Apotek skriver ut mindre opioider – så mycket minskar det

Mängden opioider som hämtas ut på svenska apotek har minskat med 29 procent på tio år. I Skåne är minskningen 30 procent.

delningar

Antalet patienter per invånare som får morfinliknande läkemedel, så kallade opioider, har sjunkit något under de senaste tio åren. Men det är framför allt mängden utskrivna opioider som minskar, skriver Nyhetsbyrån Siren.

– Mina läkarkollegor på Socialstyrelsen berättar att man inom sjukvården och vårdutbildningarna verkligen betonar försiktighet med förskrivningen så att man inte skapar en beroendepatient istället, säger Daniel Svensson till Nyhetsbyrån Siren.

I Skåne har mängden opioider minskat med 30 procent från år 2007 till år 2017. I grafiken kan du se hur kurvan har dalat de senaste tio åren.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Inom läkemedelsgruppen opioider ses samtidigt en kraftig ökning av förskrivningen av läkemedel med det verksamma ämnet oxikodon, till exempel Oxycontin. Detta har uppmärksammats mycket på senare tid, bland annat på grund av ett stort antal dödsfall i USA kopplade till läkemedlet. Men situationen är inte alls jämförbar i Sverige, menar Daniel Svensson.

– Oxikodon ökar på bekostnad av ännu mer problematiska läkemedel som exempelvis dextropropoxifen och Tramadol. Jag köper inte för fem öre teorin att läkemedelsförskrivningen i Sverige håller på att bli som USA, säger Daniel Svensson till Siren. 

Störst mängd opioider per invånare skrevs ut i Jämtland förra året, där det skrevs ut nästan dubbelt så mycket per invånare som i det län där de skrevs ut minst.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar