Personalbrist stoppar öppning av palliativa vårdplatser: ”Frustrerade och upprörda” | Nyheter i Trelleborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Personalbrist stoppar öppning av palliativa vårdplatser: ”Frustrerade och upprörda”

De palliativa vårdplatserna ser inte ut att öppna i Trelleborg det närmsta taget. Anledningen är att regionen har svårt att hitta personal.

Gabriel Almlöf

Kl.18:09, 6 april, 2018

Personalbrist stoppar öppning av palliativa vårdplatser: ”Frustrerade och upprörda”
Foto: Niklas Larsson / BILDBYRŁN

Diskussionen om avsaknaden av den palliativa vårdavdelningen på Trelleborgs lasarett väcker starka känslor. Under veckans möte i regionfullmäktige tog Kristdemokraternas Per Einarsson upp frågan.

Bakgrunden är att Region Skåne haft som mål att öppna de palliativa vårdplatserna i Trelleborg igen. Under hösten 2017 öppnades två palliativa platser i anslutning till en annan vårdavdelning på sjukhuset. Men när avdelningen tappade personal försvann även de platserna.

Einarsson sa i talarstolen att den palliativa vården behövs i Trelleborg, både för den som är sjuk och för de anhörigas skull.

– Vad säger ni till dem som behöver åka till Malmö för att vara med sina anhöriga? Vi behöver den här vården nära. Den kräver mer.

Men för att kunna öppna avdelningen måste man ha personal, och det är just rekryteringen som är svår.

– Kryh har haft svårigheter att rekrytera, det var också därför verksamheten valde att stänga tillfälligt från början. Nu är det närsjukvården i Trelleborg som har svårigheter att rekrytera sjuksköterskor till avdelningen. På grund av det och en ansträngd vårdplatssituation, så har man fått skjuta på framtidens vårdavdelning. Det finns helt enkelt ingen personal och nu har också enhetschefen valt att sluta, sa Socialdemokraternas Maria Nyman Stjärnskog från talarstolen och fortsatte.

– Vi vet att våra sjukhuschefer i Trelleborg, både vad det gäller närsjukvården, palliativ vård och ASIH jobbar intensivt med att försöka lösa det här. Men vi kan inte äventyra patientsäkerheten, och därför erbjuds patienterna i dag vård i Malmö.

170104 Trelleborg Lasarett den 4 december 2017 i Trelleborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA /91563

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Beskedet i Regionfullmäktige har fått Socialdemokraterna i Trelleborg att rasa. I ett inlägg på Facebook riktar de lokala politikerna kritik mot kollegorna i regionen.

”Vi socialdemokrater i Trelleborg har under lång tid drivit hårda interna påtryckningar mot våra förtroendevalda i regionen. Den senaste tiden började vi äntligen känna att våra påtryckningar gav frukt och vi fick positiv information som gjorde oss hoppfulla. Men informationen som vi nu får från våra förtroendevalda i Regionen gör oss medlemmar minst sagt frustrerade och upprörda” skriver man i inlägget.

Från Trelleborgs sida kommer man nu att sätta mer press på politikerna i regionen för att få till en förändring.

”Enligt regionens tjänstemän så har man enormt svårt att hitta ny personal. Detta är oacceptabelt! Trelleborg har ett fantastiskt lasarett som i årtionden haft personal som varit stolta över sin arbetsplats.

Vi kommer därför fortsätta sätta press på det tjänstemannastyre som idag finns i regionen och som driver ett borgerligt ledarskap genom att fortsätta göra regionala besparingar på bland annat personal och Trelleborgs lasaretts bekostnad”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Förslaget: ”Ge Axel Ebbe en egen gata”

Snart kan delar av Hesekillegatan döpas om, i alla fall om en trelleborgare får igenom sitt medborgarförslag.

Gabriel Almlöf

Kl.21:07, 19 april, 2018

Förslaget: ”Ge Axel Ebbe en egen gata”
Foto: Trelleborgs Museum

Trelleborgskonstnären Axel Ebbe borde få en egen gata. Det föreslår en man i ett medborgarförslag till kommunen. Mannen menar att det skulle passa bra att ge honom en gata just i år, eftersom han skulle ha fyllt 150 år i mars.

”Döp om Östra Vallgatans södra del samt den korta delen av Hesekillegatan upp till Spårvägen, till Axel Ebbes gata!” skriver mannen i sitt medborgarförslag.

Det återstår att se om konstnären kommer att få sin egna gata i Trelleborg.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skåningar sökes till ny TV-serie

SVT:s nya ungdomssatsning ska spelas in i Malmö och nu vill man fylla rollistan med talanger.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.18:00, 19 april, 2018

Skåningar sökes till ny TV-serie
Den nya ungdomsserien spelas i i Malmö till hösten. Foto: Pixabay.

Sverige Television efterlyser nu ungdomar till den nya tv-serie Festen. En ungdomsserie som speglar livet under gymnasietiden.

– Vi är fortfarande lite hemlighetsfulla men den utspelar sig i Malmö och heter Festen, utifrån det kan man dra vissa slutsatser. Det är en ärlig serie med mycket jobb bakom och vi tror att den kommer träffa 15 till 17-åringar i hjärta och mage, berättar Sanne Övermark, projektledare på SVT.

I slutet av september startar inspelningen och nu söker man unga i åldrarna 14 till 18. Ingen tidigare erfarenhet krävs.

– Vi behöver rätt många, dels de sex huvudkaraktärerna, sedan en massa biroller och statister. Man behöver inte erfarenhet sedan innan, vi söker ungdomar i alla former, både killar och tjejer.

På lördag kommer man ha en så kallade speedcasting på Emporia mellan klockan 12 och 16. Dit hoppas man att många unga blivande talanger kommer söka sig.

– Man får då presentera sig och göra en en liten scen, förklarar Sanne Övermark.

Är det så att man är sugen på att söka men inte kan ta sig till Emporia går det alltid att skicka in en videopresentation till svtprojektz@svt.se.

Text: André Kvist

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborg får en ny hundrastgård

Snart invigs en ny hundrastgård i Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Kl.15:33, 19 april, 2018

Trelleborg får en ny hundrastgård
Foto: Pxhere

Kommunens parkavdelning har gjort om den gamla basketplanen på Fagerängen till en hundrastgård. Bland annat har man tagit bort asfalten och lagat staketet runt den forna planen. Man har även plockat bort omringande buskage för att få en bättre insyn.

Den nya hundrastgården kommer att öppnas redan på torsdag den 26 april. Det meddelar kommunen via sin hemsida.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Världens mest klimatsmarta restaurang ska byggas i Skegrie

Snart kan Skegrie få en helt unik restaurang. Paret Claes och Cecilia Stenmark satsar på att bygga en klimatsmart restaurang i ett växthus. "Vårt mål är att bygga den klimatsmartaste fristående restaurangbyggnaden i världen" säger Claes Stenmark.

Gabriel Almlöf

Kl.13:51, 19 april, 2018

Världens mest klimatsmarta restaurang ska byggas i Skegrie

När Claes och Cecilia Stenmark skapar projekt så siktar de högt. Nu är planen att bygga världens mest klimatsmarta fristående restaurang i Skegrie, utanför Trelleborg.

– När vi gör saker så går vi hela vägen. Förhoppningen är att det inte ska gå att göra det bättre än vad vi gör det, säger Claes Stenmark.

Den nya restaurangen ska byggas i ett växthus. Det innebär att man kommer att kunna odla bland annat tomat, sallad och örter i växthuset. Ingredienser som sedan ska användas i maten som serveras.

– Målet är att vi ska bli helt självförsörjande när det gäller vissa grönsaker. Det vi inte kan odla kommer vi till största del att köpa in från lokala producenter, säger Claes Stenmark och fortsätter.

– Vårt mål är att bygga den klimatsmartaste fristående restaurangbyggnaden i världen. Det gråvatten vi producerar ska gå till att vattna växterna, värmen som uppkommer vid matlagningen ska värma upp växthuset och vi kommer inte ha några som helst e-ämnen och aromämnen i maten. En stor andel av råvarorna kommer vara ekologiska.

Restaurangen ska ligga i hörnet av

Restaurangen ska ligga i hörnet av Skegrie Byaväg och Torängsvägen.

Den nya restaurangen som kommer få namnet Stenmark Pizza Burgare är tänkt att ligga i korsningen av Skegrie Byaväg och Torängsvägen. Precis som namnet avslöjar så är det vedugnsbakad pizza och hamburgare som kommer att stå på menyn.

– Vi har egentligen pratat om något sådant här i väldigt många år. När vi åkt mellan Skåne och Stockholm har vi ofta klagat på att det inte finns tillräckligt bra snabbmatskedjor. Vårt motto är att klagar man på något, så får man starta eget och göra något åt det. Nu blir det äntligen så. Vi vet att vi gör väldigt bra pizza och burgare, så det var naturligt att det blev den maten vi ville satsa på, säger Cecilia Stenmark.

Ritning på den planerade restaurangen.

Ritning på den planerade restaurangen.

Satsningen med den nya restaurangen innebär även 8-13 nya arbetstillfällen i Skegrie.

– Allra helst skulle vi vilja anställa lokalt också och låta ungdomar i området få praktisera och sommarjobba. Helst ska man kunna cykla till jobbet.

Redan under torsdagen ska man lämna in bygglovet och när det beviljats så ska man sätta igång med sitt drömprojekt.

– Kommunen har varit jättebra att jobba med och nu väntar vi bara på bygglov. Jag hoppas att allt går smidigt, så vi kan sätta igång redan till slutet av sommaren.

När tror du att ni kan öppna?
– Vi drömmer så klart om att öppna så snart som möjligt, helst i går om man säger så. Men en realistisk förhoppning är att kunna servera den första pizzan och burgaren om ungefär ett år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Grannskapet tvingas till höjda hyror: ”Väldigt besviken”

TrelleborgsHem och Hyresgästföreningens metod att skapa rättvisare hyror har fått kritik. Men nu slår hyresnämnden fast att fastighetsbolaget har satt rimliga hyror.

Gabriel Almlöf

Kl.12:14, 19 april, 2018

Grannskapet tvingas till höjda hyror: ”Väldigt besviken”
Foto: Bildbyrån

I april 2017 beslutade Hyresgästföreningen och TrelleborgsHem om en ny metod som skulle skapa rättvisare hyror i staden. De lägenheterna som hade bra skick och läge skulle få högre hyra, och de med sämre skick skulle få lägre hyra.

Men det är inte alla som uppskattat modellen. Grannar på gatan Hallasvängen fick en markant ökning. Något som gjort att det tagit ärendet till Hyresnämnden, det rapporterar Hem & Hyra.

Men nu har ärendet kommit tillbaka och de menar att TrelleborgsHem har rätt att sätta den nya hyran, något som innebär att boende nu inte har något annat val än att betala mer pengar varje månad.

– Jag känner mig väldigt besviken. Jag tycker det är för jäkligt. Hyresnämnden lyssnade inte på oss. Inte ett skvatt, säger en av grannarna till Hem & Hyra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng