Laddar

56 år efter stängningen – nu lanseras en ny öl från Trelleborgs Bryggeri

När Trelleborgs Bryggeri stängde år 1962, trodde många att den sista ölen släppts från varumärket. Men på lördag släpps en ny ölsort. Bakom initiativet står trelleborgaren Fredrik Davidsson. "Det är en dröm som jag haft länge" säger han till 24Trelleborg.

delningar

Trots att Fredrik Davidsson aldrig druckit en öl från Trelleborgs Bryggeri är det nu han som återupplivar det klassiska varumärket. Intresset har i stället kommit via bryggeriets vackra byggnad, som stod på Nygatan fram till sommaren 2016.

– Jag gick förbi den nästan varje dag på väg till jobbet. Jag tycker det var en helt fantastisk byggnad och drömde själv om att få brygga öl där inne. Men tyvärr blev det inte så.

– Men jag har under en lång tid varit intresserad av varumärket Trelleborgs Bryggeri. Jag har kollat upp statusen på det varje år och nu blev det ledigt. Då bestämde jag mig för att slå till och verkligen satsa på det här, säger Fredrik Davidsson.

Fredrik har själv bryggt öl hemma, men aldrig hittat den perfekta smaken. För sitt projekt skapade han i stället ett samarbete med Hönsinge Hantverksbryggeri, som har bryggt ölen i deras lokaler utanför Trelleborg.

– Det hade gått att brygga ölen i Tyskland och sedan importera. Men jag ville ha en öl som är lokalproducerad och jag vet att jag inte kunde göra det själv. Sedan är killarna på Hönsinge Hantwerksbryggeri väldigt duktiga och den här produkten passade bra in i deras sortiment. Det har varit ett väldigt roligt samarbete.

 

Två olika generationer av flaskor från Trelleborgs Bryggeri. Foto: Gabriel Almlöf

Men hur gör man då en öl, som man aldrig har smakat på? Svaret på den frågan är att den nya ölsmaken från Trelleborgs Bryggeri inte är den samma som serverades under åren bryggeriet var öppet. I stället har Fredrik och bryggarna utgått från sina egna preferenser.

– Det är ett eget recept på ölen. Men några av de äldre som har fått provsmaka, säger att det smakar som ölen som gjordes på Trelleborgs Bryggeri. Om det är sant eller inte låter jag vara osagt, men jag hoppas så klart att många tycker att den är lik, säger Fredrik Davidsson och fortsätter.

– Jag har hört rykten om det ska finnas ett recept på den gamla ölen. Så jag är väldigt intresserad av att komma i kontakt med någon som har det.

Hur skulle du beskriva ölen? – Det är gjord av en pilsnermalt som liknar tjeckisk lättöl. Jag tycker det är en öl som är som är väldigt god för sommarkvällar i trädgården.

Prototypen har haft smygpremiär på restaurangerna Bistrå ångkvarnen och Systrar och Bönor. Men den stora lanseringen för allmänheten kommer att ske på lördag den 14 april på Direkten Entré.

– Många har längtat efter den här ölen och Mathias (Herrström butikschef reds. anm.) på Entré har varit väldigt intresserad av att få sälja den i butiken. Så vi kommer att släppa den där först.

 

Även om intresset för ölen är stort så kommer det ta tid innan Fredrik tjänar pengar på sitt nya projekt.

– Jag satsar långsiktigt på det här. Det är otroligt små marginaler och jag räknar med att det kan ta många år innan det ger någon vinst.

Men sedan så är det inte heller pengar som allting handlar om, utan om att uppfylla en dröm och samtidigt glädja andra trelleborgare.

– Jag tror många blir väldigt glada över att Trelleborgs Bryggeri äntligen är tillbaka.

Relaterade artiklar