Bromsad byggtakt oroar Hyresgästföreningen

Behovet av nybyggda bostäder är stort. - Foto: Jonas Skytt

Trots rådande bostadsbrist saktar byggtakten ned.

delningar

Det behövs ungefär 80 000 nya bostäder varje år fram till 2020 enligt Boverket. Dessvärre finns det tecken som visar på att färre bostäder kommer att byggas än året innan.

30 0000 nya bostäder bör vara hyresrätter menar hyresgästföreningen som hänvisar till att 213 000 unga väntar på att kunna flytta hemifrån meddelar Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

– De flesta av dem vill eller kan inte köpa sig en bostadsrätt eller villa. Få är dessutom intresserade av nybyggda lägenheter med skyhöga hyror. Vad de unga i första hand behöver är hyresrätter med rimliga hyror, hyror som de har råd att betala, säger Björn Johansson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

Byggnationen av nya bostäder har varit lågt prioriterat de senaste åren vilket har lett till ett underskott av bostäder. Ett av förslagen som Hyresgästföreningen kommer med är att få till ett statligt topplån som hade underlättat för nybygget av bostäder.

– Det tar tid att bygga ifatt, men det är det enda sättet att komma tillrätta med bostadsbristen. Politiken har helt abdikerat från bostadspolitiken i många år. Det är anledningen till att vi i dag har en så pass allvarlig bostadsbrist, säger Björn Johansson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar