Kommunen vill stoppa ungdomsgänget med mer resurser och fler föräldrasamtal

Trelleborgs kommun kommer att ta hjälp av andra kommuner för att se hur dem löst problemet med stökiga ungdomar. Samtidigt ska kommunen på ett tydligare sätt involvera föräldrarna i arbetet. "De har så klart ett stort ansvar" säger Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson.

Gabriel Almlöf

Kl.18:00, 9 mars, 2018

Kommunen vill stoppa ungdomsgänget med mer resurser och fler föräldrasamtal

24Trelleborg skrev under torsdagskvällen om att Kommunstyrelsens arbetsutskott höll ett extrainkallat möte efter problemen med att ett ungdomsgäng härjar i staden. På mötet fanns även representanter från polisen och socialnämnden närvarande.

Under fredagen utvecklade kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson, sina tankar kring vad som måste göras för att få stopp på problemen.

LÄS MER: Ungdomsgården tvingas stänga kvällstid: ”För mycket hot och våld”

– Från kommunens sida måste vi ta krafttag för att lösa det här. För oss innebär det ett ökat arbete mellan förvaltningarna och att vi avsätter resurser för att komma till rätta med problemet. Samtidigt vill vi ta hjälp av andra kommuner som har haft liknande problem. Vi kommer även att bjuda in inrikes- och justitieministern Morgan Johansson på ett besök, säger Torbjörn Karlsson.

Hur ska justitieministerns besök hjälpa till att lösa problemet?
– Det vi ser i Trelleborg är ett problem med ungdomar på glid. En liten klick av dem är brottsbenägna och vill visa sig på styva linan genom att hota eller till och med visa vapen. En av de här individerna begår den här typen av brott i väntan på ett fängelsestraff. Vi vill tala med justitieministern om de problem som kan uppkomma när de här individerna får röra sig fritt i väntan på att ett fängelsestraff ska påbörjas, säger Torbjörn Karlsson och fortsätter.

– Vi vill gärna ha en dialog med honom och höra hans resonemang kring de här frågorna. Vi vill gärna lyfta våra synpunkter kring de brister som anser finns i rättssystemet.

Redan innan problemen på Gasverket så startade kommunen en satsning med att anställa trygghetsvärdar. Men dessa är ännu inte på plats.

– Vi hoppas att vi kan ha trygghetsvärdarna på plats i maj. De kommer vara en viktig del i vårt arbete i de här frågorna. Vi diskuterar även satsningar på fältassistenter som kan samarbeta med trygghetsvärdarna.

Framför allt i sociala medier är det många som kräver att ungdomarnas föräldrar tar ansvar, hur ser ni på det?
– Jag är övertygad om att vi kommer ha fler föräldrasamtal framöver. Det gäller både via skolorna och via socialförvaltningen. Föräldrarna måste göras medvetna om att deras barn befinner sig i de här miljöerna. Vi måste se till att föräldrarna uppmärksammas på de här problemen. De har givetvis ett stort ansvar.

Om man ser rent historiskt, är det här ett nytt problem eller har det funnits liknande problematik tidigare?
– Min uppfattning är att det händer då och då. Många tror att allting var frid och fröjd förr, men det håller jag inte riktigt med om. Jag tror folk glömmer lätt och tror att det här är något nytt. Men det är klart att vi nått en gräns där det är nog. Det är viktigt att vi sätter foten och markerat att det här beteendet inte är okej.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skolturneringen ställs in: ”Kan inte garantera säkerheten”

Efter problem med hot och slagsmål väljer Söderslättsgymnasiet att ställa in turneringen Trippelbollen. "Det är ett väldigt tråkigt beslut att ta. Men vi måste ta vårt ansvar för elevernas säkerhet" säger skolans rektor Anders Wramnell.

Gabriel Almlöf

Kl.11:54, 23 mars, 2018

Skolturneringen ställs in: ”Kan inte garantera säkerheten”
Foto: Petter Arvidsson, Bildbyrån

Skolturneringen Trippelbollen kommer inte att arrangeras på Söderslättsgymnasiet i år. Anledningen är att det varit för mycket bråk och stök i anslutning till turneringarna, något som Trelleborgs Allehanda var först att rapportera om.

Skolans ledning har därför beslutat att ställa in evenemanget.

– Vi har haft ett par situationer där det varit våld, eller hot om våld, på skolan. Det har även tidigare varit stökigt vid den här turneringen. Vi känner att vi inte kan garantera säkerheten fullt ut och då måste vi ta det här beslutet, säger Anders Wramnell som är rektor på Söderslättsgymnasiet och fortsätter.

– Andra instanser i kommunen väljer att plocka in ordningsvakter, men jag tycker att det motverkar syftet med hela turneringen. Vi vill ha en turnering som stärker gemenskapen. Men det känns väldigt tråkigt att ha en turnering om den ska ätas upp av dumheter från vissa elever. Då blir det fokus på andra saker än idrottsutövandet.

