Laddar

Besvikelse på bokhandeln efter Nobelbeskedet: ”Riktigt tråkigt”

Det blir inget Nobelpris i litteratur i år. "Personligen tycker jag att det är konstigt att man inte kan hitta en pristagare" säger Anders Löfberg på Söderslätt Bok & Papper.

delningar

Under fredagsmorgonen kom beskedet att Svenska Akademin inte kommer att dela ut något Nobelpris i litteratur i år. Akademin säger i ett pressmeddelande att man inte känner att man har något förtroende i nuläget och väljer därmed att skjuta upp priset till 2019.

På Söderslätts Bok & Papper i Trelleborg är man missnöjda med beslutet.

– Personligen tycker jag att det är konstigt att man inte kan hitta en pristagare. Varje år så vaskar man fram fem kandidater som kan vinna, det innebär att det fanns fyra värdiga kandidater i fjol som inte fick priset. Så det känns som att bara handlar om att de inte vill, värdiga vinnare finns det gott om, säger Anders Löfberg på Söderslätts Bok & Papper.

Vad betyder det för er som bokhandel att priset inte delas ut? – Det är så klart riktigt tråkigt. När är en populär författare vinner så är det som julafton för oss, både försäljningsmässigt och känslomässigt. Men som sagt, jag förstår att de inte vill dela ut, men det finns så många värdiga författare som hade kunnat vinna.

Vem tycker du hade kunnat vinna i år? – Ja, vad ska man säga. Det finns många som hade varit värdiga vinnare. Men en personlig favorit är Paul Auster.