Laddar

De arrangerar Sveriges största backyard ultralopp: ”Siktar mot rekord”

På lördag är det dags för Backyard Ultra Sydkusten, det första i Skåne och största i Sverige av sitt slag. Då siktar deltagarna på att slå rekordet som innebär en löpning på över 33 timmar.

delningar

Backyard Ultra Sydkusten är ett löplopp arrangerat av Sweden runners, som går på en slinga som mäter 6706 meter. Starten av loppet är klockan 10 på lördag vid Allbäcksvallen, sedan sker det en ny start igen varje timme. Som deltagare handlar det om att ta sig runt banan på en timme för att kunna få starta på nästa varv.

Löpare som inte kommer till start inför nästa varv är utslagna och resultatet räknas vid senast avklarat varv. Det innebär ett unikt lopp som är lika mycket ultrasport som folkfest.

– Det fina med konceptet är att du har en timme på dig att springa, eller i gå i rask takt, 6,7 kilometer och det hinner de flesta med på en timme, även om du är otränad. Och det fina är att du är en vinnare om du tar dig runt banan. Du får medalj, goodiebag och t-shirt, säger Marcus Ekenstierna som tillsammans med sin fru Petra håller i arrangemanget.

– Plus efter att varje varv får du inte lov att starta förrän vid hel timme, vilket gör att det aldrig blir att någon hamnar så långt efter. Man samlas igen för starten, då man kan samtala och umgås. Det blir en väldigt familjär stämning. Hela varvningsområdet blir en folkfest, säger Petra.

Tillsammans driver makarna Ekenstierna Sweden runners, löparföretaget med säte i Trelleborg som lyfter fram det sociala med löpning. Under lördagens BUS väntas 211 deltagare ställa upp.

– Det är jätteskoj, själva BUS har fått genomslag i hela Sverige. Nu var det en för Gävle som hörde av sig. Vi har lyckats med det vi ville, att det är mellan 80 och 90 procent som kommer utifrån. Det är bara 10 till 20 procent som är trelleborgare. Vi vill locka hit folk, säger Marcus.

I startfältet finns bland annat Nina Eibring som vid ett tidigare tillfälle har sprungit hela 31 varv, vilket innebär 31 timmars löpning och svensk rekord på damsidan.

På herrsidan ligger svenska rekordet på 33 och världsrekordet på 49 varv.

– Vi har folk som verkligen kommer gå stenhårt för att slå det svenska och om allting känns bra kanske sikta ännu högre. Det finns starka namn i startlistan, säger Marcus.

Och det är fler rekord som kan ryka på lördag.

– Det är en tjej som heter Veronika som ska prova att göra sin första ultra, då blir hon den första MS-sjuka att göra det i Sverige. Det ska hon försöka sätta rekord på, säger Petra.

Petra och Marcus kan själva inte delta i loppet då det är mycket att rodda runt omkring. Men, beroende på hur länge de bästa lyckas hålla på, kan det bli en nog så kämpig helg för de båda.

– Vi får se hur det blir. 17 timmar har vi provat innan och det har fungerat. Nu får vi se hur länge de håller på, vi har lite backup med sovsäck med och vi kanske får sova i skift. Men om de är vakna och springer måste vi kunna hålla oss vakna också, säger Petra.

Det utlovas fina priser till ettan, tvåan och trean. Det kommer även att lottas ut priser till alla deltagare.

Backyard Ultra Sydkusten är tänkt att bli återkommande event i Trelleborg.