"Boendesituationen är dåligt anpassad till deras livssituation"

Undersökningen visar att många svenskar skulle vilja byta bostad.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

De senaste försäljningssiffrorna från Svensk Mäklarstatistik visar på stabila bostadspriser, där bostadsrättspriser har ett snittpris på cirka 2,4 miljoner kronor och villapriserna har ett snittpris på drygt 3,1 miljoner kronor.

– Under maj har bostadsmarknaden verkligen tagit fart, och i stora delar av landet förmedlade vi fler bostäder än under maj förra året. Det är ett gott tecken att priserna på riksnivå är fortsatt stabila, vilket ger köpare och säljare en ökad trygghet att genomföra affärer. Vi har också sålt slut på bostäder i flera större nyproduktionsprojekt, vilket visar på ett betydligt större intresse för nybyggt än vad media förmedlar, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Priserna på bostadsrätter gick ner med en procent i Stork-Stockholm, medan de ökade med en procent i Stor-Göteborg och Stor-Malmö. Totalt har bostadsrättspriserna på riksnivå sjunkit med åtta procent – bara det senaste året.

Däremot ligger det genomsnittliga villapriset kvar på samma nivå som för ett år sedan.

– Vi är positiva till att allt fler bostadsaffärer görs på bostadsmarknaden. Samtidigt ser vi att den totala rörligheten fortfarande är för låg, vilket leder till ett dåligt utnyttjande av bostadsbeståndet och förvärrar bostadsbristen. En ny Sifoundersökning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling visar att så mycket som 55 procent av svenskarna skulle vilja ha en större eller en mindre bostad än de har i dag. Det visar att väldigt många svenskars boendesituation är dåligt anpassad till deras livssituation, säger Marcus Svanberg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.