Laddar

BILDEXTRA: Skolelever fyllde Parken med smarta uppfinningar

Byxor för urinpåsar, magnetiska klockarmband och smarta cykellås. När gymnasieeleverna visade upp sina uppfinningar under tävlingen Blixtlåset så fanns det det mesta.

delningar

Under onsdagen stod teknik och uppfinningar i fokus i Parken när regionfinalen av Blixtlåset arrangerades. Söderslättsgymnasiet fick äran att arrangera årets tävling. Skolan har gått väldigt bra i tävlingen historiskt sett och hoppades på nya triumfer inför årets upplaga.

– Tre lag kommer att gå vidare till den stora finalen i Stockholm. Elever från Söderslättsgymnasiet har tidigare år plockat fina placeringar och vunnit en hel del. Så klart hoppas vi på en ny seger för en grupp från Trelleborg idag, sa Pernilla Bergkvist, biträdande rektor på Teknik College innan mässan.

Från Trelleborg kom också en hel del smarta idéer. Bland annat skapade gruppen M.W.B.I ett klockarmband där storleken ställs in med hjälp av magneter.

– I många fall så går det inte att hitta den perfekta storleken, utan klockan sitter för hårt eller för löst. Men hjälp av att magneter går det att anpassa bandet perfekt. Det gör att samma klocka fungerar för både en vuxen och ett barn, säger Tilde Kiiskinen i gruppen M.W.B.I som utformat klockan.

 Gruppen Deog från Söderslättsgymnasiet skapade en ny smart diskborste.

– Vi har skapat en diskborste som både kan spruta ut diskmedel via en knapp och som kommer ut längst fram i borsten. Fördelen är att den kan spruta diskmedel på en stor yta. På marknaden finns det diskborstar där man med av en svamp får ut diskmedlet. Men vår produkt håller bättre och ger ett bättre resultat, säger Wilmer Jystrand från Deog.

En annan grupp har skapat produkten Zipit,  en byxa med plats för urinpåsar. En idé som låter ovanlig med tanke på att det är gymnasieelever som står bakom projektet.

– Min syster jobbar på ett äldreboende och tyckte det var jobbigt med att byta urinpåsar. I nuläget så sätts påsarna runt benet. Så när hon började förklara de här problemen så kände jag att det är något som vi skulle kunna göra. Det finns inget sådant här på marknaden i dag, säger Mattias Rydqvist som är en av dem som utvecklat produkten.

– Vi ville göra något som kan hjälpa många. När vi fick reda på det här problemet så kände vi att det är något som vi kan förenkla och göra väldigt smart. Det har redan kommit många som tycker att det här skulle förenkla väldigt mycket, fyller kollegan Wilma Ling i.

 

Ett annat exempel på uppfinningar från Trelleborg är Compbag, en sele som ska göra det lättare att frakta stationära datorer. Killarna bakom uppfinningen har själva upplevt problem när de ska flytta datorer.

– Det är ofta väldigt oergonomiskt att flytta stationära datorer. Därför har vi skapat en sele som gör flytten säker för både dig och din dator. Den kan vara bra att använda när man till exempel åker till Dreamhack eller när man flyttar, säger Joshua Friman från Compbag.

 

Det är dock inte bara trelleborgare som kommer med bra idéer. Gruppen Dropstop från Hässleholm har skapat en kopp som man sätter på sin eltandbortse för att slippa kladd som rinner ner från borsthuvudet.

– Vi utgick från ett vardagsproblem som vi själva hade. Men vi har inte sett att det här finns på marknaden än. Det känns som att ingen har tänkt på det än, säger Daniel Wittesjö på Dropstop.

Även gruppen Bike Saver från Helsingborg kommer med en bra idé. De har skapat ett lås som sätts på cykelns nav.

– Vi har sett både i Helsingborg och i Malmö att tjuvar skruvar bort framhjulet och sedan försvinner med cykeln. Då hjälper det inte med att sätta ett cykellås genom framhjulet. Vi har skapat en lås till navet som gör att tjuven inte kan komma åt bultarna och därmed ta loss hjulet. Det gör att cykeln bli ännu svårare att stjäla, säger David Schiff på Bike Saver.

 

Under eftermiddagen kommer det att presenteras vilka bidrag tre som kommer att gå vidare till den stora finalen i Stockholm.

Se alla bilder på uppfinnarna och deras projekt i bildspelet nedan.