Klubbarna skriker efter nya fotbollsplaner: ”Inte hållbart i längden”

Trelleborgs kommun saknar planer till stadens föreningar. Klubben FC Trelleborg tvingas dela sin verksamhet med träningsplaner på varsin sida av planen. "Man skäms faktiskt lite" säger FC Trelleborgs ordförande Leif Kajrup.

Gabriel Almlöf

Kl.18:59, 13 februari, 2018

Klubbarna skriker efter nya fotbollsplaner: ”Inte hållbart i längden”
Leif Kajrup är ordförande i FC Trelleborg. Foto: Gabriel Almlöf

Under hösten stod TFF för en bragd, vinsten i kvalet innebär att Trelleborg återigen har en klubb i fotbollsallsvenskan. Men avancemanget kan också få negativa effekter för stadens andra klubbar. För att kunna uppfylla Svenska fotbollsförbundets krav på Vångavallen måste Trelleborgs kommun investera miljontals kronor.

En av klubbarna som känner oro är FC Trelleborg. Klubben är i stort behov av en ny plan, men nu är man rädd att det hamnar betydligt längre ner bland kommunens prioriteringar.

– Jag tycker det är fantastiskt att vi har ett lag i allsvenskan. Det är jätteroligt för staden. Men samtidigt måste kommunen lägga pengar på arenan, och de pengarna måste man ta någonstans i från. Jag är orolig för att budgeten för oss och andra föreningar kommer att att minska, samt att vi inte kommer få se några förbättringar av våra planer eller omklädningsrum, säger Leif Kajrup som är ordförande i FC Trelleborg.

På grund av planbristen i staden så tvingas FC Trelleborg dela upp sin verksamhet på två olika planer. A-laget huserar på Ymorvallen vid City Gross och ungdomarna får spela på fotbollsplanen vid Vannhögsskolan. 

– Vi har tre kilometer mellan våra planer, det gör det svårt att hålla ihop verksamheten. Vi skulle gärna ha bättre sammanhållning där ungdomarna ofta får träffa och inspireras av de äldre spelarna, men det går inte i nuläget. Vi har helt enkelt inte plats.

img-1867

FC Trelleborg har en av stadens största ungdomsverksamheter, men planbristen innebär att man riskerar att tappa ungdomar.

– Vi skulle egentligen behöva tillgång till tre planer. Nu har vi två långt i från varandra. Det gör att vissa träningar för ungdomarna slutar så sent som klockan tio på kvällen. Det är inte hållbart i längden. Vi har också svårt att få till matchtider eftersom så många ska samsas om planerna, säger Leif Kajrup och fortsätter.

– Vi möter ofta lag i Malmö som har jättefina anläggningar, med bra omklädningsrum och kiosker. När de sedan kommer hit så skäms man faktiskt lite. Vi har omklädningsrum i baracker eller långt från planen. Vi har ingen kiosk eller någonting. Det är väldigt tråkigt med tanke på att vi är en duktig förening när de kommer till det sportsliga. Men vi har inga bra anläggningar.

Leif Kajrup drömmer nu om en ny multiarena norr om Lillevång, innanför ringvägen. Gärna med plats för flera föreningar som kan samsas om utrymmet.

– Jag vet att många andra föreningar är i en liknande situation. Det behövs fler planer. Vi är villiga att till och med bygga själva. Jag går gärna in och jagar sponsorer, men det minsta vi behöver är nyttjanderätten till marken. Men tyvärr går det inte så fort.

img-1866-fctrelleborg

Känns det som att trelleborgarna stirrar sig blinda på bara TFF? – Nja, inte om man ser till allmänheten. Där tänker man på alla föreningar, men inte från kommunens sida. De verkar inte bry sig lika mycket om till exempel FC Trelleborg, säger Leif Kajrup och fortsätter.

– Alla föreningar behövs i Trelleborg. Vi och de andra lite mindre klubbarna är med och bidrar till TFF:s succé. De värvar många spelare från FC Trelleborg och de andra lokala klubbarna. Vem vet, det kanske är någon av våra ungdomar som blir en allsvensk stjärna en dag. Då tycker jag det är viktigt att vi ger dem goda förutsättningar att lyckas.

Men drömmen om en bättre framtid är just bara en dröm. Kajrup tror inte på att kommunen kommer satsa på nya planer den närmsta tiden.

– Tyvärr tror jag inte att det kommer hända någonting. Jag vet att vi kommer få lite bättre förutsättningar när Lillevångsskolan är klar. Då har vi omklädningsrum och slipper barackerna. Men det år några år bort och det löser fortfarande inte problemen med att vi tvingas dela vår verksamhet på två sidor av staden.

Om ingenting händer snart så riskerar TFF:s plantskola att försvagas, menar han.

– Jag är rädd att klubbarna förlorar spelare om vi inte får till bättre anläggningar. Det vore tråkigt för hela Trelleborgsfotbollen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Drömmen om NHL finns så klart kvar”

Ishockeytalangen Oscar Eklind från Trelleborg har blivit nominerad till priset för Hockeyallsvenskans bäste junior. Nu drömmer han om nya steg i karriären, först SHL och sedan NHL.

Gabriel Almlöf

Kl.17:01, 19 februari, 2018

”Drömmen om NHL finns så klart kvar”
Oscar Eklind i IK Pantern. Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån

Karriären går bra för TIF-fostrade ishockeyspelaren Oscar Eklind. Nu har han nominerats till priset Guldgallret. Priset går till årets bäste junior i Hockeyallsvenskan.

– Det är jättekul så klart, men det var inget som jag hade koll på. Det var mamma som ringde och sa att jag var nominerad. Sedan ringde klubben och grattade mig, men som sagt det är jättekul.

Vad tror du gör att just du blev nominerad?
– Nja, jag vet inte riktigt. Jag har bara gått in och spelat mitt spel. Sedan har det ramlat in lite poäng också. Jag tycker spelstilen här passar mig. Det är mycket fart och fläkt.

Oscar Eklind spelar i IK Pantern men har även hunnit med en sejour i Malmö Redhawks. Men med Pantern på en fjärdeplats i tabellen så drömmer han om att ta Kirsebergsklubben till den svenska hockeyns finrum.

– Att ta upp Pantern till SHL vore så klart pricken över i:et. Man är ju tävlingsmänniska och går in i varje match för att vinna. Så det är klart att man går för det.

Trots succén i Hockeyallsvenskan är Oscar Eklind fortsatt odraftad av NHL-lagen. Till våren har han sin sista chans att bli tingad av en klubb. Men det är ingenting som han lägger mycket tankar på.

– Det hade så klart varit roligt att gå i draften, men drömmen om NHL finns så klart kvar oavsett. Om jag inte blir vald så kan jag fritt gå till vilket lag som helst, och det finns ju fördelar med det med.

Om du får drömma lite, finns det några lag du föredrar?
– Anaheim vore häftigt, och så är det ett varmt ställe. Eller något helt hockeytokigt som Toronto.

Det återstår att se om talangen kan bli Trelleborgs näste NHL-export.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vikings får kämpa sig vidare via kval

Trelleborg Vikings fortsätter jakten mot Division 2. Nästa hinder blir småländska Lenhovda.

Gabriel Almlöf

Kl.14:32, 19 februari, 2018

Vikings får kämpa sig vidare via kval

Trelleborg Vikings plockade ihop 22 poäng på 14 spelade matcher i Alltrean. Nu väntar kval för att få fortsätta jakten mot en plats i Division 2. Motståndare kommer att bli småländska Lenhovda.

Serien spelas i bäst av tre matcher med första matchen i Småland på torsdag. Därefter väntar en retur i Trelleborg på lördag klockan 14:10. Skulle det stå 1-1 i matcher kommer en sista avgörande match att spelas i Trelleborg på söndag klockan 17:00.

Vinnarna går till slutkval till Division 2.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborgare provspelar med portugisisk storklubb

Ett stort äventyr väntar för landslagskaptenen.

Gabriel Almlöf

Kl.13:45, 19 februari, 2018

Trelleborgare provspelar med portugisisk storklubb
Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

Klubben Sporting Lissabon är en av landets största fotbollsklubbar, men de är också väldigt duktiga inom parasporten Goalball. Nu har man bjudit in trelleborgaren och landslagskaptenen Fatmir Seremeti för provspel i klubben.

Sermeti reser till Portugal redan imorgon och kommer att under en dryg vecka att träna och spela med laget. För Seremeti, som till vardags spelar i i Malmöklubben FIFH, är det ett stort äventyr som väntar.

LÄS MER: TV: Här utmanar reportern Trelleborgs stora stjärna i Goalball

– Det är otroligt roligt att få denna chans. En spännande utmaning så här några månader före VM i Malmö, säger han.

Seremeti är en av Sveriges mest meriterade spelare och har hunnit med tre Paralympics i Peking 2008, London 2012 och Rio de Janeiro 2016.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppgifter: Italienska storklubben jagar TFF-målvakten

Galna ryktet: Roma uppges vilja köpa Marko Johansson.

André Eriksson

Kl.19:41, 18 februari, 2018

Uppgifter: Italienska storklubben jagar TFF-målvakten
Marko Johansson. Foto: BILDBYRÅN

 

Trelleborgs FF:s inlånade målvaktstalang Marko Johansson hade en vass säsong mellan stolparna när laget tog steget upp i allsvenskan i fjol.

 

Efter säsongen lånades han ut på nytt till Trelleborg från Malmö FF – men nya uppgifter gör gällande att Marko Johansson kanske trots allt inte spelar i den blåa tröjan i år.

Den italienska sajten gianlucadimarzio.com rapporterar nämligen att storklubben AS Roma ska vara intresserade av att värva målvaktstalangen. Enligt uppgifter ska klubbens sportchef Monchi vara förtjust i Johanssons målvaktskvalitéer och därmed sugen på att värva honom.

Men det är ingenting som Marko Johansson själv har lust att kommentera.

– Jag har inga kommentarer på det. Det får du i sådana fall ta med min agent. Jag har fullt fokus på Trelleborg nu och har inga andra tankar, så det får du ta med min agent, säger Marko Johansson till Fotbollskanalen.

Den italienska sajten rapporterar att Marko Johanssons agent har besökt Roma för att diskutera med klubbens sportchef Monchi och representanter från Roma väntas besöka Malmös sportchef Daniel Andersson nästa vecka för att diskutera en eventuell övergång.

Marko Johanssons kontrakt med Malmö FF är skrivet över säsongen 2020.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Stryktipsförslaget som ska ge dig 13 rätt

En riktigt hög utdelning väntas i helgen.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.15:55, 16 februari, 2018

Dags för ett ny omgång på Stryktipset och en riktigt klurig rad väntar. Den som lyckas pricka in 13 rätt kan förmodligen förvänta sig en riktigt hög utdelning.

För fler starka speltips besök tipsarenan.se.

1. Huddersfield – Manchester United (X,2)
Favorit i fara. CL väntar för hemmalaget och spelet hackar.

2. Brighton – Coventry (1)
FA-cup men ska vara klasskillnad. Veckans säkraste.

3. West Bromwich – Southampton  (X,2)
FA-cup. Saints mentalt övertag med 3 raka segrar i dessa möten senaste året.

4. Birmingham – Millwall (1,X)
En av få starka halv denna vecka. Hemma har flow nu.

5. Cardiff – Middlesbrough (1,X)
Ska räcka men hela gärna.

6. Fulham – Aston Villa (1,2)
Toppmöte och mål att vänta.

7. Preston – Wolverhampton (1,2)
Bortalaget tuffar på men det är vidöppet denna gång.

8. QPR – Bolton (1)
Chansspik, i brist på annat. QPR övertygar inte fullt ut.

9. Burton – Nottingham (2)
Formsvaga lag men vi tror borta vinner här.

10. Sunderland – Brentford (2)
Hemma svårlästa. Bortalaget kommer gå starkt under våren.

11.Oxford – Plymouth (2)
Plymouth med 4 raka segrar får nytt förtroende.

12. Shrewsbury – Rotherham (1,X)
Serieledarna i L1 mot laget som sitter på 5 raka segrar. Hemma starka hemma.

13. Southend – Portsmouth (1,X)
Southend sitter med hemmaplan och formen, marknaden tror på bortalaget.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng