Laddar

Årskrönika del 3: ”TFF:s resa är värd en Hollywoodfilm”

24Trelleborg summerar årets största nyheter i tre årskrönikor. Glädjen, sorgen och idrotten. I dag tittar vi tillbaka på Trelleborgs FF:s fantastiska resa till att bli en allsvensk klubb.

delningar

”Vårt mål är att komma högre än förra året” 

Orden ovan har jag fått höra många gånger under 2017. De hade präntats i tränare, spelare och klubbpersonal i Trelleborgs FF. När vi journalister försökte få någon att säga att TFF kan gå till allsvenskan i år, var det stopp. Målet var att göra en bättre säsong än i fjol. Med facit i hand så ljög man inte. Trelleborg tog tredjeplatsen och tog sig vidare till allsvenskan via kval.

På ett sätt är fotboll just bara fotboll. På ett annat sätt är det så mycket mer. TFF är laget som kommer från en stad med et stukat självförtroende, med öppna stridigheter med sin egen kommun, och med hot om att flytta. TFF hade egentligen inte ekonomin att spela i Superettan, men tog sig ändå vidare till den svenska fotbollens finrum. Man gjorde det med trogna profiler och med skyttekungar från landets lägre divisioner. Jag kan inte hjälpa att tänka att TFF:s resa hade gjort en jäkligt bra Hollywoodfilm. Här finns intrigerna, hjältarna och det sagolika slutet.

 

Året började tubulent för Mattias Kronvalls TFF. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Låt oss ta det från början. Den 12 april dök nyheten ner som en bomb. Trelleborgs FF:s storsponsor Mellby Gård rasade mot kommunen och sa att klubben skulle kunna lämna staden och byta namn på klubben. Sponsorn gick till och med så långt och påstod att TFF redan börjat kolla på andra alternativ om inte kommunen öppnade upp plånboken. Då hade TFF bara spelat några matcher av årets säsong. Staden såg ut att tappa sin fotbollsklubb, men mitt i tumultet började spelarna rada upp segrar.

 

Två veckor efter flytthotet så gick Salif Camara Jönsson in på planen och dunkade in fyra mål för de blåklädda när de ställdes mot Örgryte. I den efterföljande matchen mot Värnamo gjorde han det igen. ”Salle” gick från Kundtjänstchef till hela Sveriges hetaste fotbollspelare, om än för en vecka. Efter att ha härjat i Sveriges lägre divisioner hela sin karriär får han nu som som 34-åring äntligen göra allsvensk debut. Efter avancemanget sa han att ”man ska aldrig ge upp sin dröm”, ett bra budskap för en vacker sportsaga.

 

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91751

Trelleborg var inte bara starka bakåt. I mål stod Marko Johansson för en bragdartad säsong. Han spelade alla minuter i Superettan och gjorde det med bravur. Enda stora plumpen i protokollet var en rejäl målvaktstavla i derbyt mot Helsingborg. Men det var ingenting som sänkte Johansson, istället höll han nollan i fyra raka matcher och blev en av de stora hjältarna den här säsongen.

 

Fansen jublar efter avancemanget till allsvenskan. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån 

På något sätt hamnade TFF i en historisk match i ett snöigt Jönköping. Men TFF skulle visa sig heta även den här kvällen. Så heta att tränare Patrick Winqvist stod i t-shirt trots minusgrader. När Dino Islamovic sedan gjorde det förlösande målet var TFF klara för Allsvenskan. Spelarna hoppade och firade. Hjältarna togs sedan emot på Rådhustorget hemma i Trelleborg. Nu spelar klubben som var underdogs i allsvenskan. Samma klubb som vid säsongsstarten hotade med att lämna sin egen stad.

Om inte det är ett bra manus till en ny sportfilm, då vettefan vad som skulle vara bättre.

Relaterade artiklar