Laddar

Äldre överlägset mest drabbade av halkolyckor

Statistiken talar sitt tydliga språk.

delningar

Under 2016 blev ungefär 3 000 personer inlagda på sjukhus efter att de fallit så illa på snö eller is. Av dem var en klar majoritet äldre personer, enligt Socialstyrelsen länsstatistik.

– De flesta fall orsakar små skador som blåmärken eller skrapsår, men det kan också bli större konsekvenser som frakturer och skallskador. Konsekvenserna blir som regel större för en äldre person, säger Lillemor Lundin-Olsson, professor i fysioterapi vid Umeå universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Över hälften av de personer som lades in efter halkolyckor var 65 år eller äldre. Medelvårdtiden för hela befolkningen var 4,5 dagar, men för personer som var 85 år eller äldre var medelvårdtiden 8 dagar.

– Det finns även andra konsekvenser än de fysiska skadorna och det är att man blir rädd för att gå ut. Då får man mindre av den fysiska aktiviteten som är väldigt viktig för äldre. Det påverkar både kropp och själ, säger Lillemor Lundin-Olsson.

Se statistiken över halkolyckor i riket samt Skåne i grafiken nedan:

 

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

 

 

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

 

FAKTA

Professorns tips vid halka:

På kort sikt handlar det om anpassning av rörelsemönstret. Titta, spana och tolka omgivningen. Sätt i hela foten, ta kortare steg och böj på benen.

På längre sikt är det träning som gäller, både för att kunna ta tillbaka balansen om man halkar till och för att kunna bromsa fallet innan man ramlar.

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Relaterade artiklar