Trelleborg blir utan H&M i ett halvår

Jättekedjan H&M kommer inte att kunna öppna sin nya butik i Trelleborg förens tidigast i september. Samtidigt stänger den befintliga butiken om bara en vecka.

Gabriel Almlöf

Kl.17:57, 12 mars, 2018

Trelleborg blir utan H&M i ett halvår

Under våren skulle H&M öppna en stor butik i Åhlens gamla lokaler i Trelleborg. Men på grund av fastighetsägaren Abitares konkurs har bygget dragit ut på tiden.

Samtidigt går snart kontraktet för H&M:s befintliga butik i Valengallerian ut. Det gör att Trelleborg under nästan ett halvår kan stå utan en H&M-butik, något som Trelleborgs Allehanda var först att rapportera om.

LÄS MER: Orosmoln över H&M:s satsning i Trelleborg – kämpar mot klockan

Butiken i Valen håller öppet till och med den 18 mars, men sedan får företagets kunder handla i Malmö tills vidare.

– Vi kommer inte att öppna en tillfällig lokal under flyttperioden, och vår målsättning är att kunna öppna i den nya lokalen någon gång under september månad, säger Amanda Larsson som är presskontakt på H&M Sverige.

Vad kommer att hända med personalen i butiken i Valen?
– Fram till dess att den nya butiken öppnar så kommer personalen att erbjudas omplacering i närliggande H&M-butiker.

Lotta Wahlqvist som är Cityledare på Trelleborgs Citysamverkan menar att det är synd att butiken försvinner en tid framöver, men att det inte behöver slå hårt mot den lokala handeln.

– Det är så klart tråkigt att det blir ett glapp fram till september. Dock, det viktigaste är att verksamheten kommer tillbaka. H&M behövs i Trelleborg, liksom alla andra butiker. Men inget står stilla, vi arbetar vidare med att utveckla Trelleborg som handelsstad. Det mest angelägna just nu är att vi får liv och rörelse i före detta Åhlénshuset igen.

På ovanvåningen av H&M:s nuvarande lokaler i Valengallerian ska Fitness24Seven öppna en nytt modernt gym.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Micks nya öl ska hjälpa cancersjuka: ”Tillägnad min pappa”

I ett nytt samarbete skapar ölbryggaren Mick Daly och konstnären Kimberley Ahlström en ny ölsort. All vinst från försäljningen går till personer som drabbats av cancer. "Min pappa dog i cancer. Han skulle vara stolt över det här" säger Mick Daly.

Gabriel Almlöf

Kl.17:39, 22 mars, 2018

Micks nya öl ska hjälpa cancersjuka: ”Tillägnad min pappa”
Mick Daly har tillsammans med konstnären Kimberley Ahlström tagit fram The Seamus. Foto: Privat

Som tonåring förlorade Mick Daly sin pappa i cancer. Nu väljer han att hylla sin far med en ny ölsort från Hönsinge Hantwerksbryggeri.

Projektet görs tillsammans med konstnären Kimberley Ahlström från Trelleborg, som driver Fallondrin. Ett företag som via konst samlar in pengar till cancerdrabbade. All vinst från försäljningen kommer att gå till Fallondrins viktiga arbete.

LÄS MER: Kimberley tar kampen mot cancer – med hjälp av konst

– Allt började med att jag träffade Kimberley på ett möte med Trelleborgs företagarklubb. Vi kände direkt att vi ville göra något tillsammans. Det slutade med att jag skapade en öl och hon etiketten till flaskan, säger Mick Daly och fortsätter.

– Den här ölen är väldigt speciell för mig. Jag förlorade min pappa i cancer när jag var i tonåren. Så den kommer att bli en hyllning till honom. Den heter ”The Seamus” efter honom.

Ölet är en en lakritsporter, en öl som Mick aldrig gjort tidigare.

– Jag ville testa någonting nytt när det kom till smaksättningen av ölen. Jag testade bland annat med ingefära, men till slut fastnade jag för lakrits. Det är ganska udda för jag är egentligen inte så förtjust i lakrits. Men när jag smakade på den så blev den riktigt god, säger Mick Daly med ett skratt.

Vad tror du din pappa hade sagt om han hade fått smaka på ölen?
– Min pappa älskade öl så jag tror att han skulle tycka om den. När jag var yngre så fick jag testa olika öl i shotglas. Det var kanske inte så politiskt korrekt, men han gav mig ett intresse för riktigt bra öl, säger han innan han blir tyst en stund.

– Hela den här processen har varit fylld av känslor. Det har varit mycket tankar under tiden som jag har bryggt ölen. I går fick jag ett meddelande från min bror som ska hälsa på mig i slutet av sommaren. Han skrev att pappa skulle vara stolt över det här. När han kommer hit så ska vi ta några flaskor och skåla till pappas minne.

Ölen är den första i ett längre samarbete mellan Hönsinge Bryggeri och Kimberley Ahlström. Planen är att släppa fler ölsorter i begränsad upplaga framöver. Precis som nu kommer alla pengar att gå till Fallondrinsarbete.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skatteverket: Då riskerar du missa din skatteåterbäring

Skatteåterbäringen är till glädje för många - men det finns de som riskerar att missa den helt och hållet.

Kim Ahlqvist

Kl.17:47, 20 mars, 2018

Skatteverket: Då riskerar du missa din skatteåterbäring
Foto: Bildbyrån/arkiv

Vid 07.00 på tisdagen öppnade skatteverket sin deklarationstjänst och närmre 2 miljoner svenskar väntas besöka tjänsten under dagen. Av dessa väntas 500 000 deklarera.

Deklarerar man före den 28 mars kommer skattepengarna att finnas på kontot veckan efter påsk, den 5-6 april.

LÄS MER: Marias varning om skatteåterbäringen: ”Skrämmande”

Men det finns en hake – som gör att det inte blir något klirr i kassan.

Ska man få tillbaka mindre än 100 kronor i skatteåterbäring blir det inte några pengar efter påsk. Skatteverket betalar nämligen inte ut om beloppet understiger 100 kronor. Så blir din återbäring en femtiolapp kommer pengarna att ligga kvar på ditt skattekonto tills dess att det överstiger 100 kronor.

Det kan alltså dröja till nästa år innan du får ta del av din skatteåterbäring.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu börjar City Gross sälja importerat kött

Enligt City Gross är det en brist på svenskt kött. Nu ska de därför ta in kött från utlandet.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.12:23, 19 mars, 2018

Nu börjar City Gross sälja importerat kött
Foto: Henrik Nordell

Livsmedelskedjan City Gross som ägs av Bergendahlsgruppen har länge haft som kännetecken bland kunderna att de sålt svenskt butikstyckat kött. Nu kommer de att ändra sin policy av ett flertal orsaker och ska även sälja importerat kött i sina butiker.

Så här skriver City Gross på sin hemsida om förändringen:

”Vi har under perioder haft brist på svenskt kött i våra butiker och ser det importerade köttet som ett komplement. Enligt statistik från jordbruksverket är idag endast 53% av allt nötkött som vi i Sverige äter producerat i Sverige. För fläskkött ligger den siffran på 70%. Dessutom äter allt fler svenskar lamm vilket vi inte har jämn tillgång till året om i Sverige. Vi klarade helt enkelt inte av att möta efterfrågan med enbart det svenska köttet.”

De länder som City Gross kommer att importera kött ifrån är Danmark, Irland, Nya Zeeland, Australien och Brasilien. Enligt livsmedelskedjan har kunderna efterfrågat kött som kommer från andra delar av världen.

Själva argumentet om svensk köttbrist slår dock branschen tillbaka mot.

– Det kan finnas brist kring vissa högsäsonger. Men inte generellt sett. Vi har svenskt kött så det räcker, säger han och menar att några signaler om en eventuell brist inte har skickats ut, säger Torbjörn Lithell, försäljningsdirektör på HKScan till tidningen Jordbruksaktuellt.

Text: Henrik Nordell, 24Kristianstad

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skatteverket slår larm – då kan man ha löst problemet

"Det jag kan säga är att ganska många av mina medarbetare jobbar med detta", säger Peter Carlson, chef för IT-produktionen på Skatteverket.

Kim Ahlqvist

Kl.20:12, 12 mars, 2018

Skatteverket slår larm – då kan man ha löst problemet
Foto: Daniel Nestor / Bildbyrån

Det var vid lunchtid på måndagen som ett tekniskt haveri inträffade på Skatteverkets hemsida. Då låg e-tjänsterna nere och Peter Carlson, chef för Skatteverkets IT-produktion berättar för Dinapengar.se att problemet troligtvis ska vara löst till tisdagsmorgonen.

– Det jag kan säga är att ganska många av mina medarbetare jobbar med detta och vår målsättning är att det här ska vara löst när Sverige vaknar i morgon, säger han till Dinapengar.se.

LÄS MER: Marias varning om skatteåterbäringen: ”Skrämmande”

På Skatteverkets hemsida slår man larm om haveriet. Såväl moms- och arbetsgivardeklarationen som E-tjänster och ansökan om ID-kort ligger nere.

”Just nu har vi tyvärr tekniska problem med flera av våra system. Vi arbetar med att lösa problemen”, skriver Skatteverket.

I och med de tekniska problemen som uppstått har Skatteverket kan man lämna in moms- och arbetsgivardeklarationen till och med 14 mars.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Marias varning om skatteåterbäringen: ”Skrämmande”

Efter det fräcka försöket – nu vill hon varna alla.

Martin Persson

Kl.19:03, 12 mars, 2018

Marias varning om skatteåterbäringen: ”Skrämmande”
Foto: Privat/Bildbyrån

Polisens nationella bedrägericentrum varnar för bluffmejl som ser ut att komma från Skatteverket. En som har drabbats är Maria Stenholm, 42, som enligt mejlet skulle få tillbaka 6 210 kronor – om hon lämnade ut kortinformation via en länk i mejlet.

– Det var väldigt välgjort, men som tur var hade jag sett mitt skattebesked dagen innan. Då såg jag att beloppen inte stämde överens, säger Maria.

LÄS MER: Polisens varning till alla som ska få sin skatteåterbäring

I mejlet som Maria fick stod det följande:

”Enligt de senaste årliga beräkningarna av din skattemässiga verksamhet har vi bestämt oss för att du är berättigad att erhålla en skatteåterbäring på: 6210 kronor… Klicka här för att få åtkomst till formuläret för din skatteåterbäring”

– Det är skrämmande och man undrar vad som hade hänt om jag hade tryckt på länken, säger Maria Stenholm.

Hon publicerade ett inlägg på Facebook för att varna andra för det falska mejlet.

– Folk är ganska uppmärksamma, men någon gång har man inte huvudet med sig och då kan man lika väl råka illa ut, säger hon.

I slutet av förra veckan gick Skatteverket ut med en varning på sin hemsida, där man varnar för olika bluffmejl.

”Just nu kan det förekomma falska mejl i olika varianter. Falska mejl är särskilt frekventa under vissa perioder, till exempel när det är deklarationsdags”, skriver man i ett meddelande.

Om man misstänker att mejlet är en bluff, så rekommenderar Skatteverket att man omedelbart raderar mejlet eller meddelandet.

skarm
Bluffmejlet som Maria fick. Foto: Privat/Skärmdump

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng