Beskedet: Så mycket höjs pensionen

Foto: Flickr/Marcel Oosterwijk

Så ser siffrorna ut för olika pensionsgrupper för 2019, enligt Pensionsmyndigheten.

13 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Inkomst- och tilläggspensionen beräknas öka med 1,4 procent för 2019, enligt Pensionsmyndighetens redovisning till regeringen.

Räntan på pensionssparares inkomstpensionskonton i nästa orangea kuvert blir samtidigt 3,1 procent. Skillnaden förklaras av det förskott på inkomstutvecklingen som ingår i beräkningen av inkomstpensionen när den börjar att betalas ut.

Förskottet ingår i pensionen som en antagen framtida inkomstutveckling. Varje år räknas pensionen om med skillnaden mellan verklig och antagen inkomstutveckling, så kallad följsamhetsindexering.

– Inkomstpensionens utveckling beror på hur inkomsterna bland förvärvsaktiva utvecklas. Total ökning av den inkomstgrundade allmänna pensionen beror också på hur premiepensionen utvecklas vilket står klart i december, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Garantipensionen och värdet av de flesta tjänstepensioner, bestäms av prisbasbeloppet som ökar med 2,2 procent 2019.

Balanstalet är över ett vilket betyder att inkomstpensionssystemet har överskott. Därför har den balansering som inleddes 2010, upphört 2018, enligt myndigheten.

Så höjs pensionen för olika grupper:

• De flesta pensionärer, närmare 1,5 miljoner, har varken garantipension eller bostadstillägg. Dessa får sin inkomstpension höjd med 1,4 procent.

• 400 000 pensionärer med en del garantipension får en förändring av summan av inkomst- och garantipension som ligger mellan 1,4 och 2,2 procent.

• Cirka 330 000 pensionärer med ingen eller låg inkomstpension och som har garantipension och eller bostadstillägg får cirka 2,2 procent i ökad allmän pension.

Inkomstbasbeloppet och inkomstindex, som ligger till grund för förändringarna, ska fastställas av regeringen.

Källa: Pensionsmyndigheten.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar