Detta kan hända om du delar foton på misstänkta brottslingar

Så kan du dömas om du delar dina vänners inlägg på sociala medier.

Du och 11 andra har reagerat på denna nyheten

delningar

Det har blivit allt vanligare att privatpersoner som utsatts för brott lägger upp övervakningsfoton på sina misstänkta gärningspersoner på sociala medier, för att ta försöka ta hjälp av allmänheten att fånga den misstänkte.

Men enligt lagen kan den som hänger ut misstänkta brottslingar leda till att personen själv åtalas för förtal, vilket Metro först rapporterade om.

Även att dela vidare någon annans efterlysning på sociala medier kan räknas som ett brott, enligt professor Mårten Schultz som Metro har pratat med.

– Regeln för förtal är tydlig. Den som pekar ut någon som brottslig eller klandervärd och som får omgivningen att se ner på personen, gör sig skyldig till förtal, säger Mårten Schultz, juridikprofessor och ordförande för institutet för juridik och internet, till tidningen.

Även den som delar en väns efterlysning kan också bli dömd för förtal.

Inte ens om informationen visar sig vara sann är det riskfritt att lägga ut dela vidare sådana inlägg på sociala medier.

– Vi har flera exempel på när personer dömts för förtal efter att ha spridit korrekta eller omanipulerade domar på Facebook från senare tid, har Mårten Schultz tidigare sagt till Expressen.

Straffet för förtal är böter och den som döms för grovt förtal riskerar även fängelse i upp till två år, enligt Åklagarmyndigheten.

Människor som har blivit utsatta för brott uppmanas att lämna in eventuella bildmaterial till polisen, för att inte riskera att själva bryta mot lagen.

FAKTA

Fakta:

Straffet för förtal är böter. Den som döms för grovt förtal kan få böter eller fängelse i upp till två år. Straffet för förolämpning är böter. Om förolämpningen bedöms som grov kan straffet bli böter eller fängelse i upp till sex månader.

Källa: Åklagarmyndigheten.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar