GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen | Nyheter i Trelleborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen

Har du fått kryptiska sms från företag de senaste dagarna? Det här betyder de.

Matilda Larsson

Kl.16:37, 26 april, 2018

GDPR – allt du behöver veta om den nya dataskyddslagen
Foto: Matilda Larsson.

Många svenskar har fått sms, mail och påminnelser från olika företag den senaste tiden som nämner GDPR och meddelar dig om att företaget kommer att ändra sina allmänna villkor snart.

Anledningen är att den 25 maj får alla EU-länder en ny dataskyddslag som kallas General Data Protection Regulation, GDPR, eller Dataskyddsförordningen på svenska.

Förordningen är gemensam för EU/EES, så de skillnader som finns mellan länderna i dag kommer att försvinna nästan helt.

Det innebär att samma spelregler kommer att gälla på den inre marknaden, vilket en fördel för företagen i Europa. En annan fördel är att du som individ blir bättre skyddad, enligt Visma.

Ett exempel på sms, här från Bredbandsbolaget.

Ett exempel på sms som skickas till privatpersoner, här från Bredbandsbolaget.

Våra intressen och uppgifter om oss är i dag en handelsvara på ett sätt som inte lagstiftarna förutsåg på 90-talet. Den nya dataskyddslagen tar hänsyn till den snabba teknikutvecklingen och kommer att ersätta den nuvarande lagstiftningen, Personuppgiftslagen, PuL, som trädde i kraft 1998.

Jämfört med PuL är det många regler som kommer att vara samma som förut, men medborgares rättigheter har förstärkts i den nya lagen. Det innebär till exempel att det blir lättare att ha kontroll över vilka av dina personuppgifter som företag har sparat, samt möjligheten att få dem borttagna.

Det kommer också att bli lättare att slippa direktreklam, eftersom det ska gå att neka företag, under vissa omständigheter, att sälja vidare dina personuppgifter.

Det ska också gå att bli ”glömd” av sökmotorer och liknande, men då krävs det att sökresultatet är oriktigt, irrelevant, eller överflödigt.

Samtidigt blir det hårdare krav på organisationer och företag. Om ett företag brister i sin behandling av personuppgifter kan de tvingas betala en så kallad administrativ sanktionsavgift på upp till 20 miljoner euro, eller fyra procent av deras globala omsättning. Den bedömningen gör i första hand tillsynsmyndigheten i varje land. I Sverige är det Datainspektionen, skriver idg.se.

Sverige har tidigare haft en förenkling av PuL. Har man behandlat personuppgifter i löpande text och enklare listor, har den hanteringen kunnat göras med stöd i missbruksregeln. Därför har det varit möjligt att hantera personuppgifter, så länge det inte är kränkande för någon. Den regeln försvinner helt med den nya lagen.

Fakta



De viktigaste nyheterna för enskilda medborgare:

  • När uppgifter behandlas med stöd av samtycke eller för att uppfylla ett avtal, ska den registrerade ha rätt att få ut de uppgifter man själv lämnat för att föra över dem till en annan tjänst, det kallas dataportabilitet.

  • Innan man planerar en ny personuppgiftsbehandling som innebär särskilda risker för de registrerade ska man göra en bedömning av vilka konsekvenser behandlingen kan få och vilka åtgärder som behövs för att minska riskerna (konsekvensbedömning).

  • Om det inträffar en säkerhetsincident, till exempel ett dataintrång eller en oavsiktlig förlust av uppgifter, måste man anmäla det till Datainspektionen inom 72 timmar. Man kan också behöva informera de registrerade (anmälan om personuppgiftsincident).

  • Vissa organisationer; myndigheter, de som behandlar känsliga uppgifter eller uppgifter som innebär en kartläggning av enskildas beteende måste utse en person i organisationen som har till särskild uppgift att bevaka dataskyddsfrågor, ett dataskyddsombud.

  • Datainspektionen kan komma att utdöma en sanktionsavgift för den som bryter mot förordningens regler. Avgiften ska bedömas utifrån hur allvarlig överträdelsen är, om det skett avsiktligt eller inte, vilka åtgärder man har vidtagit för att minska skadan, om man tjänat ekonomiskt på överträdelsen och andra försvårande eller förmildrande omständigheter.

  • I personuppgiftslagen finns en förenklad regel för behandling av personuppgifter i löpande text och enkla listor, missbruksregeln. Den innebär kort och gott att man får behandla uppgifter i vissa situationer så länge det inte är kränkande för någon. Den här regeln försvinnernär dataskyddsförordningen träder ikraft. Sådan behandling måste alltså följa förordningens regler.


Källa: Datainspektionen.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IKEA återkallar prisbelönt produkt

Alla kunder ombeds sluta använda produkten och återlämna den till valfritt varuhus.

Matilda Larsson

Kl.07:50, 24 maj, 2018

IKEA återkallar prisbelönt produkt
Foto: Håkan Dahlstrom/IKEA.

Ikea återkallar sin prisbelönta cykel SLADDA, på grund av säkerhetsproblem.

Anledningen är att drivremmen kan gå av vilket kan orsaka fallrisk, enligt ett pressmeddelande från företaget.

Cykeln återkallas efter att elva olyckor har rapporterats, där två personer har fått lättare skador.

