Säkerhetssystemet kan dröja i över ett decennium – på grund av slarvig information | Nyheter i Trelleborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Säkerhetssystemet kan dröja i över ett decennium – på grund av slarvig information

Många vill se att stadens skolskjutsar blir säkrare med hjälp av så kallad artificiell förarassistans. Men kommunen tar alldeles för långt tid på sig helt i onödan. Anledningen är att de fått felaktigt beslutsunderlag menar branschen.

Gabriel Almlöf

Kl.20:55, 14 februari, 2018

Säkerhetssystemet kan dröja i över ett decennium – på grund av slarvig information
Foto: MobileEye

Frågan om artificiell förarassistans har blivit en allt hetare fråga på lokal nivå. Flera skånska kommuner, däribland Trelleborg, har diskuterat om man bör införa systemet på bussar och färdtjänst.

Artificiell förarassistans är ett tekniskt hjälpmedel som varnar föraren för risker, när den är ute och kör. Bland annat varnar kameran när det finns oskyddade trafikanter i döda vinkeln eller när fordonen åker för långt ut mot vägrenen.

Politikerna har varit positiva till systemet men än så länge har inga beslut tagits. Till viss del för att de fått informationen att det bara går att implementera i nya bussar. Information som har fått branschen att reagera.

– Det är ett grovt sakfel att säga att artificiell förarassistans inte går att eftermonteras på befintliga fordon. Faktum är att branschen för eftermonterad förarassistans omsätter cirka 1 miljard dollar och väntas växa i framtiden, säger Ulf Enhörning som är VD på Mobileye Sverige, som är det ledande företaget i världen på artificiell förarassistans.

Han har följt debatten noga ibland annat Trelleborg och Skurup, där han anser att politikerna fått fel information av tjänstemännen. Det har gjort att han krävt att politikerna får ett nytt korrekt underlag.

– Jag tycker det blir väldigt märkligt när kommunerna ska bestämma om motioner när de får fel information. Det här är väldigt viktiga frågor som handlar om trafiksäkerheten och då kan man inte gå och vänta på att artificiell förarassistans ska komma i nyproducerade bussar, säger Ulf Enhörning och fortsätter.

– Det kommer ta upp till 15 år att få systemet om de ska vänta in att busstillverkarna sätter in förarassistans i sina originalmodeller. Lägg därtill att bussoperatörerna inte kommer att sätta in systemen förrän det är ett absolut krav, då är risken att tar ännu längre tid. Det sker dessutom i onödan när det finns produkter som kan faktiskt kan rädda liv. Vi skulle vara beredda att börja sätta in dem i morgon.

Som företag tjänar ni så klart på det, men på vilket sätt skulle trelleborgarna tjäna på det här?
– Det är ingen hemlighet att vi som företag tjänar på att sätta in systemen redan nu. Men samtidigt så är det viktigt för att kunna komma närmare nollvisionen. De här systemen är med och räddar liv. Det är ingen fråga om det kommer att komma, utan när. Eftersom systemen redan finns så finns det ingen anledning att vänta.

Ulf Enhörning har arbetat hårt för att få nämnderna att ta upp ärendena igen efter att ha berättat om hur systemen fungerar. Nu hoppas han på att man tar andra beslut i framtiden.

– Jag hoppas att politikerna tar ett bra beslut nu när de har fått rätt underlag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen söker en grön bil – vill ha hjälp av allmänheten

I samband med ett inbrottsförsök misshandlades husägaren. Nu vill polisen i Trelleborg ha hjälp att hitta den gröna bil som gärningsmännen flydde i.

Gabriel Almlöf

Kl.18:53, 23 maj, 2018

Polisen söker en grön bil – vill ha hjälp av allmänheten
Foto: MostPhotos

Vid 16-tiden den 18 maj kom en man till sitt hem på Asatorpsvägen i Skegrie. Mannen såg då att två män höll på att bryta sig in i huset. När tjuvarna märkte att de blivit upptäckta flydde de från platsen. Husägaren följde efter men sparkades då av en av gärningsmännen.

De både männen flydde från platsen i en grön/grå metallicfärgad Renault Megane i kombistorlek. Nu vill polisen ha hjälp av allmänheten att hitta bilen.

– Om någon har sett den här bilen vid 16.15 tiden den 18 maj, eller ännu hellre vet registreringsnumret, så får de gärna kontakta oss. Vi tar gärna emot andra iakttagelser som kan hjälpa oss med det här fallet, säger Anders Oxelbrand som är förundersökningsledare på polisen i Trelleborg.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Snart kan det bli fler betalparkeringar i centrala Trelleborg

Trelleborgarna har kunnat parkera med P-skiva på de flesta platser i staden. Men nu har tekniska nämnden sagt ja till ett förslag som innebär att fler betalparkeringar i centrala Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Kl.17:59, 21 maj, 2018

Snart kan det bli fler betalparkeringar i centrala Trelleborg
Foto: Mujo Korach

Tekniska nämnden har sagt ja till ett förslag som innebär att parkeringen i centrum skulle bli avgiftsbelagd, något som Trelleborgs Allehanda först rapporterade om.

Om förslaget går igenom i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige skulle det inbringa mycket pengar till kommunens kassa. Enligt den rapport som nämnden fattat beslut efter, skulle kommunen få in mellan två och fyra miljoner kronor, genom att införa betalparkering.

Samtidigt har många trelleborgare yttrat sitt missnöje över förslaget då de menar att centrumhandeln skulle dö ut. I rapporten skriver tekniska förvaltningen att införandet av parkeringsavgifter tvärtemot kan öka antalet besökare i centrum.

”Många har uppfattningen att besökare överger centrum vid införande av parkeringsavgifter. Tidigare studier framhåller dock att införande av parkeringsavgifter i centrala lägen inte medför någon negativ inverkan på centrumhandeln. Införandet av parkeringsavgift kan istället ha en positiv inverkan på centrumhandeln. Detta eftersom det kan leda till en attraktivare och lugnare trafikmiljö i centrum med mindre söktrafik, emissioner och buller” står det i rapporten.

Om liggande förslag går igenom kommer dock den första timmen fortfarande vara gratis. Priserna planeras ligga mellan 4-6 kronor per timme, beroende på hur nära centrum man parkerar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Centern vill ha kvar sjukhuskök

Menar att förslaget är ologiskt.

Axel Brantemo

Kl.14:58, 20 maj, 2018

Centern vill ha kvar sjukhuskök
Foto: Pressbild.

Centerpartiet i Region Skåne ser flera problem i förslaget om att utreda möjligheterna att stänga ned flera sjukhuskök och låta maten till alla sjukhusområden i Skåne göras i ett eller två kök.

– Att centralisera all matlagning till ett eller ett par kök är ologiskt, innebär stora risker och skapar problem för kompetensförsörjningen. Jobben ska finnas i hela Skåne, säger Lennart Pettersson (C), vice ordförande i Servicenämnden.

Centerpartiet ser hellre att möjligheten för enskilda sjukhuskök och lösningar med externa leverantörer finns kvar.

– Att centralisera all matlagning till ett eller ett par kök är ologiskt, innebär stora risker och skapar problem för kompetensförsörjningen. Jobben ska finnas i hela Skåne, säger Lennart Pettersson (C), vice ordförande i Servicenämnden.

Förslaget skulle också innebära svårigheter med kompetensförsörjningen och problem för befintlig personal runt om i Skåne, menar Centerpartiet i regionen.

– Går förslaget igenom kommer vi troligen tappa mycket erfaren och kompetent personal som inte har möjlighet att följa med jobbet till en annan del av Skåne än där de arbetar idag. Och vi centerpartister tycker det är viktigt att jobben finns i hela Skåne, säger Birte Sandberg (C), gruppledare i Region Skåne och ledamot i Beredningen för framtidens sjukvård.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Larm om farligt utsläpp: ”Ventil som fastnade”

Räddningstjänsten kunde snabbt avfärda utsläppet innan det blev omfattande.

Filip Edvardsson

Kl.08:02, 20 maj, 2018

Larm om farligt utsläpp: ”Ventil som fastnade”
Foto: Larm-Soderhamn / MostPhotos

På söndagsmorgonen kom ett larm om ett farligt utsläpp vid Gislövs Läge i Trelleborg.

När räddningstjänsten visade det sig handla om koldioxid som läckte från en tank.

– De höll på att fylla på tuber med koldioxid och när de gjorde det fastnade en ventil. Då läckte det ut koldioxid. Men vi kom till platsen och stängde ventilen, så det var ingen fara, berättar Håkan Månsson, inre befäl vid räddningstjänsten syd.

Ingen person kom till skada vid utsläppet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man åtalas för att ha kört bil med knark i blodet

Under fredagen åtalades mannen.

Mattis Andersson

Kl.14:04, 19 maj, 2018

Man åtalas för att ha kört bil med knark i blodet
Foto: Arkiv

Vid Ystads tingsrätt åtalades under fredagen en man, 28 år gammal, på tre punkter.

Enligt åtalet ska 28-åringen kört bil när han haft narkotika i blodet, samt haft 2,8 gram cannabis med sig. Han har inte heller haft tillåtelse att köra bil.

Därför åtalas mannen nu för grov olovlig körning, rattfylleri samt ringa narkotikabrott. Händelsen ska ha ägt rum den 12 april 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng