TIPSET: Så slutar superettan 2019

Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Vilket lag blir seriesegrare? Och vem floppar? Här är svaren.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Trupperna är ännu inte spikade och träningsmatcherna har inte ens blåst igång. Men det hindrar inte någon från att tippa årets upplaga av superettan. I fjol pratades det tidigt om "tuffaste serien på länge". Men jag vill säga att årets superetta är ännu tuffare och än mer oviss. Frågorna är många, och svaren är svåra att räta ut.

Mitt tips:

1. Brommapojkarna: Har det bästa laget på pappret tillsammans med Halmstad. Stora utropstecknet är 17-årige Jack Lahne som stod för fyra fullträffar i allsvenskan. Med största sannolikhet är anfallaren såld för ett hisnande miljonbelopp innan 30 omgångar är överstökade. BP tar seriesegern ändå.

2. Halmstads BK: Nu eller aldrig, Bollklubben? Har fått behålla stommen i det lag där rutinerade Jesper Westerberg, Peter Larsson och Johan Oremo återfinns. Lägg därtill nyförvärven Andreas Johansson och Joel Allansson. Blir ett allsvenskt avancemang, med eller utan Gabriel Gudmundsson.

3. Trelleborgs FF: Peter Swärdh ersätter Patrick Winqvist. Jag tror det här tränarbytet bådar gott för söderslättsklubben. Dessutom har man ett lag som snuddar på ett direkt avancemang tillbaka till finrummet igen.

4. Östers IF: Det här är seriens svåraste lag att tippa! Slutade åtta i fjol och har nu fått behålla stora delar av laget, där många skickliga spelare återfinns. Förra säsongen stod firma Johanesson-Kapcevic för 20 mål tillsammans. Kan de göra ännu fler? Och hittar spelmotorn Christian Ljungberg (ny från Gefle) rätt i sin nya klubb? Ja, jag tror faktiskt det.

5. Degerfors IF: Degerfors blir titt som tät bortglömda eller till och med underskattade. I fjol kammade värmlänningarna hem en sjätte plats och jag kan inte se att det skulle gå sämre i år. Här snackar vi målskyttar: Erik Björndahl, Josef Ibrahim, Marcus Astvald – för att inte tala om försvararen (!) Kevin Wright.

6. Örgryte: Stapplade sig fram till en femte plats i fjol, men det på HBK:s bekostnad som tappade massor av poäng under hösten. Har värvat smart i form av Freddie Brorsson (Trelleborg) och Victor Sköld (Örebro). Men saknar någon tyngd i truppen för att det här verkligen ska bli bra..

7. Jönköpings Södra: Slutade elva i fjol men var märkbart tagna efter degraderingen. Nu väntar nya tag med Andreas Brännström som tog över tränarposten i somras. Jag tror att Södra kan klättra ett par platser till om man lyckas få ihop de sista detaljerna på planen. Ser även bra ut med nyförvärvet Enock Kwakwa från Falkenberg.

8. Dalkurd: Inte helt lätt att halka ur allsvenskan för att sedan hitta glöden, för att ta sig tillbaka. Det är just det som kommer gäcka Dalkurd. Står just nu med en trupp på elva man, vilket innebär att många nya spelare kommer tas in. Ett helt nytt lag bådar inte gott.

9. IK Brage: Dalmasarna imponerade stort under fjolåret. Viktige Marcus Astvald har lämnat och har därför svårt att se en upprepning av från fjolåret (6:a). En nionde plats räcker dock långt för fortsatt spel i superettan 2020.

10. Mjällby AIF: En nykomling flyger alltid under våren för att sedan störtdyka under hösten, det är sedan gammalt. Den nykomling från "ettan" som håller i traditionen är Mjällby. Dess fantastiska vår kommer bära dem till en tionde plats.

11. GAIS: Gais drömmer än om ett allsvenskt spel. Men det får man vänta med, i alla fall ett tag. Innan man kan börja drömma borde man se till att ha ett lag för den övre halvan. Det har man definitivt inte i dag.

12. Västerås SK: En del har redan pekat ut Västerås som den stora slagpåsen, jag väljer att gå emot strömmen. Undertecknad träffade lagets Filip Trônet i höstas som gav intrycket av en stor framtidstro i klubben. VSK stannar kvar och blir allsvenskt om ett par år.

13. Norrby: Har kallats för det nya Åshöjden och visst har man vid tillfällen imponerats av Norrby. Men nu får sagan ett nytt kapitel, då ett kval kommer att krävas för att hålla sig kvar. Richard Yarsuvat kommer att gå vidare i karriären, vilket kommer bli kostsamt. Dardan Rexhepis ettåriga uppehåll ifrån fotbollen går inte att förlita sig på.

14. Varbergs BoIS: Tvingas återigen kvala för andra året i rad. Anledningen är den att truppen känns tunn och det saknas spets. Det måste hittas någon guldklimp innan Bois övertygar mig. Lyckas "Jocke" Persson trolla fram något för att undvika kvalplats?

15. Syrianska: Vissa ser Sebastian Rajalakso, Alagie Sosseh och Denis Viana da Silva. Jag ser ingen. Syrianska har en bra bit kvar innan de kan etablera sig i superettan igen.

16. IK Frej: Frej får ofta utstå som en slagpåse när det kommer till tabelltips men år efter år lyckas de alltid hålla sig kvar i serien. Men den här gången är det dock tack och adjö. Jag kan inte hitta någon vass målgörare även om Melvin Fritzhell tidigare visat upp fina kvaliteter i IFK Värnamo.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar