Nya röklagen: Så här kommer det gå till i praktiken

Foton: Pixabay, Mostphotos.

Snart blir det förbjudet att röka på många offentliga platser i Sverige. Men hur kommer förbudet att skötas i realiteten?

13 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 1 juli 2019 träder en ny lag i kraft som ska bidra till att minska rökningen i samhället.

Den nya lagen innebär att det blir förbjudet att ”röka på färdmedel i inrikes kollektivtrafik eller i lokaler och andra utrymmen som är avsedda att användas av den som reser med sådana färdmedel och på motsvarande områden utomhus”.

För dig som åker tåg innebär det att du inte får röka på perronger eller utanför stationerna. Det blir också förbjudet att röka på till exempel uteserveringar, idrottsanläggningar, lekplatser, utanför entréer till butiker och liknande.

Ansvaret för att rökförbudet följs ligger på den som äger eller disponerar en lokal eller ett område utomhus, det vill säga den som har praktisk möjlighet att se till att bestämmelserna om rökförbud följs. Det vill säga restaurang- och butiksägare har ansvar för att se till att ingen röker vid entréerna/serveringen.

Men vad är det egentligen som kommer att hända i praktiken om du röker på en förbjuden plats?

Om resenärer på tågperrongen skulle röka har Trafikverkets medarbetare rätt att påpeka att det är en överträdelse mot lagen. Om någon trots tillsägelse röker på otillåten plats har väktare eller polis rätt att avvisa rökaren, enligt Trafikverket.

Generellt så är det alltså den som har ansvar för rökförbudet som genom skyltning tydligt ska informera om förbudet och vid behov ingripa med information och tillsägelser, oavsett var förbudet gäller.

Om någon, trots tillsägelse, röker där rökning inte är tillåten får denna person avvisas, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det är bara poliser och ordningsvakter som har rätt att avlägsna personer som inte följer förbudet. Den som är ansvarig för att rökförbudet följs har alltså inte laglig rätt att själv avlägsna personer som bryter mot rökförbudet, utan måste ta hjälp av polis eller ordningsvakter.

Det är kommunen som har tillsynsansvar över de rökfria miljöerna för att se till att de ansvariga följer förbudet.

FAKTA

Det här blir förbjudet den 1 juli:

inhalering av tobak som t.ex. förångats

rökning av örtprodukter för rökning

användning av e-cigaretter

användning av njutningsmedel som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak, t.ex. e-cigaretter som inte innehåller nikotin och därför inte är att betrakta som e-cigaretter i lagens mening.

Källa: Folkhälsoyndigheten.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar