Undersökning: Skånska kommuner får ett bättre företagsklimat

Mostphotos/Foto: Andrea De Martin - Foto: Mostphotos

Så ligger alla de Skånska kommunerna till i undersökningen av Svenskt Näringsliv.

delningar

Det har blivit bättre att driva företag i Skåne, åtminstone om man frågar företagarna själva. Det visar Svenskt Näringslivs årliga undersökning av företagsklimatet. 14 kommuner ökar i årets mätning, medan 12 sjunker. Enbart tre kommuner får ett betyg under 3, som innebär att företagsklimatet är godtagbart.

- Fler och fler kommuner inser att de spelar en viktig roll för att ge företagarna goda villkor. En bra dialog med företagarna i kommunen är nyckeln till att skapa bättre förutsättningar, säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne i ett pressmeddelande.

Högst sammanfattande betyg på företagsklimatet i Skåne får Höganäs med 4,5. Det är det högsta betyget som kommunen fått hittills. Lägst betyg i Skåne får Höör med 2,6. Helsingborg får 3,7, Ystad 3,6, och Kristianstad får 3,4. Trelleborg och Malmö hamnar långt ner på listan och får 3,2 respektive 3,1 i betyg.

Företagarna ger höga betyg när det gäller tjänstemännens förståelse för deras verksamhet och hur lätta tjänstemännen är att komma i kontakt med. Däremot upplever företagarna att handläggningstiderna är för långa och att avgifterna är otydligt beräknade.

- Kommunerna behöver ha ett större kundfokus. Det måste vara tydligt hur olika avgifter beräknas så att företagen vet vad det är som de får betala för. Många kommuner tar ut årliga avgifter för tillsyn och kontroller, oavsett om de genomförs eller inte. Det borde man sluta med, säger Carina Centrén i pressmeddelandet.

Företag med mer än 100 anställda ger i genomsnitt höga betyg, medan ensamföretagare och företagare med en till fem anställda ger låga betyg. Vissa branscher som jordbruk, bygg, transport och skola upplever ett markant sämre företagsklimat. 

- Regelkrånglet slår olika mot olika företag, men extra hårt slår det mot de minsta företagarna som inte har resurser att hantera en alltför stor regelbörda. De flesta företag i Sverige är små och då borde regelverket anpassas efter dem, säger Carina Centrén.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar