Då kan du se fantastiska stjärnfallet

Foto: Pixabay/Pxhere

Draconiderna inträffar i oktober varje år – då ser du meteorsvärmen bäst.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Nu har vi återigen chansen att se meteorsvärmen Draconiderna som beskrivs som "ett magnifikt regn av tusentals meteorer". Enligt sajten EarthySky har vi bäst chans att bevittna himlafenomenet mellan den 6-12 oktober. I år har vi dessutom större chans att se meteorsvärmen eftersom vi kommer ha en nymåne när svärmen passerar jorden.

Med lite tur kan man se tusentals stenar som kometen Giacobini-Zinner tappat som brinner upp i jordens atmosfär – och med rätt förutsättningar kan vi bjudas på ett fantastiskt fyrverkeri.

Men skådespelet varar bara under en kortare tid, så det gäller att vara förberedd och ha tålamod. Experten Robert Lunsford från American Meteor Society skriver att vi har störst chans att se skuren mellan klockan 18.00 till 00.00 och att man bör leta upp en plats med mörka klara skyar som erbjuder fri sikt.

EarthSky skriver att man sällan ser fler än fem meteorer per timme, men förhoppningsvis kan vi få återuppleva 2011 års spektakel som bjöd på hela 600 meteorer per timme i Europa.

FAKTA

Draconiderna, tidigare inofficiellt kallade för Giacobiniderna, är en meteorsvärm vars ursprungskropp är kometen 21P/Giacobini-Zinner . Meteorsvärmen uppträder periodiskt varje år och bästa observationsmöjligheten inträffar 8-10 oktober. Åren 1933 och 1946 hade draconiderna en ZHR (Zenithal Hourly Rate) på över tusentals synliga meteorer per timme. Förhöjd aktivitet sker när jorden rör sig genom ett område med högre densitet av kometfragment. Förhöjd aktivitet sker mycket sällan men inträffade bland annat 1988[1] [2] och 2005[3] .

Källa: Wikipedia.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar