Antalet Lex Sarah-rapporter ökar inom kommunen

Totalt sex anmälningar har kommit in det senaste kvartalet jämfört med en enda under samma period i fjol.

delningar

Trelleborgs kommun har sammanställt det andra kvartalets Lex Sarah-anmälningar och resultatet visar att man utreder sex olika händelser.

Två av händelserna är upprättade inom LSS och fyra inom vård och omsorg. Tre av de sex händelserna handlar om misstänkta brister inom sekretess och hantering av känsliga uppgifter och den andra hälften handlar om misstänkta brister i bemötande av vårdtagare.

Vid samma period förra året rapporterades en händelse till Lex Sarah.

Totalt under det första halvåret 2018 har kommunen tagit emot 18 rapporter, en siffra som är betydligt högre än under samma period förra året då man tog emot tre stycken.

Petra Dalsjö är verksamhetsutvecklare inom vård och omsorg i Trelleborgs kommun. I ett mail kommenterar hon ökningen och menar att den kan bero på att fler har blivit informerad om rapporteringsskyldigheten.

Vad beror ökningen på?

– Antalet Lex Sarah-rapporteringar minskade under åren 2016 och 2017, gentemot hur många som rapporterades åren 2014 och 2015. Verksamhetsutvecklarna i kommunen har varit ute och pratat i verksamheterna om alla medarbetares rapporteringsskyldighet och det kan säkerligen vara en anledning till att fler rapporter har inkommit under 2018. Verksamhetsutvecklarna utreder alla inkomna rapporter men det är inte alltid att händelsen efter utredning är att beakta som en risk för missförhållande eller Lex Sarah.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar