Laddar

Berättelser om Trelleborgs historia släpps för 60:e gången

1957 släppte föreningen Gamla Trelleborg för första gången en Jubileumsbok. Under måndagen skickades 4 800 exemplar ut av den 60:e boken i ordningen. "Det var en väldigt annorlunda värld då" säger Sven-Åke Hansson.

delningar

I år är det 60:e året i rad som föreningen Gamla Trelleborg släpper en årsbok. Under måndagen satt en stor skara medlemmar och arbetade för att skicka ut de drygt 4 800 böckerna till föreningens medlemmar och intressenter.

Boken finns till för att ge en inblick av kommunens historia från 1950 till idag. Målet är att dels visa upp Trelleborgs historia, men också att dela med sig av mer personliga berättelser.

Vi har samlat artiklar från författare som berör ämnen från 1950 och framåt. Vi har ett mål att läsaren ska kunna känna igen sig i historien, säger Sven-Åke Hansson som har varit med och gjort layouten till boken.

Organisationen Gamla Trelleborg har växt från de fyra personer som skapade den första boken till över 4 000 medlemmar i dag. Det är organisationens egna medlemmar som i första hand tillhör målgruppen.

En av dem som delat med sig av sina historier är Karl-Gustav Holmgren. I boken skriver han om sin farfar och om säljakten i Trelleborg. För honom var det en självklarhet att skriva en av de 29 artiklarna i årets bok.

– Jag är inte ute efter att tjäna några pengar på skrivandet. Jag gör det här bara för att jag tycker det är kul att dela med mig av historierna. Jag tycker det är viktigt att ta del av Trelleborgs historia, säger Karl-Gustav Holmgren.

 

Trelleborg på 50- och 60-talet skiljer sig mycket till hur det ser ut idag. Många ungdomar som växer upp har svårt att föreställa sig hur livet såg ut för 50 år sedan. Det ville medförfattaren Kerstin Hägg ändra på när hon gav sitt bidrag till boken.

– Mitt barnbarn hade en gång en skoluppgift där han skulle intervjua en ”gammal människa”. När jag talade med honom frågade han om jag var fattig eller rik när jag växte upp, men jag hade aldrig tänkt i de banorna. Då kände jag att jag ville berätta historien om hur det var när jag växte upp, säger Kerstin Hägg som är en av författarna till boken.

Förhoppningsvis kommer yngre människor att läsa och förstå historien bakom Trelleborg lite bättre. Till nästa år kommer föreningen samla nya historier för att skapa den 61:a boken i ordningen.

– Jag tycker det är bra om vi berättar skillnaden mellan hur livet är i dag och när vi var unga. Det var en väldigt annorlunda värld då, säger Sven-Åke Hansson.

Relaterade artiklar