Då kan du tvingas betala för att ha husdjur hemma

Genrefoton: Matilda Larsson, Pxhere.

Hyresgästföreningen region Sydost går ut med information. Här är sakerna du måste tänka på om du har husdjur och bor i lägenhet.

Du och 10 andra har reagerat på denna nyheten

delningar

Bor du i en hyresrätt? Äger eller funderar du på att skaffa ett husdjur? Hyreslagen har inga särskilda bestämmelser om husdjur, däremot är du som hyresgäst skyldig att vårda lägenheten och se till att dina grannar inte blir störda – annars kan du bli ersättningsskyldig.

Hyresgästföreningen region Sydost, där Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Blekinges, Gotlands och Kalmar län ingår, får varje år in cirka 500 störningsärenden, och flera av dem rör störningar från husdjur.

Generellt sett har hyresgäster rätt att ha husdjur, oavsett vad som står i hyreskontraktet. Ett undantag är om det finns särskilda skäl för det, till exempel om det är ett boende för allergiker.

Det som grannar i störst utsträckning hör av sig om när det gäller störningsärenden från husdjur är skällande hundar.

Det är samtidigt ofta svårt att dra en gräns för exempelvis hur mycket en hund får skälla för att det ska räknas som en störning.

– Om man upplever att en granne har en hund som skäller och ylar hela dagen är det bra att prata med grannen i första hand. Det kan vara så att den inte vet om att hunden står och skäller från dess att den blir lämnad på morgonen. Om det inte hjälper att prata kan man ringa hyresvärden. Misstänker man att det rör sig om en hund, eller annat djur, som far illa ska man kontakta Länsstyrelsen.

Om ditt husdjur orsakar skador på lägenheten kan du bli ersättningsskyldig. Det kan bli riktigt kostsamt, enligt Hyresgästföreningen.

– En vanlig skada orsakade av djur är att en hund eller en katt river på tapeterna. Det kan också handla om att en hund bitit på en dörrpost eller att en hund eller katt kissar på golvet, säger Lena Andersson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

Enligt Lena Andersson kan det handla om allt från tusenlappar.

– Om det behövs bytas tapeter på grund av till exempel rivmärken kan det kosta några tusen, men om hela lägenheten behöver saneras kan det kosta betydligt mycket mer, avslutar Lena Andersson.

Exempel på skador och slitage som kan göra att du blir ersättningsskyldig:

* Hundbett på dörrposten

* Rivmärken på tapeter

* Kiss på golvet

Källa: Hyresgästföreningen region Sydost.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar