Därför är det extra många poliser på vägarna just nu

Foto: Arne Forsell / Bildbyrån.

Olagliga trafikanter ska stoppas genom bland annat dold övervakning.

9 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Nu under vecka 14 genomför polisen en ny trafikinsatsvecka över hela landet.

Fokus ligger på att sänka medelhastigheten, vilket är en oumbärlig faktor för att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken.

Det innebär att extra många poliser befinner sig ute på vägarna just nu.

Att sänka medelhastigheten är en av de viktigaste parametrarna för att rädda liv på våra vägar, därför satsar polisen på ökad närvaro och aktivitet ute i trafikmiljön.

– Vi ser att stora flertalet av de som kör för fort ligger mellan 6-10 kilometer i timmen över hastighetsbegränsningen. Tyvärr är små hastighetsöverträdelser vanliga och detta har stor effekt på medelhastigheten, säger Ursula Edström, trafikstrateg på polisen i ett pressmeddelande.

Polisen samverkar med både Trafikverket och Transportstyrelsen i trafiksäkerhetsfrågor.

– Drygt hälften av trafikanterna kör för fort, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket. Om alla håller hastighetsgränserna räddar vi minst hundra liv varje år.

Katarina Fröberg, avdelningschef på Transportstyrelsen, säger att alla måste ta sitt ansvar för att hastigheterna på våra vägar ska minska.

– Ett led i vårt arbete för att öka trafiksäkerheten är att varna eller återkalla körkort för förare som kör för fort, säger hon.

Trafikveckan med ökat fokus på hastighetskontroller genomförs i samtliga medlemsländer i EU. Kontrollerna kommer att genomföras såväl synligt, men även genom dold övervakning i video/pilot-fordon.

– Målet är att få alla trafikanter att respektera trafikreglerna. Det handlar om deras egen och medtrafikanternas säkerhet, säger Ursula Edström.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.