Flaka gör succé med herrlaget: ”Fick respekt direkt”

Herrtränare, 27 år gammal och kvinna är en ovanlig kombination. Men efter succén i handbollsklubben Kuststaden vill Flaka Dervisaj inte fokusera på varken kön eller ålder. "Jag vill bli uppmärksammad för att jag är en jäkligt bra tränare" säger hon till 24Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Kl.20:06, 12 mars, 2018

Flaka gör succé med herrlaget: ”Fick respekt direkt”
Flaka Devirsaj.

Trelleborgsklubben Kuststaden HK:s herrlag har gjort en fenomenal debutsäsong. På 13 matcher har man plockat hela 11 segrar. Det gör att man redan på tisdag kväll kan säkra avancemang till division 3.

Mycket är tack vare 27-årige coachen Flaka Dervisaj. Ett före detta utlandsproffs i Tyskland och Schweiz. Hon är unik i serien som den ende kvinnliga tränaren för ett herrlag. Men själv anser hon att varken hennes ålder eller kön spelar särskilt stor roll.

– Det är klart att det var speciellt att komma till första träningen i mina rosa skor. Framför allt med tanke på att många av spelarna är i min ålder. Men det tog inte långt tid innan jag fick killarnas respekt. De hade nog googlat vem jag var och så fort jag började snacka så var det inga problem, säger Flaka Dervisaj.

Hennes egen karriär stoppades av ett par allvarliga knäskador. När hon lagt skorna på hyllan valde hon att flytta med pojkvännen Max till Sverige. Efter ett par år utan handboll kom intresset tillbaka och började utbilda sig till tränare. När Kuststaden stod utan tränare fick hon förfrågan om att ta över laget.

Det blev mycket att göra direkt från första träning. Framför allt med tanke på att hon tog över laget bara två veckor innan premiären.

– Från mina proffsår så vet jag vad som krävs för att lyckas. När jag kom hit så var det väldigt ostrukturerat. Så det viktigaste för mig var att komma in och kräva att alla spelarna går in ett hundra procent i varje träning, säger Flaka Dervisaj och fortsätter.

– Jag tycker att vi har pusslat ihop laget väldigt bra. Våra spelare kompletterar varandra väldigt bra spelmässigt. Vi är ett bra lag tack vare kollektivet och inte på grund av enskilda spelare.

Foto: Kuststaden HK

Foto: Kuststaden HK

Klubben är lyrisk över hennes framgångar med herrlaget och spär inte på lovorden över sin tränare.

– Flaka har betytt väldigt mycket för oss. Då Flaka pratar så lyssnar alla, eftersom alla vet att hon spelat på en hög nivå. Det gör att hon är en förebild för många spelare, säger klubbchefen Patrik Svensson.

Framgångarna leder också till att allt fler vill tala om hennes resa. En kvinnlig tränare som gör succé med ett herrlag, hör inte till vanligheterna. Men själv vill hon helst fokusera på det sportsliga. Hon vill ses som en bra coach, oavsett kön.

– Det är klart att det snackas mycket om att jag är en ung tjej som tränar herrlaget. Det är så klart kul, framför allt när det går så bra. Samtidigt känner jag att jag inte vill ha uppmärksamhet för att jag är tjej. Jag vill inte att det här ska bli fokus på feminism eller liknande. Jag vill bli uppmärksammad för att jag är en jäkligt bra tränare, säger hon och fortsätter.

– Och det känner jag att jag blivit nu.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Talangen tar klivet upp till A-laget: ”Har stora kvalitéer”

Efter Mattias Håkanssons skada väljer TFF att kalla upp Felix Hörberg till A-laget. Därmed väntar allsvenskt spel för den stora talangen.

Gabriel Almlöf

Kl.10:11, 23 mars, 2018

Talangen tar klivet upp till A-laget: ”Har stora kvalitéer”
TFF:s sportchef Mattias Kronwall och mittfältaren Felix Hörberg Foto: Trelleborgs FF

Tidigare i veckan stod det klart att Trelleborgs FF kallar upp Noah Christoffersson till A-laget. Under fredagen berättade klubben att man skrivit kontrakt med ytterligare en ungdomsspelare. Det rör sig om den 18-årige mittfältaren Felix Hörberg.

– Felix är ännu en spelare som kommer från vårt U19 lag och jag är stolt över det vi lyckas åstadkomma i vår ungdomsverksamhet. Vi är glada över att få in en spelare med Felix kvalitéer i laget och vi ser fram emot att följa hans utveckling, säger Mattias Kronvall, klubbdirektör och sportchef i Trelleborgs FF.

LÄS MER: TFF-talangens succé: ”Jag har tagit extremt stora kliv”

Felix Hörberg började sin fotbollskarriär i Västra Ingelstads IS och har även spelat i Malmö FF och Kvarnby IK.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mittfältarens mardrömsbesked – korsbandet är av

Missar hela den allsvenska säsongen: "Väldigt tråkigt"

André Eriksson

Kl.15:16, 22 mars, 2018

Mittfältarens mardrömsbesked – korsbandet är av
Mattias Håkansson. Foto: Bildbyrån

Förra onsdagen tvingades Mattias Håkansson kliva av Trelleborgs FF:s träning med en befarad knäskada.

Nu har den 25-årige yttermittfältaren genomgått magnetundersökning – och det blev värsta tänkbara besked.

LÄS MER: ”Det ska bli en mardröm att komma till Vångavallen”

Mattias Håkansson har åkt på en korsbandsskada som kommer hålla honom borta från fotbollen i sju till tio månader och riskerar därmed att missa hela den allsvenska säsongen.

– Det är väldigt tråkigt att inte kunna ha Mattias med oss under säsongen. Inte minst för Mattias själv. Vi hoppas att ha honom tillbaka på plan under kommande säsong, säger klubbdirektören Mattias Kronvall i en kommentar till klubbens hemsida.

Mattias Håkansson har kontrakt med Trelleborgs över säsongen 2019. Han gör sin tredje säsong i klubben.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

allsvenska upptaktsträffen 2018

”Det ska bli en mardröm att komma till Vångavallen”

Han är TFF:s nya lagkapten – och så gick snacket på upptaktsträffen.

André Eriksson

Kl.20:32, 21 mars, 2018

”Det ska bli en mardröm att komma till Vångavallen”
Alexander Blomqvist och Patrick Winqvist. Foto: Bildbyrån

Sedan skyttekungen Salif Camara Jönsson gick sönder under försäsongen har det spekulerats i vem som kommer att få äran att trä på kaptensbindeln under 34-åringens frånvaro.

Nu står det klart att det blir Alexander Blomqvist – den 23-årige mittbacken som gör sin tredje säsong i klubben.

LÄS MER: Experternas dom: Så går det för TFF i allsvenskan


Under onsdagens allsvenska upptaktsträff på Arlanda var huvudtränare Patrick Winqvist på plats tillsammans med sin nya kapten, som dock poängterade att Camara Jönsson åter skulle bli lagkapten när han tagit sig tillbaka till fotbollsplanen.

När TFF-duon intog scenen fick de frågan om vad som egentligen talar för att nykomlingarna kommer lyckas hänga kvar i allsvenskan i år.

Då lyfte Patrick Winqvist hemmaborgen som en framgångsnyckel.

– Vångavallen är en styrka, sa TFF-tränaren – och skämtade sedan också med sin allsvenska premiärmotståndare IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi som satt bredvid på scenen:

– Det är väl en utmärkt match att få nu när vi är tillbaka i allsvenskan. Så ska de få känna på Vångavallen också – det har de säkert längtat efter, log Patrick Winqvist.

Det är dock fortfarande inte helt klart huruvida den allsvenska premiären kommer att spelas på Vångavallen ännu. Trelleborgs FF har sökt dispenser och väntar på besked.

Men det är ingenting som påverkar laget, menar den nya lagkaptenen.

– Det tycker jag inte. Vi har utgått från att vi ska spela på Vångavallen och känner oss starka där. Vi hoppas det blir en mardröm för många lag att komma dit, säger Alexander Blomqvist.

Trelleborgs FF:s anfallsförvärv Deniz Hümmet, 21, har gjort succé under försäsongen och ser ut att bli en viktig pjäs för TFF under den kommande säsongen.

På scenen hyllades han också av förre tränaren Poya Asbaghi, som tränade Hümmet i Gefle förra säsongen.

– Det är en grym kille och en fantastiskt lovande fotbollsspelare, sa Poya Asbaghi om Hümmet.

Trelleborgs FF tippas åka ur allsvenskan i år av experterna – här kan du se hela förhandstipset.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Experternas dom: Så går det för TFF i allsvenskan


Det blir ett jobbigt år för Trelleborgs FF – enligt experterna.

André Eriksson

Kl.19:23, 21 mars, 2018

Experternas dom: Så går det för TFF i allsvenskan

Patrick Winqvist. Foto: Bildbyrån

På onsdagen var det dags för den årliga allsvenska upptaktsträffen, som hålls varje år inför den kommande säsongen i allsvenskan, denna gången på Arlanda.

Och varje år inleds upptaktsträffen traditionsenligt med att experterna, det vill säga sportjournalisterna som är på plats, får tippa allsvenskans sluttabell.

LÄS MER: Markus Rosenbergs sköna hyllning till TFF-supportrarna

Efter att experternas tips sammanställs och presenterats på scenen stod det klart att experterna tror att Trelleborgs FF åker rakt ner i superettan igen. Den allsvenska nykomlingen tippas komma på 15:e plats, det vill säga nästjumbo.

Segrare i allsvenskan tippas, föga förvånande, mästarlaget Malmö FF som. Även de allsvenska tränarna tror på Malmö FF. Åtta av de 16 allsvenska tränarna tippar MFF som seriesegrare. Av resten av rösterna får AIK sex av guldtipsen och två tror på Östersund som mästare.

Allsvenskan inleds på Vångavallen den 1 april för Trelleborgs FF när IFK Göteborg kommer på besök.

Hela sammanställningen finns i faktarutan nedan.

FaktaUpptaktsträffen 2018: Experterna tippar allsvenskan 2018

 1. Malmö FF.

 2. AIK

 3. Östersund.

 4. Djurgården.

 5. BK Häcken.

 6. Elfsborg.

 7. IFK Norrköping.

 8. IFK Göteborg.

 9. Hammarby.

 10. Örebro.

 11. Kalmar FF.

 12. Sirius.

 13. Dalkurd.

 14. Brommapojkarna.

 15. Trelleborgs FF.

 16. GIF Sundsvall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Markus Rosenbergs sköna hyllning till TFF-supportrarna

Stjärnans svar – efter frågan som blev viral: "Tjongavallen!"

André Eriksson

Kl.17:05, 21 mars, 2018

Markus Rosenbergs sköna hyllning till TFF-supportrarna
Trelleborgs FF och Markus Rosenberg. Montage. Foto: Bildbyrån

Det blev en stor snackis i fjol när Malmö FF:s stora anfallsstjärna Markus Rosenberg, 35, på upptaktsträffen 2017 fick frågan om vilket lag i allsvenskan som har de näst bästa supportrarna efter Malmö FF.

Markus Rosenberg vägrade då att svara på frågan – och klippet blev sedan en viral hit på sociala medier:

Men när Rosenberg fick samma fråga – alltså vilka som har allsvenskans näst bästa supportrar – ett år senare, på onsdagens upptaktsträff, drog anfallaren till med ett något oväntat svar efter lite betänketid.

Nämligen supportrarna på Vångavallen.

– Trelleborgs FF, svarar Markus Rosenberg med ett leende i Fotbollskanalens direktsändning från evenemanget och tillägger sedan glatt:

– ”Tjongavallen”!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng