85 miljoner satsas på nytt vårdprojekt

Foto: Fredrik Larsson, Mostphotos - Foto: Mostphotos

Region Skåne är värdregion. 

delningar

Region Skåne är värdregion för en stor svensk satsning på precisionsmedicin. Projektet Genomic Medicine Sweden, syftar till att föra in den nya genomiken i sjukvården och kommer i framtiden att radikalt förbättra både diagnostik och behandling för en rad sjukdomar. Det meddelar Region Skåne i ett pressmeddelande. 

Projektet har nu fått 43,8 miljoner kronor i bidrag från Vinnova och de olika samarbetsparterna bidrar med lika mycket – vilket innebär et total satsning på 85 miljoner kronor. 

– Forskning och utveckling pågår hela tiden inom hälso- och sjukvården, men det som gör genomiken unik är den snabba utveckling som gör att den kan införas i vården relativt fort. GMS ska bidra till att de nya sätten att diagnosticera och behandla sjukdomar verkligen kommer patienterna till nytta snabbt. Dessutom är det en nationell satsning vilket innebär att teknikutveckling och forskningsresultat tillgängliggörs i hela Sverige, säger Hannie Lundgren, FoU-chef för Region Skåne och ledamot i nationella styrgruppen för GMS i ett pressutskick. 

Under genomförandefasen, 2019-2020, kommer projektet främst att ha fokus på cancer, sällsynta ärftliga sjukdomar och infektionssjukdomar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar