BILDEXTRA: Skolelever fyllde Parken med smarta uppfinningar

Byxor för urinpåsar, magnetiska klockarmband och smarta cykellås. När gymnasieeleverna visade upp sina uppfinningar under tävlingen Blixtlåset så fanns det det mesta.

Gabriel Almlöf

Kl.15:02, 14 mars, 2018

BILDEXTRA: Skolelever fyllde Parken med smarta uppfinningar

Under onsdagen stod teknik och uppfinningar i fokus i Parken när regionfinalen av Blixtlåset arrangerades. Söderslättsgymnasiet fick äran att arrangera årets tävling. Skolan har gått väldigt bra i tävlingen historiskt sett och hoppades på nya triumfer inför årets upplaga.

– Tre lag kommer att gå vidare till den stora finalen i Stockholm. Elever från Söderslättsgymnasiet har tidigare år plockat fina placeringar och vunnit en hel del. Så klart hoppas vi på en ny seger för en grupp från Trelleborg idag, sa Pernilla Bergkvist, biträdande rektor på Teknik College innan mässan.

Från Trelleborg kom också en hel del smarta idéer. Bland annat skapade gruppen M.W.B.I ett klockarmband där storleken ställs in med hjälp av magneter.

– I många fall så går det inte att hitta den perfekta storleken, utan klockan sitter för hårt eller för löst. Men hjälp av att magneter går det att anpassa bandet perfekt. Det gör att samma klocka fungerar för både en vuxen och ett barn, säger Tilde Kiiskinen i gruppen M.W.B.I som utformat klockan.

img_4242Gruppen Deog från Söderslättsgymnasiet skapade en ny smart diskborste.

– Vi har skapat en diskborste som både kan spruta ut diskmedel via en knapp och som kommer ut längst fram i borsten. Fördelen är att den kan spruta diskmedel på en stor yta. På marknaden finns det diskborstar där man med av en svamp får ut diskmedlet. Men vår produkt håller bättre och ger ett bättre resultat, säger Wilmer Jystrand från Deog.

En annan grupp har skapat produkten Zipit,  en byxa med plats för urinpåsar. En idé som låter ovanlig med tanke på att det är gymnasieelever som står bakom projektet.

– Min syster jobbar på ett äldreboende och tyckte det var jobbigt med att byta urinpåsar. I nuläget så sätts påsarna runt benet. Så när hon började förklara de här problemen så kände jag att det är något som vi skulle kunna göra. Det finns inget sådant här på marknaden i dag, säger Mattias Rydqvist som är en av dem som utvecklat produkten.

– Vi ville göra något som kan hjälpa många. När vi fick reda på det här problemet så kände vi att det är något som vi kan förenkla och göra väldigt smart. Det har redan kommit många som tycker att det här skulle förenkla väldigt mycket, fyller kollegan Wilma Ling i.

img_4218

Ett annat exempel på uppfinningar från Trelleborg är Compbag, en sele som ska göra det lättare att frakta stationära datorer. Killarna bakom uppfinningen har själva upplevt problem när de ska flytta datorer.

– Det är ofta väldigt oergonomiskt att flytta stationära datorer. Därför har vi skapat en sele som gör flytten säker för både dig och din dator. Den kan vara bra att använda när man till exempel åker till Dreamhack eller när man flyttar, säger Joshua Friman från Compbag.

img_4223

Det är dock inte bara trelleborgare som kommer med bra idéer. Gruppen Dropstop från Hässleholm har skapat en kopp som man sätter på sin eltandbortse för att slippa kladd som rinner ner från borsthuvudet.

– Vi utgick från ett vardagsproblem som vi själva hade. Men vi har inte sett att det här finns på marknaden än. Det känns som att ingen har tänkt på det än, säger Daniel Wittesjö på Dropstop.

Även gruppen Bike Saver från Helsingborg kommer med en bra idé. De har skapat ett lås som sätts på cykelns nav.

– Vi har sett både i Helsingborg och i Malmö att tjuvar skruvar bort framhjulet och sedan försvinner med cykeln. Då hjälper det inte med att sätta ett cykellås genom framhjulet. Vi har skapat en lås till navet som gör att tjuven inte kan komma åt bultarna och därmed ta loss hjulet. Det gör att cykeln bli ännu svårare att stjäla, säger David Schiff på Bike Saver.

img_4255

Under eftermiddagen kommer det att presenteras vilka bidrag tre som kommer att gå vidare till den stora finalen i Stockholm.

Se alla bilder på uppfinnarna och deras projekt i bildspelet nedan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skolturneringen ställs in: ”Kan inte garantera säkerheten”

Efter problem med hot och slagsmål väljer Söderslättsgymnasiet att ställa in turneringen Trippelbollen. "Det är ett väldigt tråkigt beslut att ta. Men vi måste ta vårt ansvar för elevernas säkerhet" säger skolans rektor Anders Wramnell.

Gabriel Almlöf

Kl.11:54, 23 mars, 2018

Skolturneringen ställs in: ”Kan inte garantera säkerheten”
Foto: Petter Arvidsson, Bildbyrån

Skolturneringen Trippelbollen kommer inte att arrangeras på Söderslättsgymnasiet i år. Anledningen är att det varit för mycket bråk och stök i anslutning till turneringarna, något som Trelleborgs Allehanda var först att rapportera om.

Skolans ledning har därför beslutat att ställa in evenemanget.

– Vi har haft ett par situationer där det varit våld, eller hot om våld, på skolan. Det har även tidigare varit stökigt vid den här turneringen. Vi känner att vi inte kan garantera säkerheten fullt ut och då måste vi ta det här beslutet, säger Anders Wramnell som är rektor på Söderslättsgymnasiet och fortsätter.

– Andra instanser i kommunen väljer att plocka in ordningsvakter, men jag tycker att det motverkar syftet med hela turneringen. Vi vill ha en turnering som stärker gemenskapen. Men det känns väldigt tråkigt att ha en turnering om den ska ätas upp av dumheter från vissa elever. Då blir det fokus på andra saker än idrottsutövandet.

Skolan har också haft problem med att elever kallar dit vänner och släktingar för att ”göra upp” i på skolans område.

Hur har eleverna reagerat på ert beslut?
– Det är många som är besvikna och det har jag full förståelse för. Men samtidigt har det kommit elever till mig och sagt att de tycker det känns obehagligt att ha turneringen om det ska bli stökigt. De eleverna måste man också lyssna på.

Förhoppningen är att Trippelbollen ska komma tillbaka redan nästa år.

– Tanken är att vi ska träffa elever och ha fokusgrupp för att se vad vi kan göra för att det ska upplevas tryggare. Jag hoppas att vi kan arrangera turneringen igen nästa år. Det är en viktig tradition för skolan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Narkotikapåverkad tagen på bar gärning av civilpolis

Misstänks nu för brott mot narkotikastrafflagen.

Michaela Ekström

Kl.11:34, 23 mars, 2018

Narkotikapåverkad tagen på bar gärning av civilpolis
Foto: Pixabay

Civilpolis kontrollerade en man på Hagtornsvägen i Trelleborg. Mannen misstänktes vara narkotikapåverkad och fick följa med till polisstationen för kontroll. Det upptäcktes också att han innehaft misstänkt narkotika. Händelsen utspelade sig någon gång mellan den 18 och den 22 mars.

Mannen, som är i 35-årsåldern, är nu misstänkt för narkotikabrott när det kommer till innehav och eget bruk.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tjuvar väntade vid garage – stal från äldre kvinna

En kvinna i 80-årsåldern blev utsatt av för stöld av flera okända gärningsmän.

Michaela Ekström

Kl.10:54, 23 mars, 2018

Tjuvar väntade vid garage – stal från äldre kvinna
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Flera okända personer ska ha stått utanför ett garage i centrala Trellborg. När ägaren till garaget, en kvinna i 80-årsåldern, kom ut till garaget ska hon ha blivit bestulen.

– De konfronterar henne och tar hennes plånbok, säger Tina Lehtonen vid Trelleborgspolisen.

Händelsen inträffade igår strax innan klockan 14.00. I plånboken hade kvinnan bland annat körkort och kontokort samt 20 kronor i kontanter. Hur många eller vilka gärningsmännen var är för närvarande okänt. Händelsen har polisanmälts som stöld.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sötchock när djurparken öppnar – björnungarna kikar ut för första gången

Här är björnungarna som just kommit ut ur ide.

Filip Beijer

Kl.20:22, 22 mars, 2018

Sötchock när djurparken öppnar – björnungarna kikar ut för första gången
Foto: Pressbild

Vintern har inte bara varit lång för oss människor. För två små björnungar på Skånes djurpark, har väntan varit lång. Nu har hade båda kikat ut för första gången.

De båda björnungarna är födda i januari och kom ut ur sitt ide tillsammans med sin mamma Ester.

På lördag öppnar djurparken och då kan besökarna, om de har tur, få sig ett möte med ungarna.

Djurparken satsar stort på 2018 och kommer bland annat att öka personalstyrkan märkbart. 100 personer har nyanställts inför öppningen.

–  I år kommer vi ha vi fler medarbetare än någonsin. 100 är nyanställda och 50 som redan arbetat här tidigare. Våra mateexpeditioner av djuren och medarbetarnas engagemang för att ge besökarna fantastiska upplevelser och att lära ut om djur och natur är en stor och viktig del av vårt uppdrag, säger Skånes Djurparks vd Kasper Schumacher i ett pressmeddelande.

Djurparken lockar med att ett flertal nyheter kommer att presenteras under våren och sommaren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Var sjätte lärare i Trelleborg saknar behörighet

Skolverket har undersökt hur stor andel av lärarna som är behöriga i Sveriges alla kommuner. Kommunerna på Söderslätt tillhör toppen, men det ser betydligt mörkare norrut i landet.

Gabriel Almlöf

Kl.14:53, 22 mars, 2018

Var sjätte lärare i Trelleborg saknar behörighet
Foto: Maxpixel

Skolverket har i en ny rapport undersökt hur många lärare som har behörighet i landets alla kommuner. I Trelleborg visade det sig att 83 procent av lärarna har behörighet i minst ett ämne, och var sjätte saknar den samma.

I Trelleborgs grannkommuner har man till och med högre andel behöriga lärare. I Vellinge är 89 procent behöriga, i Skurup är siffran 83,4 och i Svedala hela 91,8 procent.

Längre upp i landet är statistiken betydligt sämre. I Kalix är endast 50 procent behöriga och i Ragunda är det 43,9. Sämst landet är man i Norberg med bara 42,4 procent. Att det statistiken skiljer sig mellan kommunerna oroar Skolverket.

– Att det är stora skillnader mellan kommunerna när det gäller lärarbehörigheten är bekymmersamt. Alla elever har rätt till utbildade och behöriga lärare. Det är viktigt för att de ska få en likvärdig utbildning av god kvalité, säger Lee Gleichmann Linnarsson, undervisningsråd på Skolverket.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng