund om att många butiksanställda upplevde julmusiken som påfrestande, vissa tycker till och med att det är tortyr.

”Jag tycker helt ärligt det borde vara olagligt att tvinga butikspersonal att lyssna på julmusik under julhandeln. Det är inhumant och extra så i den utan tvekan jobbigaste månaden för nästan alla som jobbar som butiksbiträden”, berättar en butiksanställd i rapporten.

En ny undersökning, gjord av Inizio på uppdrag av Clas Ohlson, visar att varannan butiksbesökare också anser att julmusik är som mest stressande i butiksmiljö.

– Det viktigaste är att musiken uppfattas som omväxlande, och det kanske ändå inte alltid är fallet när julslingorna spelas, säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handelsanställdas förbund.

Nu väljer Clas Ohlson därför att byta ut delar av den klassiska julmusiken mot specialkomponerade, mindfulnessversioner i sina butiker för att motverka julstress hos kunder och anställda.

– Med vårt specialkomponerade julalbum vill vi försöka göra våra butiker till en lugnare plats. Även om musiken är skapad med glimten i ögat så finns det en allvarlig underton. Många påverkas negativt av julstressen och vi vill hjälpa till att motverka detta, säger Jeff Jackett, Group Head of Marketing and Brand på Clas Ohlson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar