Laddar

Dystra beskedet: Färre unga trelleborgare spelar musik

Andelen unga musikskapare i staden har gått ner sedan 2012 och är också lägre än genomsnittet i Skåne.

delningar

Runt månadsskiftet januari/februari 2016 genomfördes Region Skånes folkhälsoenkät barn och unga. Elever i årskurs 6, årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2 från samtliga skånska kommuner deltog i undersökningen.

24Trelleborg har tidigare skrivit om en del av resultatet rörande alkohol- och rökvanor samt om ungdomarnas minskade framtidstro.

Rapporten, som är en jämförelse med tidigare undersökning år 2012, tar också upp trelleborgselevernas fritidsvanor.

Andelen som läser böcker för nöjes skull har ökat sedan 2012 bland pojkar i sexan och bland pojkar i årskurs 2, men minskat bland flickor i alla tre årskurserna och bland pojkar i nian.

Andelen barn och unga som spelar instrument, sjunger eller skapar musik på annat sätt har minskat i Trelleborg sedan föregående undersökning och är lägre än genomsnittligt i Skåne.

Andelen som är med kompisar på kvällen har minskat bland flickor i nian och bland både pojkar och flickor på gymnasiet, men ökat bland flickor i sexan sedan år 2012.

Lite gladare nyheter är att andelen barn och unga som är ute i naturen eller på sjön har ökat i Trelleborg sedan föregående undersökning, men tyvärr är lägre än genomsnittligt i Skåne.

Relaterade artiklar