Laddar

Åldringsrånaren jagas i hela Skåne: ”Tror vi griper honom snart”

Den man som rånade tre kvinnor i Trelleborg förra veckan är fortfarande på fri fot. Men alla poliser i Skåne har ni fått en bild på mannen. "Vi tror att vi kan hitta honom inom en snar framtid" säger utredaren Magnus Nilsson.

delningar

Under förra veckan rånades tre kvinnor i Trelleborg på ett liknande sätt. En ensam gärningsman ska ha kommit fram till kvinnorna och ryckt bort deras halsband. I ett av fallen har övervåld används mot offret.

Under onsdagen meddelade polisen att gärningsmannen ännu inte är gripen, men att man har fångat honom på film från en övervakningskamera i centrala Trelleborg. Filmen, tillsammans med de goda signalementen, gör att man hoppas att han snart är gripen.

Gärningsmannen har speciella drag som gör att vi tror att vi kan hitta honom inom snar framtid. Vi kommer att driva spaning omkring i Skåne. Samtliga poliser i Skåne är underrättade med bild på gärningsmannen, så vi letar brett men tänker smalt, säger Magnus Nilsson på Trelleborgspolisen.

Polisen har samtidigt fått kritik i sociala medier för att inte släppa signalement på gärningsmannen. Förklaringen är att det kan försvåra utredningen.

Det är alltid en avvägningssak att gå ut med signalement eller inte. Det kan förstöra utredningen i ett tidigt skede, genom att man skrämmer gärningsmannen på flykt. Skulle han dessutom bo utomlands får vi aldrig tag på honom. Det kan bli möjligt att vi släpper bilderna till media längre fram, men vi har valt att inte göra det än.

– Samtidigt vill vi få in vittnesuppgifter från platserna, och då vill vi inte att man låser sig till ett visst utseende. Det är möjligt att det rör sig om flera gärningsmän även om väldigt lite tyder på det i nuläget.

Polisen är dock hoppfull över att kunna gripa mannen inom de närmsta veckorna.

Vi sprider bilden till alla poliser och hoppas att någon känner igen honom. Det här fallet är prio ett. Vi kommer fortsätta tills vi griper honom.

Polisen manar samtidigt till lugn och vill inte skicka ut några varningar eller uppmaningar till allmänheten.

– Du ska kunna gå med en guldlänk stor som en båtkätting utan att någon rånar dig, så vi vill inte gå ut med varningar om att inte ha halsband eller liknande. Det enda är att vara vaksam på människorna omkring dig och gå på din magkänsla, säger utredaren Anders Oxelbrand.

Det första rånet inträffade på måndagen vid korsningen av Östergatan och Johan Kocksgatan. Det andra på Östergatan under onsdagen och den tredje på fredagen på Lejonhjälmsgränden.

 

Relaterade artiklar