Laddar

Befäl på räddningstjänsten köptes ut – efter sexuella trakasserier

Tog en SOS-operatör på brösten och pratade om felaktiga bh-storlekar.

delningar

Det är Sydsvenskan som tillsammans med Helsingborgs Dagblad kan avslöja att ett befäl på räddningstjänsten Syd förra året köptes ut efter att han trakasserat en kvinnlig SOS-operatör. En händelse som har tystats ner av räddningstjänsten.

Räddningstjänsten Syd jobbar med trafikolyckor, bränder, drunkningar och andra larm i ett område som bland annat sträcker sig genom Malmö, Lund, Ystad, Trelleborg och Kävlinge. På en av brandstationerna i Malmö har räddningstjänsten ett inre befäl som dirigerar räddningsstyrkorna över södra Sverige. Vid stationen delar befälet lokal med SOS Alarm, och det är där det sexuella trakasseriet inträffat.

Tidningarna avslöjar att befälet ska ha berättat om en dokumentär han sett som handlat om kvinnliga bh-storlekar, och då plötsligt greppat tag om en SOS-operatörs bröst. En händelse operatören uppfattade som mycket obehaglig.

Enligt olika intervjupersoner tidningarna pratat med berättar befälet ofta sexskämt och hade en otrevlig attityd. När han blev frågad av sin arbetsgivare varför han tog kvinnan på brösten förnekade han händelsen och sa ”det gör ont i mig när jag ser en kvinna som har en felaktig bh-storlek.”

Befälet stängdes av omgående och avslutade sin tjänst i december förra året. Då fick han också ett avgångsvederlag på drygt 415 000 kronor. Trots att det inte finns krav på arbetsgivaren att betala avgångsvederlag. Därefter har händelsen tystats ner.

Relaterade artiklar