Skolan har också haft problem med att elever kallar dit vänner och släktingar för att ”göra upp” i på skolans område.

Hur har eleverna reagerat på ert beslut?
– Det är många som är besvikna och det har jag full förståelse för. Men samtidigt har det kommit elever till mig och sagt att de tycker det känns obehagligt att ha turneringen om det ska bli stökigt. De eleverna måste man också lyssna på.

Förhoppningen är att Trippelbollen ska komma tillbaka redan nästa år.

– Tanken är att vi ska träffa elever och ha fokusgrupp för att se vad vi kan göra för att det ska upplevas tryggare. Jag hoppas att vi kan arrangera turneringen igen nästa år. Det är en viktig tradition för skolan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Narkotikapåverkad tagen på bar gärning av civilpolis

Misstänks nu för brott mot narkotikastrafflagen.

Michaela Ekström

Kl.11:34, 23 mars, 2018

Narkotikapåverkad tagen på bar gärning av civilpolis
Foto: Pixabay

Civilpolis kontrollerade en man på Hagtornsvägen i Trelleborg. Mannen misstänktes vara narkotikapåverkad och fick följa med till polisstationen för kontroll. Det upptäcktes också att han innehaft misstänkt narkotika. Händelsen utspelade sig någon gång mellan den 18 och den 22 mars.

Mannen, som är i 35-årsåldern, är nu misstänkt för narkotikabrott när det kommer till innehav och eget bruk.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tjuvar väntade vid garage – stal från äldre kvinna

En kvinna i 80-årsåldern blev utsatt av för stöld av flera okända gärningsmän.

Michaela Ekström

Kl.10:54, 23 mars, 2018

Tjuvar väntade vid garage – stal från äldre kvinna
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Flera okända personer ska ha stått utanför ett garage i centrala Trellborg. När ägaren till garaget, en kvinna i 80-årsåldern, kom ut till garaget ska hon ha blivit bestulen.

– De konfronterar henne och tar hennes plånbok, säger Tina Lehtonen vid Trelleborgspolisen.

Händelsen inträffade igår strax innan klockan 14.00. I plånboken hade kvinnan bland annat körkort och kontokort samt 20 kronor i kontanter. Hur många eller vilka gärningsmännen var är för närvarande okänt. Händelsen har polisanmälts som stöld.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sötchock när djurparken öppnar – björnungarna kikar ut för första gången

Här är björnungarna som just kommit ut ur ide.

Filip Beijer

Kl.20:22, 22 mars, 2018

Sötchock när djurparken öppnar – björnungarna kikar ut för första gången
Foto: Pressbild

Vintern har inte bara varit lång för oss människor. För två små björnungar på Skånes djurpark, har väntan varit lång. Nu har hade båda kikat ut för första gången.

De båda björnungarna är födda i januari och kom ut ur sitt ide tillsammans med sin mamma Ester.

På lördag öppnar djurparken och då kan besökarna, om de har tur, få sig ett möte med ungarna.

Djurparken satsar stort på 2018 och kommer bland annat att öka personalstyrkan märkbart. 100 personer har nyanställts inför öppningen.

–  I år kommer vi ha vi fler medarbetare än någonsin. 100 är nyanställda och 50 som redan arbetat här tidigare. Våra mateexpeditioner av djuren och medarbetarnas engagemang för att ge besökarna fantastiska upplevelser och att lära ut om djur och natur är en stor och viktig del av vårt uppdrag, säger Skånes Djurparks vd Kasper Schumacher i ett pressmeddelande.

Djurparken lockar med att ett flertal nyheter kommer att presenteras under våren och sommaren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Var sjätte lärare i Trelleborg saknar behörighet

Skolverket har undersökt hur stor andel av lärarna som är behöriga i Sveriges alla kommuner. Kommunerna på Söderslätt tillhör toppen, men det ser betydligt mörkare norrut i landet.

Gabriel Almlöf

Kl.14:53, 22 mars, 2018

Var sjätte lärare i Trelleborg saknar behörighet
Foto: Maxpixel

Skolverket har i en ny rapport undersökt hur många lärare som har behörighet i landets alla kommuner. I Trelleborg visade det sig att 83 procent av lärarna har behörighet i minst ett ämne, och var sjätte saknar den samma.

I Trelleborgs grannkommuner har man till och med högre andel behöriga lärare. I Vellinge är 89 procent behöriga, i Skurup är siffran 83,4 och i Svedala hela 91,8 procent.

Längre upp i landet är statistiken betydligt sämre. I Kalix är endast 50 procent behöriga och i Ragunda är det 43,9. Sämst landet är man i Norberg med bara 42,4 procent. Att det statistiken skiljer sig mellan kommunerna oroar Skolverket.

– Att det är stora skillnader mellan kommunerna när det gäller lärarbehörigheten är bekymmersamt. Alla elever har rätt till utbildade och behöriga lärare. Det är viktigt för att de ska få en likvärdig utbildning av god kvalité, säger Lee Gleichmann Linnarsson, undervisningsråd på Skolverket.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng