Säkerhetssystemet kan dröja i över ett decennium – på grund av slarvig information

Många vill se att stadens skolskjutsar blir säkrare med hjälp av så kallad artificiell förarassistans. Men kommunen tar alldeles för långt tid på sig helt i onödan. Anledningen är att de fått felaktigt beslutsunderlag menar branschen.

Gabriel Almlöf

Kl.20:55, 14 februari, 2018

Säkerhetssystemet kan dröja i över ett decennium – på grund av slarvig information
Foto: MobileEye

Frågan om artificiell förarassistans har blivit en allt hetare fråga på lokal nivå. Flera skånska kommuner, däribland Trelleborg, har diskuterat om man bör införa systemet på bussar och färdtjänst.

Artificiell förarassistans är ett tekniskt hjälpmedel som varnar föraren för risker, när den är ute och kör. Bland annat varnar kameran när det finns oskyddade trafikanter i döda vinkeln eller när fordonen åker för långt ut mot vägrenen.

Politikerna har varit positiva till systemet men än så länge har inga beslut tagits. Till viss del för att de fått informationen att det bara går att implementera i nya bussar. Information som har fått branschen att reagera.

– Det är ett grovt sakfel att säga att artificiell förarassistans inte går att eftermonteras på befintliga fordon. Faktum är att branschen för eftermonterad förarassistans omsätter cirka 1 miljard dollar och väntas växa i framtiden, säger Ulf Enhörning som är VD på Mobileye Sverige, som är det ledande företaget i världen på artificiell förarassistans.

Han har följt debatten noga ibland annat Trelleborg och Skurup, där han anser att politikerna fått fel information av tjänstemännen. Det har gjort att han krävt att politikerna får ett nytt korrekt underlag.

– Jag tycker det blir väldigt märkligt när kommunerna ska bestämma om motioner när de får fel information. Det här är väldigt viktiga frågor som handlar om trafiksäkerheten och då kan man inte gå och vänta på att artificiell förarassistans ska komma i nyproducerade bussar, säger Ulf Enhörning och fortsätter.

– Det kommer ta upp till 15 år att få systemet om de ska vänta in att busstillverkarna sätter in förarassistans i sina originalmodeller. Lägg därtill att bussoperatörerna inte kommer att sätta in systemen förrän det är ett absolut krav, då är risken att tar ännu längre tid. Det sker dessutom i onödan när det finns produkter som kan faktiskt kan rädda liv. Vi skulle vara beredda att börja sätta in dem i morgon.

Som företag tjänar ni så klart på det, men på vilket sätt skulle trelleborgarna tjäna på det här?
– Det är ingen hemlighet att vi som företag tjänar på att sätta in systemen redan nu. Men samtidigt så är det viktigt för att kunna komma närmare nollvisionen. De här systemen är med och räddar liv. Det är ingen fråga om det kommer att komma, utan när. Eftersom systemen redan finns så finns det ingen anledning att vänta.

Ulf Enhörning har arbetat hårt för att få nämnderna att ta upp ärendena igen efter att ha berättat om hur systemen fungerar. Nu hoppas han på att man tar andra beslut i framtiden.

– Jag hoppas att politikerna tar ett bra beslut nu när de har fått rätt underlag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen gör storsatsning i Skåne – fler ska anställas

Polismyndigheten gör nu en stor satsning mot grovt våld. Fler poliser kommer att anställas i Skåne.

Henrik Nordell

Kl.12:39, 20 februari, 2018

Polisen gör storsatsning i Skåne – fler ska anställas
Polisen har nu pengar till att anställa fler personer till Skåne. Foto: ANDERS BJURÖ/Bildbyrån

Polisen i Region Syd som Skåne tillhör kommer att anställa mer personal. Budgeten för år 2018 har satts till 3,1 miljarder kronor och det innebär ett ekonomisk utrymme att utöka antalet poliser i regionen.

Totalt är det 80 tjänster som ska tillsättas både i inre och yttre tjänst. Drygt hälften av detta är vakanser.

–  Det är positivt att vi nu har ekonomiska förutsättningar för att kunna bemanna vår organisation även om det vi kommer att göra under 2018 inte kommer att räcka. Vi vet att vi kommer ha ett utrymme att bli än fler under 2019 och 2020, vilket är en förutsättning för att vi ska klara av vårt viktiga och utmanande uppdrag, säger regionpolischef Carina Persson i ett pressmeddelande.

Utöver de 80 tjänsterna kommer polisen även att skapa en grupp som utreder grovt våld i Malmö. Ett 40-tal medarbetare ska rekryteras dit. Dessutom ska det anställas fler spanare.

Genom att förstärka utredningen av grova brott i Malmö hoppas polisen kunna minska antalet kommenderingar från andra delar i regionen till just Malmö. Tidigare har polisen från andra delar av Skåne fått stötta med sina resurser.

– Genom att stärka vår förmåga att utreda de grova brotten i Malmö skapar vi en stabilitet och långsiktighet i detta arbete. Malmö är i ett mycket ansträngt läge utifrån den våldssituation vi har.

– Vi måste skapa en stabilitet i hela regionen. Långdragna kommenderingar är inte att föredra, för vare sig medarbetare eller verksamhet, säger Carina Persson.

Vid årsskiftet 2017/2018 hade polisen totalt 4704 personer anställda i Region Syd. Det vill säga Skåne, Blekinge, Kalmar och Skåne.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Postnord avslöjar: Så slipper du den nya Kinaavgiften

Snart blir det dyrare att beställa paket utanför EU, men det finns kryphål.

Matilda Larsson

Kl.10:13, 20 februari, 2018

Postnord avslöjar: Så slipper du den nya Kinaavgiften
Foto: Flickr / Wikimedia Commons.

Från och med 1 mars 2018 ändrar Postnord reglerna för paket utanför EU.

Orsaken till regeländringen är att Tullverket har beräknat att staten inte får in mellan 0,5-1 miljard kronor i den svenska moms de bör få in.

LÄS MER: Nu ändrar Postnord reglerna – paketkaos väntar

Alla som har köpt varor på nätet från Kina och andra länder utanför EU, kommer att behöva betala en administrationsavgift på minst 75 kronor för paket med värde av upp till 1 500 kronor, plus moms på 25 procent.

Men nu har Postnord själva avslöjat att det finns kryphål för att komma undan den nya regeln.

Om handlare exempelvis anger att paketet är en gåva, kommer pakettet inte att fångas upp i den nya spärren, men om avsändaren anger ett värde på till exempel en dollar, kommer däremot mottagaren att få betala 75 kronor plus moms på en dollar, även om värdet på varan i verkligheten kan vara högre.

– Vi har ingen möjlighet att ifrågasätta märkningen, eller att öppna paketen för att titta vad som är i dem. Det är det bara Tullverket som kan göra. Det som står på paketet måste vi hantera som korrekt information, säger Thomas Backteman, Postnords kommunikationsdirektör, till Ehandel.se.

Enligt Thomas Backteman är Sverige det enda landet i EU som tar ut moms från den första kronan. Därför tror han att paketen från Kina kommer att hitta andra vägar hit, till exempel via EU-länder med låg eller ingen moms. Ett exempel är Luxemburg, därifrån kan paketen sedan skickas vidare till Sverige utan att några avgifter tillkommer.

Eftersom många varor redan har beställts från Kina, tror Postnord att det kommer bli många paket som aldrig blir hämtade.

När paketet väl har registrerats kommer Postnord nämligen att skicka ut en avisering till mottagaren, som får 14 dagar på sig att betala in avgiften plus moms på varan. Först då skickas paketet ut till mottagaren.

I början planerar Postnord att låta paketen något längre för att ge svenskarna en chans att betala in. Annars kommer returerna att skickas tillbaka med båt till Kina, enligt Thomas Backteman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna påkörd vid övergångsställe – 80-åring ställs inför rätta

Det var i december som en kvinna kördes på vid ett övergångsställe i Trelleborg. Kvinnan skadades allvarligt.

Mia Martelleur

Kl.08:29, 20 februari, 2018

Kvinna påkörd vid övergångsställe – 80-åring ställs inför rätta
Foto: PŠär Olert / BILDBYRÅN

En man i 80-årsåldern står åtalad vid Ystad tingsrätt. Han ska den 1 december 2017 ha kört på en kvinna vid ett övergångsställe. Olyckan inträffade på Hamngatan i Trelleborg.

Enligt åtalet orsakade olyckan kroppsskador på kvinnan som inte var ringa. Mannen ska därför ha visat på oaktsamhet och ”väsentligt brustit” i sin omsorg och varsamhet. Han ska dessutom ha kört personbilen utan att använda glasögon, trots att detta står som särskilt villkor för giltigheten i hans körkort.

LÄS MER: EXTRA: Flicka till sjukhus efter trafikolycka

Nu åtalas mannen för vårdslöshet i trafik, olovlig körning samt vållande till kroppsskada. Han har enligt åtalet förnekat vårdslöshet i trafik men erkänt de övriga punkterna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tjuvarna förstörde bilen – dumpades vid motorväg

När ägaren var på semester så slog tjuvarna till.

Gabriel Almlöf

Kl.06:27, 20 februari, 2018

Tjuvarna förstörde bilen – dumpades vid motorväg
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

När en kvinna var på utlandssemester fick hon plötsligt ett telefon samtal från en av hennes grannar. Polisen hade sökt henne och det visade sig att den bil som stod parkerad vid hennes bostad hade hittats vid en pendelparkering vid E6:an.

Enligt polisen har något stulit hennes bild, slagit sönder rutorna och stulit alla fyra däcken.

Det finns ingen misstänkt för brottet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kedja återkallar tre produkter – kan vara farliga för barn

Delar på alla tre produkterna kan utgöra en kvävningsrisk för barn.

Viktor Jerner

Kl.21:50, 19 februari, 2018

Kedja återkallar tre produkter – kan vara farliga för barn
Foto: Pixabay/Wikimedia Commons

Företaget Åhléns återkallar tre leksaker ur sitt sortiment, det meddelade Konsumentverket under måndagen. Det rör sig om en xylofon, maracas och en barnservis.

Följande skriver konsumentverket på sin hemsida om riskerna med de tre produkterna:

  • På barnservisen kan delar av tänderna på gaffeln lossna och ge upphov till smådelar som kan vara farliga för små barn.
  • En träknopp längst ut på maracasen kan lossna och smådelen kan vara farlig för små barn om de sätter den i halsen.
  • På xylofonen kan knopparna som håller fast träplattorna lossna och de kan ge upphov till smådelar som kan vara farliga för små barn.

Det finns inga rapportera om att någon ska ha kommit till skada när produkterna har använts, men återkallelsen görs för säkerhets skull.

aterkallelse

Foto: Konsumentverket

Produkterna kan lämnas tillbaka mot full återbetalning på närmaste Åhlénsvaruhus, oavsett om kvitto finns kvar eller ej.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng