Laddar

Carl-Johan Lerby: ”Jag vill ta hem SM-bucklan till Trelleborg”

Trelleborgstalangen Carl-Johan Lerby har framtiden klar för sig. Först SM-guld och sedan NHL. Drömmen är att ta hem båda pokalerna till sin hemstad.

delningar

Under försäsongen till SHL har en av Malmö Redhawks backar utmärkt sig rejält, Trelleborgsfostrade Carl-Johan Lerby som nu spås bli en nyckelspelare i årets laguppställning. Själv bor ”Calle” som han kallas, kvar i Trelleborg hos föräldrarna och pendlar för träningen.

24Trelleborg möter honom i Trelleborgs ishall där hela karriären startade. I en talangfull kull av Trelleborgsspelare stack han ut tillsammans med bland annat Oscar Eklind. När han ser sig omkring i hallen är den fylld med positiva minnen.

– Jag har jättemycket bra minnen härifrån. Framför allt alla polare som man hade. Vi var många som spelade både fotboll och hockey ihop. Livet bestod av skola, fotboll och ishockey. Jag minns att vi som en liten klubb slog många av storlagen, vi var ett riktigt bra gäng.

 

Carl Johan Lerby inför en träningsmatch. Foto: Magnus Lejhall, Bildbyrån

Faktum är att han Lerby var en stor fotbollstalang i klubben FC Trelleborg. Så pass stor att Malmö FF ringde och ville att han skulle provspela.

– Jag ställdes i valet mellan Malmö FF och Redhawks. Men ishockeyn kändes roligare så det blev rätt val till slut.

Med en ordniarie plats i ett SHL-lag ser det valet ut att vara rätt, men samtidigt är Carl-Johan Lerby rätt säker på att han blivit framgångsrik även inom fotbollen.

– Jag tror jag hade kunnat spela på en hög nivå, det fanns talang där, säger Lerby.

Menar du att du kunde nått Allsvenskan? – Nja, exakt serie vågar jag inte svara på. Men jag hade nog spelat rätt högt i alla fall, säger han med ett leende som ändå avslöjar en stor självsäkerhet.

Nu ska han istället nå så långt som möjligt inom ishockeyn. Trots att han inte blivit draftad i NHL finns det fortfarande drömmar om ett proffsliv i Nordamerika.

– Det är klart att det hade blivit roligt att bli tingad av en NHL-klubb, men det är inget jag tänker på så mycket. Nu är jag istället fri att gå till vilken som helst om någon ringer.

Har det funnits något intresse från NHL än så länge? – Det snackades en del under förra säsongen men det var inget konkret. Just nu är det ganska tyst. Först och främst handlar det om att göra det bra i Malmö. Men självklart är det en dröm att spela i NHL.

 

Finns det någon klubb som du drömmer om ska ringa? – Ottawa Senators hade varit häftigt. Drömmen är att spela med Erik Karlsson, som i min mening är världens bästa back. Jag tror jag hade kunnat lära mig enormt mycket av honom och han är lite av en idol. Tidigare år har jag också gillat Pittsburgh Penguins, men att lira med Karlsson vore något extra.

För att det samtalet ska ske måste Carl-Johan Lerby först visa hög klass i SHL. Målet för säsongen är att ta en ordinarie plats bland backarna samt spela mycket powerplay.

Med en stark fjolårssäsong i ryggen går Malmö nu in i en ny säsong som en av de stora favoriterna. Lerby själv menar att man har truppen för guld.

– Jag tror verkligen att vi kan gå hela vägen. Vi har ett jättebra lag och vi känns samspelta nu under försäsongen. Sedan ska allt stämma under en hel säsong, så vi får se.

Om du tar SM-guldet, tar du med dig bucklan hem till Trelleborg då? – Haha, vinner man Stanley Cup så åker den ju på turné men jag vet inte hur det funkar i Sverige. Men det är klart man vill ha hem bucklan till Trelleborg, självklart, säger han med ett skratt.

Sedan återstår bara frågan om även Lord Stanley’s trofé kommer till Sveriges sydligaste stad en dag.