Laddar

Dålig koll på skottning kan leda till böter

Varannan svensk har inte koll på reglerna.

delningar

Snön har vräkt ner över stora delar av Sverige, och plogbilarna kör i skytteltrafik. När det gäller gångvägarna och trottoarer utanför ditt hus råder dock olika regler för vad som gäller för sandning och skottning.

Olika kommuner har nämligen olika regler för hur långt husägarens ansvar sträcker sig för skottning och sandning utanför den egna tomten.

Det gäller att själv kolla upp vilka regler som gäller, för halkar någon på trottoaren utanför ditt hus kan du tvingas betala skadestånd, enligt If.

Enligt en undersökning som If gjorde för ett par år sedan, vet varannan svensk villa- eller radhusägare inte vad som gäller i den egna kommunen.

– Det skulle underlätta om alla kommuner hade samma regler. Risken för olyckor ökar betydligt om ansvaret för att skotta och sanda på vägbanan faller mellan stolarna. Dessutom kan det bli svårt för exempelvis brevbärare och räddningstjänst att ta sig fram, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Okunskapen kan också bli kostsam då fastighetsägaren kan bli skyldig att betala böter om inte snöröjning och sandning sköts. Om det händer en olycka kan fastighetsägaren dessutom bli skyldig att betala skadestånd, enligt If.

– Är man inte helt säker på vad som gäller i sin kommun är rådet att gå in på kommunens hemsida och läsa på, säger Caroline Uliana.

När det gäller hyres- och bostadsrätter är det hyresvärden och bostadsrättföreningens ansvar att sanda, salta och skotta och även se till att istappar inte hänger ner över gatan.

I Nybro gäller följande:

Som fastighetsägare är du skyldig att snöröja och sanda gångbana eller gångbaneutrymme utanför din fastighet.

Mindre mängder sand får du hämta gratis på Nybro kommuns förråd på Joelsgatan 20, samt vid återvinningsstationerna.

Relaterade artiklar