Toppskiktet i Skåne gör upp i stor simtävling: "Svårslaget"

Stora namn tävlar i Distriktsmästerskapet under helgen.

delningar

Just nu pågår Distriktsmästerskapet i simning för region Skåne, som även inkluderar Blekinge, på Väggabadet i Karlshamn. Skåneklubbarna och Blekingeklubbarna gör upp om att bli distriktsmästare och har chansen att kvala in till SM. Det är det största sim-arrangemanget i Blekinge sedan 1980, och mästerskapet, som startade under lördagen, pågår även från klockan 10.00 till 19.00 på söndagen.

– Man måste kvala in till den här tävlingen, så det är toppskiktet i Skånes region som Blekinge tillhör. Alla simmare som är här är såpass duktiga att de har klarat kvaltiden, säger Fredrik Bergstedt, ordförande i Karlshamn simklubb, och fortsätter;

– Sedan SM i Ronneby 1980 har det inte arrangerats tävlingar i Blekinge av den här kalibern. Det är Karlshamn simklubb som är arrangörer och det har varit ett halvårs arbete inför den här helgen. Det krävs jättemycket folk för att få ihop allt, berättar han.

Foto: Privat

Under lördagen slog Sebastian Karlsson från Jämjö, som tävlar för Karlskrona Simsällskap, nytt svenskt rekord i ryggsim på Väggabadet. Två andra stora namn på tävlingen är Christoffer Carlsen från Helsingborg som är med i simlandslaget och Axel Auer från Karlskrona som har kvalat in till de nordiska mästerskapen.

– Det är jättemånga tjejer och killar som är med och simmar, säger Fredrik Bergstedt.

Under vanliga tävlingar har de vanligtvis 300 starter, och i en åttabanorsbassäng startar åtta personer åt gången.

– I den här tävlingen ligger vi på 1250 starter, så då kan du känna omfattningen, säger Fredrik Bergstedt.

Fredrik Bergstedt, ordförande i Karlshamn simklubb. Foto: Privat

Under lördagen var det runt 130 tjejer och 130 killar som tävlade. Evenemanget är öppet för allmänheten och har fri entré.

– Det är kul om fler kommer hit. Vi har ljudanläggning och läktare, så det är stort. Det har gått otroligt bra så vi är väldigt glada. Det ligger nere vid havet och när solen skiner här är det svårslaget. Idag är det blå himmel – det kommer bli fantastiskt bra.

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto: Privat

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar