Laddar

Åter dags för Bulle-med-bullens dag

Fenomenet arrangeras för femte gången i rad men bakverket har en mycket längre historia än så.

delningar

Den 10 april är det åter dags för det nordvästskånska fenomenet bulle med bullens dag. I år firas det för femte gången ,men är ursprunget Helsingborg eller Landskrona? Ska det vara chokladboll eller arraksboll? Ska franskbrödbullen gröpas ur eller skäras upp?

Frågorna är många men vi kan konstatera att delikatessen har fått sig ett ordentligt lyft de senaste åren. Varianter på originalverket har dykt upp så som gräddbulle eller dammsugare (punschrulle) som fyllning.

 

På redaktionen körde vi på den klassiska varianten. Foto: André Kvist.

Initiativtagaren och Helsingborgssonen Daniel Glantz-Persson har tidigare berättat att han har spårat bakverkets ursprung till 1930-talet. Men vilken stad på västkusten som kan titulera sig som ursprungsstad finns det ingen konsensus kring.

Fenomenet verkar nu rota sig utanför Skånes och landets gränser. Tokyo, USA och Tyskland är bara några exempel där bulle med bulle har dykt upp.

Relaterade artiklar