”Därför återkallar IKEA som säkerhetsåtgärd alla SLADDA cyklar och uppmanar kunderna att sluta använda cykeln”, skriver företaget.

Cykeln från Ikea började säljas i augusti 2016 och har bland annat prisas flerfaldigt i en av världens största designtävlingar – Red Dot Design Award.

Kunder som har en SLADDA cykel uppmanas att sluta använda den och återlämna den till valfritt Ikea-varuhus för att få tillbaka de pengar man har betalat. Återbetalning fås även för tillbehör som är specifikt designade för SLADDA. Alla kunder ombeds att ta med kvitto eller kontoutdrag för köpet, enligt Ikea.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket byggde och sålde kommunen förra året

Ny statistik från Boverket visar hur läget ser ut i din kommun.

Matilda Larsson

Kl.06:54, 24 maj, 2018

Så mycket byggde och sålde kommunen förra året
Foto: Arkiv.

Nyligen publicerades Boverkets bostadsmarknadsenkät 2018.

Enkäten visar bland annat på att det finns ett underskott av bostäder i majoriteten av Sveriges kommuner, 243 av de 288 kommuner som svarade på enkäten.

I enkäten publiceras även vad kommunala bolag har gjort under året – hur mycket som har rivits, sålts och byggt i kommunerna.

Skåne har flest nyproduktioner skett i Malmö, Lund samt Helsingborg. De enda kommunerna där man har rivit bostäder är i Helsingborg och Skurup, där man har rivit 27, respektive 1 bostad, enligt statistiken.

Källa: Boverket. Tomma fält kan bero på olika anledningar, bland annat om kommunen inte har svarat eller inte har något allmännyttigt bostadsbolag.

Källa: Boverket. Tomma fält kan bero på olika anledningar, bland annat om kommunen inte har svarat eller inte har något allmännyttigt bostadsbolag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen söker en grön bil – vill ha hjälp av allmänheten

I samband med ett inbrottsförsök misshandlades husägaren. Nu vill polisen i Trelleborg ha hjälp att hitta den gröna bil som gärningsmännen flydde i.

Gabriel Almlöf

Kl.18:53, 23 maj, 2018

Polisen söker en grön bil – vill ha hjälp av allmänheten
Foto: MostPhotos

Vid 16-tiden den 18 maj kom en man till sitt hem på Asatorpsvägen i Skegrie. Mannen såg då att två män höll på att bryta sig in i huset. När tjuvarna märkte att de blivit upptäckta flydde de från platsen. Husägaren följde efter men sparkades då av en av gärningsmännen.

De både männen flydde från platsen i en grön/grå metallicfärgad Renault Megane i kombistorlek. Nu vill polisen ha hjälp av allmänheten att hitta bilen.

– Om någon har sett den här bilen vid 16.15 tiden den 18 maj, eller ännu hellre vet registreringsnumret, så får de gärna kontakta oss. Vi tar gärna emot andra iakttagelser som kan hjälpa oss med det här fallet, säger Anders Oxelbrand som är förundersökningsledare på polisen i Trelleborg.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dieseltjuvar slog till mot företag

Stal hundratals lite diesel.

Michaela Ekström

Kl.16:58, 23 maj, 2018

Dieseltjuvar slog till mot företag
Foto: Jonas Ljungdahl / Bildbyrån

Under natten till tisdagen ska någon ha stulit diesel ur tre hydralliftar som stod vid Travemündeallén. Dieseltjuvarna ska ha fått med sig 221 liter diesel. Området ska bara ha varit avspärrat med ett reflexsnöre så det ska inte röra sig om något inbrott. Det finns ingen misstänkt för brottet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

App ska få unga att börja jobba hos grannen

"Många hushåll kämpar för att få tiden att räcka till och samtidigt finns det duktiga ungdomar precis över gatan".

Matilda Larsson

Kl.15:26, 23 maj, 2018

App ska få unga att börja jobba hos grannen
Jacob Rudbäck, grundare och vd på Yepstr. Foto: Yepstr.

I en studie med över 200 HR-chefer så säger åtta av tio att svenska ungdomar är tillräckligt utbildade men helt saknar arbetslivserfarenhet.

Frågar man istället ungdomarna så säger nio av tio att det är avsaknaden av arbetslivserfarenhet som gör att de inte får något jobb.

Enligt Sveriges kommuner och landsting tredubblas chanserna till ett arbete efter gymnasiet om personen har haft ett extrajobb under studietiden. Samtidigt har antalet unga som extrajobbar vid sidan av studierna halverats under det senaste decenniet.

Nu vill man på ett nytt sätt hitta unga mellan 15-21 år som vill jobba.

Yepstr, en app-baserad tjänst som tidigare testats i Stockholm, lanseras i hela Sverige i dag, den 20 maj 2018, och kopplar ihop arbetssugna ungdomar med privatpersoner som behöver enklare sysslor utförda.

Uppgifterna varierar, från gräsklippning till barnvakt, läxhjälp eller biltvätt, enligt företaget.

– Många hushåll kämpar för att få tiden att räcka till och samtidigt finns det duktiga ungdomar precis över gatan som vill jobba. Vi gör det tryggt och enkelt för dem att träffas, säger Jacob Rudbäck, vd och grundare av Yepstr.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng