Winqvist avslöjar: Har klippt bandet med Malmö FF | Nyheter i Trelleborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Winqvist avslöjar: Har klippt bandet med Malmö FF

Succétränaren i lång intervju om TFF:s framtid, att inte vara "guds bästa barn" och Pontus Segerströms tragiska bortgång.

Viktor Andersson

Kl.17:30, 25 mars, 2018

2 bilder
  • Foto: Stefan Lantz / BILDBYRÅN.
    Foto: Stefan Lantz / BILDBYRÅN.

Det är dagen efter att Patrick Winqvist har signat på ett nytt kontrakt med Trelleborgs FF.

Han är upptagen men vi lyckas klämma in en intervju under hans resa mellan Malmö och Trelleborg.

– Jag ska flytta i dag så det är mycket att göra, berättar Patrick Winqvist.

Hur kommer det sig att ni ska flytta?
– Vi har bott i Malmö hela vårt liv och har alltid haft en anknytning till staden. Jag har jobbat där och pojkarna spelat fotboll. Men nu har de flyttat ut och den anknytningen finns inte längre. Dessutom blir det närmare Trelleborg.

Vart flyttar ni?
– Till Svedala, där min fru också jobbar.

Men även en dag utan flytt har Patrick Winqvist mycket att stå i. Han har ofta telefonen vid örat. Men förr var det ännu stressigare, berättar Winqvist.

– Om du frågar min fru så pratar jag nog mycket i telefon ja. Det är socialt och trevligt – jag gillar det. Sen har jag en roll där man får göra mycket, och då är det ett sätt att få information, och jag gillar att ha många bollar i luften.

Han berättar att han av förklarliga skäl haft mycket på sitt bord. Situationen har egentligen varit så att han i princip varit ensam tränare.

När han kom till klubben fanns de tränare han ville ha bredvid sig inte tillgängliga. Lösningen blev, som många vet, att spelarna Magnus Andersson och Kristian Haynes tog rollerna som spelande assisterande tränare.

Ett ganska ovanlig upplägg, som han poängterar, men ett sätt att få in dem. Det blev också en speciell situation för Patrick Winqvist.

– Det blev naturligt för dem att vara mer spelare än tränare och ett tag där skötte jag nästan allt och belastningen låg mycket på mig. I praktiken var min halvtidstjänst en heltidstjänst. Det är egentligen först i år som vi börjat jobba som andra lag – och det har blivit bra, menar Winqvist.

Apropå tjänster. Hur blir det med den tjänst du haft inom Malmö FF med akademin?
– Den har jag inte kvar. Sedan vi gick upp i Allsvenskan har det blivit mer dagtid, vilket det är även i akademin så det krockar och faller på det.

Nu har du också skrivit på ett nytt kontrakt som sträcker sig över 2020. Hur känns det?
– Det känns jättehärligt. Det är ett stort förtroende man fått igen, vilket man aldrig kan ta för givet. Mina ambitioner är att jobba långsiktigt.

Är du nöjd med kontraktet?
– För mig är det en trygghet. Här är det ordning och reda och jag vet att pengarna kommer in. Visst, det finns kanske ställen man kan suga ut mer från – men det är inte alls min ambition.

Har det funnits intresse från andra klubbar?
– Inget konkret egentligen och jag heller inte gjort mycket för att ta reda på mer. Jag tycker jag behöver bevisa mer för det och både jag och familjen trivs med Trelleborg.

Sedan Patrick Winqvist tog över Trelleborgs FF inför säsongen 2014 har klubbens resa sluttat brant uppför. Första året innebar avancemang. Det följdes av ”vilande” år i Superettan, för att sedan ta steget upp i finrummet och Allsvenskan.

Vad var det egentligen som hände, vad var det Winqvist och grabbarna gjorde så rätt?

– Min känsla är att staben med Mattias Kronvall, Kristian och Magnus harmoniserar väldigt bra med mina värderingar. Sen har vi stått för bra rekryteringar utifrån de förutsättningar vi har och så ligger det väl alltid visst tur bakom, säger Winqvist ödmjukt.

Men tur verkligen?
– Ja, men man vinner inte bara på grund av taktik. Sen har bra lag tur och vi varit starka. Särskilt i slutet av matcher och det ena har gett det andra. Det är nästan så att jag blivit överraskad, men det är också positivt att det funnits en gemensam drivkraft i hela truppen. Vi vill och tycker samma saker och så kör vi.

Där har vi resan. Nu är frågan hur framtiden ser ut? Eller i alla fall hur Patrick Winqvist vill att den ska se ut. Och han drar ner förväntningarna en aning.

– Det har gått så fort. Tittar man tre år tillbaka i tiden och målet var att inte trilla ur division 1 kunde jag inte drömma om det här. Jag trodde inte att vi skulle vara här. Och det kan gå lika fort åt andra hållet, säger han och fortsätter.

– Gör vi rätt saker ska vi definitivt slåss om att säsongen 2020 också vara ett allsvenskt lag. Man kan väl säga att det är 50/50 om man ska ligga i Superettan eller Allsvenskan, det är verkligen ingen självklarhet. Sen hoppas jag förstås att den här sejouren ska pågå några år framåt.

Summera er försäsong – hur redo är ni för Allsvenskan?
– Jag är inte nöjd med utgången i matcherna och de resultat vi gjort och det sticker ja inte under stolen med. Vissa saker har blivit mycket bättre. Vårt anfallsspel till exempel har blivit bättre, vilket är en process av tre års jobb.

– Det är ingen panik. Men samtidigt känner jag att vi ska vara bra hela tiden och vi ska ner och göra ett jobb, utan gnäll.

Winqvist är nöjd med den trupp han har till sitt förfogande. Det stora frågetecknet ligger i hur de ska klara sig utan sin lagkapten och skytteung, Salif Camara Jönsson, även om det – som han säger – tillhör det här jobbet.

När det kommer till att lyfta spännande spelare blir Winqvist lite mer defensiv. Han vill lyfta hela kollektivet, men landar ändå i ett par namn.

– Det är väldigt svårt. Alla har sin roll och jag tycker det roligt när hela laget funkar, från Marko (Johansson) längst bak till Salif däruppe. Men en sån som Zoran Jovanovic har aldrig varit bättre än nu och utvecklingskurvan pekar uppåt. Han är en av de smartaste spelare jag sett. Jag gläds också med en sån som Alexander Blomqvist.

– Vi har också mycket unga spelare som inte kommer få sina genombrott kanske, det har de redan fått, men som har sina bästa år framför sig.

Du har i tidigare intervjuer sagt att du är lite av en särart – på vilket sätt är du det?
– Många tycker att jag är speciell. Och det kan jag väl hålla med om, jag har inte alltid varit guds bästa barn, jag är lite klumpig och burdus och kan nog ses som lite dryg.

– Jag har väl mina olika sidor precis som alla andra och kan inte ta bort dem. Jag säger ofta vad jag tycker men jag gör det också för fotbollens bästa. Jag kan väl säga att jag inte tillhör det naiva Sverige och hela tiden tror på att alla är goda. Jag tycker inte vi ska dutta så jäkla mycket och då ses jag kanske som känslokall men det finns inte bara gott i den här världen, även om jag själv försöker att vara god.

– Jag kan heller inte tro att jag är annat än det jag är, då lurar jag mig själv.

Vad har du för mål personligen?
– Jag lever väldigt mycket i nuet, och det är inget jag bara säger. Jag njuter även när det går mindre bra. Man ska vara tacksam, det lärde jag mig i BP när Pontus Segerström gick bort i cancer. Det var den enskilt värsta upplevelsen jag varit med om, men det gör en stark. Man förstår vad det egentligen handlar om och förstår att man får jobba med det man tycker är roligast.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

GIF Sundsvall – Trelleborgs FF

Mardrömsstart för TFF – fast i botten efter ny förlust

Fyra allsvenska matcher utan seger: "Det är det som skiljer oss"

André Eriksson

Kl.21:16, 17 april, 2018

Mardrömsstart för TFF – fast i botten efter ny förlust
Foto: Bildbyrån

Trelleborgs FF får vänta på sin första allsvenska seger sedan återkomsten.

Efter bortamatchen mot Gif Sundsvall l står det klart att laget har inkasserat tre förluster och ett kryss på de inledande fyra matcher.

LÄS MER: Spelarbetygen efter Sundsvall–Trelleborgs FF

Laget förlorade – klart rättvist – matchen med 1–0.

– Det är surt att förlora så klart. Det är som det är, suckade lagkaptenen Alexander Blomqvist i C More-intervjun efteråt.

Trelleborgs FF var hårt skadedrabbat inför matchen. Förutom långtidsskadade Salif Camara Jönsson och Mattias Håkansson var följande spelare otillgängliga av olika anledningar:

+ Victor Nilsson (magsjuk), Robin Nilsson (sjuk), Dennis Hadzikadunic (fotskada) och Zoran Jovanovic (knäskada).

Men de svåra förutsättningarna var inget som Blomqvist ville skylla på efter förlusten.

– Skador har alla lag och långa resor har alla lag också. Det är ingenting som påverkar oss. Det är på planen det spelas och där förlorar vi idag.

I den första halvleken stod laget upp bra mot ett spelskickligt Sundsvall på Norrportens konstgräsplan. Med lite flyt hade TFF också kunnat ta ledningen efter 30 minuter när Deniz Hümmet fick ett jätteläge från nära håll. Skottet gick dock rakt på Sundsvallsmålvakten.

Samtidigt kopplade hemmalaget ett starkare och starkare grepp ju längre matchen led. Utdelningen kom strax efter paus.

En kommunikationsmiss mellan Sebastian Ohlsson och Anton Tideman gjorde att bollen damp ner hos Sundsvalls trollgubbe Maic Sema i straffområdet – som sedan rundade Lasse Nielsen och sköt 1–0 till sitt Sundsvall.

Sundsvall fortsatte rada upp klara målchanser, men lyckades aldrig utöka ledningen på grund av en närmast parodisk ineffektivitet.

Bland annat gjorde Marko Johansson en jätteräddning på vad som såg ut att vara ett solklart mål när Linus Hallenius snappade upp en ribbretur och bara skulle nicka in bollen i öppen kasse. En stark insats av målvaktstalangen.

Det skulle bli match in i det sista, alltså. Trelleborgs FF bytte in offensiva spelare och lyfte upp sina pjäser i jakt på ett kvitteringsmål. Närmast kom inbytte Ottar Magnus Karlsson och Deniz Hümmet när de brände varsitt bra läge från nära håll.

Matchen slutade 1–0 till Sundsvall, ett slutresultat som, sett till antalet målchanser, får anses vara klart rättvist.

– Vi gör inte mål och de gör mål och det är det som skiljer oss, säger Alexander Blomqvist – och fortsätter:

– Vi har väl tre lägen från straffpunkten så vi bör göra något mål.

Trelleborgs FF ligger näst sist i allsvenskan med en inspelad poäng efter fyra omgångar.

Chans till revansch och chans att ta den första allsvenska segern kommer redan på söndag för TFF.

Då vankas ny allsvensk match mot Kalmar FF hemma på Vångavallen. Efter Lasse Nielsens tredje gula kort i allsvenskan står det dock klart att dansken är avstängd och missar den matchen.

FaktaAllsvenskan, omgång 4
Gif Sundsvall–Trelleborgs FF 1–0 (0–0)
Målen: 1–0 (52) Maic Sema.
Varningar, TFF: Lasse Nielsen.
Publik: 3 219 åskådare.

Trelleborgs FF: Marko Johansson (mv) – Johan Brannefalk (ut 78), Lasse Nielsen, Alexander Blomqvist, Anton Tideman – Felix Hörberg, Oscar Johansson (ut 86), Sebastian Ohlsson, Erik Andersson, Marcus Pode – Deniz Hümmet.
Inhoppare: Ottar Magnus Karlsson (in 78), Freddie Brorsson (in 86).

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Spelarbetygen efter Sundsvall–Trelleborgs FF

Fyra spelare kuggas efter jobbiga TFF-förlusten.

André Eriksson

Kl.21:22, 17 april, 2018

Spelarbetygen efter Sundsvall–Trelleborgs FF
Foto: Bildbyrån

Trelleborgs FF förlorade tisdagskvällens bortamatch mot Gif Sundsvall med 1–0.

Här är 24Trelleborgs spelarbetyg från matchen:

5 – landslagsklass, 4 – mycket bra, 3 – bra, 2 – godkänt, 1 – underkänt.

Marko Johansson – 3
Höll kvar TFF i matchen genom en sensationell räddning i den 66:e minuten, när han var snabbt uppe på benen igen efter ett ribbskott och parerade vad som såg ut att vara ett solklart mål från Linus Hallenius. Inget snack om 1–0-målet.

Johan Brannefalk (ut 78) – 2
20-åringen kastades rakt in i hetluften på grund av det tuffa skadeläget och hamnade ofta en-mot-en med Sundsvalls trollgubbe Romain Gall. En otacksam uppgift – och Brannefalk fick det ofta väldigt tufft när han utmanades.

Lasse Nielsen – 1
Blev rundad av Maic Sema i straffområdet vid 1–0-målet. Ger inte samma trygga intryck som Dennis Hadzikadunic. Hade dessutom svårt att få upp farten när Sundsvall kom med snabba omställningar.

Alexander Blomqvist (K) – 3
En stark insats av TFF:s nye kapten – trots förlusten. Blockerade skott i viktiga lägen med sitt uppoffrande spel och var följsam i djupled. Kan inte lastas för målet.

Anton Tideman – 1
Försökte offensivt, men saknade skärpa i den sista tredjedelen. Defensivt gav han bort 1–0-målet tillsammans med Sebastian Ohlsson efter en kommunikationsmiss.

Felix Hörberg – 3
Piggt inslag längs högerkanten i sin första allsvenska start. Bra precision i både inlägg och inspel. Ett framtidsnamn för TFF.

Oscar Johansson (ut 86) – 2
Den mest offensiva av de tre innermittfältarna, men fick ingen utdelning framåt.

Sebastian Ohlsson – 2
Säker i kortpassningsspelet. Får delvis hållas ansvarig för 1–0-målet, när han missbedömde en hög boll strax utanför eget straffområde.

Erik Andersson – 2
Vågade och försökte slå ett par avgörande passningar framåt, men hade generellt en ganska liten påverkan på matchbilden.

Marcus Pode – 1
Statisk. Långsam. Inget större hot för Sundsvalls backlinje.

Deniz Hümmet – 1
Missade ett jätteläge i den första halvleken när han sköt rakt på Sundsvalls målvakt från nära håll. Fick en till bra chans i slutminuterna men avslutet gick över. Skulle ha satt åtminstone ett av lägena.

Övriga spelade för kort tid för att betygsättas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Assisterande tränaren med i truppen mot Sundsvall

Under tisdagen möts Trelleborg och Sundsvall i allsvenskan. Men skadebekymmer i TFF gör att Magnus Andersson är uppskriven i truppen.

Michael Olsson

Kl.07:56, 17 april, 2018

Assisterande tränaren med i truppen mot Sundsvall
Magnus Andersson la skorna på hyllan efter förra säsongen. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

GIF Sundsvall har tagit två poäng på två matcher. Trelleborg har plockat en poäng på tre försök. Under tisdagskvällen jagar båda lagen sin första seger för säsongen när de ställs mot varandra.

Men för TFF råder det skadebekymmer i laget. Dennis Hadzikadunic är skadad och Victor Nilsson som är sjuk. Utöver det finns det ett par spelare som är osäkra. Något som gjort att tränaren Patrick Winqvist tvingats tagit ut den assisterande tränaren Magnus Andersson – som la av efter förra säsongen – i truppen. Det meddelar klubben via sin hemsida.

– Vi är lite skadade och sjuka i laget, så det blir en lite märklig trupp på så sätt idag. Vi har inte riktigt löst hur vi ska spela, men vi ska sätta oss ner och ta en lång diskussion, säger Patrick Winqvist till klubbens hemsida

Förra säsongen spelade Magnus Andersson 27 matcher från start för TFF.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborgs FF - Örebro SK

Nyförvärvet har spräckt nollan: ”Skönt att öppna målkontot”

En tå på bollen och så hade TFF-förvärvet gjort sitt första allsvenska mål.

Viktor Andersson

Kl.21:58, 13 april, 2018

2 bilder
  • Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.
    Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Trelleborg tappade en 1-0-ledning och föll hemma mot Örebro med 2-1. TFF:s andra förlust för säsongen.

Ett ljus i mörkret stavades Hümmet och Deniz i förnamn. Nyförvärvet från Gefle såg pigg ut och visade flera gånger prov på sin funktionella teknik.

LÄS MER: Här är spelarbetygen efter TFF–Örebro

Dessutom tåade han in sitt första mål i allsvenskan någonsin.

– Jag ska göra poäng, mål och assist så det är klart att det är skönt att öppna målkontot. Men det är tungt med förlusten eftersom jag tycker vi förtjänar mer, säger målskytten efter matchen.

Vad är dina spontana reaktioner kring matchen?
– Det är riktgt tungt faktiskt, det är det. Jag känner att vi ändå försöker spela – sen är planen som den är och vädret och vinden – allt är emot oss, utvecklar Deniz Hümmet besviket.

En omtalad situation kom till i den första halvleken. Då ryckte Örebros Johan Mårtensson in i straffområdet, föll på ett utsträckt Alexander Blomqvist-ben och fick straff.

En straff som Nahir Besara slog in till 1-1. 2-1 gjorde samme Besara på en frispark.

– Enligt min åsikt får de in två billiga mål och jag tycker inte det är straff för fem öre.

Hur ser du på situationen?
– Jag kollade reprisen i omklädningsrummet. ”Alex” går på boll och han rör knappt spelaren, han flyger upp i luften och så blåser han straff – helt fel i mina ögon.

Matchen präglades av svåra förhållanden. Det blåste så att flaggorna vajade snabbt och ofta stannade bollen tvärt i luften. Förhållandena kryddades också av en plan som skiftade mellan brunt och grönt.

– Man ska vara ärlig, man försöker kombinera och spela, men det är inte lätt alltså. Men man ska inte skylla på det – det är lika för båda lagen.

TFF-tränaren Patrick Winqvist var efter matchen inne på att hans lag hade gjort sig förtjänt av mer än den enda poängen laget fått ihop på de tre första matcherna.

Hümmet var inne på samma spår.

– Jag upplever inte att de har några lägen där de hotar oss. Vi trycker på och har nått läge, i övrigt är det jämnt så minst kryss i mina ögon. Med lite tur kanske vi till och med kunde knipt segern.

FaktaAllsvenskanTrelleborgs FF - Örebro SK 1-2 (1-1
)Målen: 1-0 (12) Deniz Hümmet, 1-1 (45) Nahir Besara (straff), 1-2 Nahir Besara (62)Varningar: Anton Tideman (19), Dennis Hadzikandunic (60),
Trelleborg: Marko Johansson – Anton Tideman, Alexander Blomqvist, Dennis Hadzikadunic, Lasse Nielsen – Oscar Johansson (72), Robin Nilsson (ut 78), Erik Andersson, Victor Nilsson (ut 84) – Deniz Hümmet, Zoran Jovanovic
Ersättare: Dennis Petersson, Sebastian Olsson (in 78), Marcus Pode, Felix Hörberg (in 84), Noah Christoffersson, Ottar Magnus Karlsson (in 73), Johan Brannefalk
Arena: Vångavallen
Publik: 2329

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lagkaptenen kritisk: ”Absolut ingen straff”

Omdiskuterade straffsituationen väckte starka känslor hos TFF.

André Eriksson

Kl.21:47, 13 april, 2018

Lagkaptenen kritisk: ”Absolut ingen straff”
Alexander Blomqvist. Foto: Bildbyrån

Mittbacken och lagkaptenen Alexander Blomqvist blev halv syndabock när han gav bort en straff som resulterade i 1–1-målet strax före paus, i matchen som sedan slutade med en 1–2-förlust för Trelleborgs FF.

Efteråt riktade han en hård passning mot domarteamet.

LÄS MER: Här är spelarbetygen efter TFF–Örebro

– Det är kanske lite kontakt, men det är absolut ingen straff i mina ögon, suckade Blomqvist.

TFF-kaptenen menade att Örebros Johan Mårtensson föll lite väl enkelt.

– Det är en djupledsboll in centralt och vi går ihop, han hoppar och tar chansen och domaren går på det.

Upplever du att han förstärker situationen?
– Ja, så klart. Jag förstår honom. Han tar sin chans, men samtidigt är det inte mycket kontakt.

– Men det är också lite skumt att jag inte får gult kort i samband med situationen. Det känns som att det är linjemannen som tar den (och dömer straff).

Samtidigt ville Blomqvist helst snacka om andra saker.

– Vi försöker fokusera på vårt, så får domaren göra sitt.

Det tyckte TFF-tränaren Patrick Winqvist också, som inte alls var sugen på att snacka om den enskilda straffsituationen på presskonferensen efteråt.

TFF har inlett allsvenskan med två förluster och ett kryss. Nykomlingen väntar fortfarande på sin första seger.

– Vi har inte fått ut de poäng vi har varit förtjänta av. Men det är bara att fortsätta göra jobbet och tro på oss själva. Det är jämnt och det är tillfälligheter som avgör.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng