BESKEDET: Nu kan landstingsskatten höjas

Skånes universitetssjukhus blöder pengar. - Foto: Mostphotos

Ytterligare två miljarder kronor behövs i landstingskassan.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Region Skåne har den lägsta landstingsskatten i Sverige – 10,69 kronor per hundralapp. Men med det nya alliansstyret nu kan en höjning vara på väg. Detta trots att de motsatte sig samma förslag från S-styret under föregående mandatperiod, rapporterar SVT.

– Vi kan inte utesluta en skattehöjning eftersom vi måste kunna leverera en god vård med korta köer och vi vill kunna investera i nya sjukhusbyggnader, säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) till kanalen.

Enligt politikerna i Alliansen behövs det tillföras två miljarder kronor inför 2019 för att nå målet med en miljard kronor i överskott. För att det ska kunna ske genom en skattehöjning behöver skatten höjas med 35 öre per 100 kronor. Mest blöder Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund som tillsammans redovisar ett minusresultat på 651 miljoner kronor.

Enligt SVT har inte alla allianspartier bestämt sig för hur de ställer sig i frågan. Moderaterna och Liberalerna säger att en skattehöjning inte går att utesluta. Centerpartiet och Kristdemokraterna har ännu inte meddelat var de står i frågan. Inte heller Sverigedemokraterna har bestämt sig.

Relaterade artiklar