”Det blir hans största match hittills i karriären”

Här är skadeläget inför morgondagens match mot Östersund.

André Eriksson

Kl.12:06, 8 februari, 2018

”Det blir hans största match hittills i karriären”
Dennis Petersson och Marko Johansson. Foto: BILDBYRÅN

Förra säsongen spelade han med FC Trelleborg i division fyra.

På fredag vaktar Dennis Petersson, 23, stolparna när Trelleborgs FF möter succélaget Östersunds FK borta i Svenska cupen.

En skada sätter stopp för den ordinarie målvakten Marko Johansson. Johansson genomförde de sista testerna inför matchen i går, men misslyckades och kan inte spela.

Då fick Dennis Petersson beskedet att han skulle stå.

– Det blir ett riktigt test, säger Petersson till 24Trelleborg och skrattar.

– Det är häftigt. Det trodde man kanske inte riktigt. Men det är bara till att köra, säger målvakten.

Dennis Petersson har startat i båda Trelleborgs FF:s träningsmatcher mot IFK Värnamo och Öster, med gott resultat.

Men nu kastas Petersson alltså in i hetluften – på allvar.

– Jag kommer få en hel del att göra, men det är bara att försöka hålla sitt lugn och hålla positionsspelet. Jag ser det bara som en bra chans för mig. Det är ingenting som skrämmer mig, säger Dennis Petersson.

Du känner ingen nervositet alls?

– Nä, och det är det som är skönt. Det är bara till att köra.

Tränaren Patrick Winqvist ser fram emot målvaktens test.

– Det blir hans kanske största match hittills i karriären. Mycket spännande. Vi ska stötta och hjälpa honom på bästa sätt, säger Patrick Winqvist.

Förutom Marko Johansson missar även mittfältsförvärven Sebastian Ohlsson och Oscar Johansson matchen på grund av skador, och likaså anfallaren Salif Camara Jönsson.

Vad gäller Camara Jönsson kommer Trelleborgs FF själva att gå ut med information kring beskedet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppgifter: Italienska storklubben jagar TFF-målvakten

Galna ryktet: Roma uppges vilja köpa Marko Johansson.

André Eriksson

Kl.19:41, 18 februari, 2018

Uppgifter: Italienska storklubben jagar TFF-målvakten
Marko Johansson. Foto: BILDBYRÅN

 

Trelleborgs FF:s inlånade målvaktstalang Marko Johansson hade en vass säsong mellan stolparna när laget tog steget upp i allsvenskan i fjol.

 

Efter säsongen lånades han ut på nytt till Trelleborg från Malmö FF – men nya uppgifter gör gällande att Marko Johansson kanske trots allt inte spelar i den blåa tröjan i år.

Den italienska sajten gianlucadimarzio.com rapporterar nämligen att storklubben AS Roma ska vara intresserade av att värva målvaktstalangen. Enligt uppgifter ska klubbens sportchef Monchi vara förtjust i Johanssons målvaktskvalitéer och därmed sugen på att värva honom.

Men det är ingenting som Marko Johansson själv har lust att kommentera.

– Jag har inga kommentarer på det. Det får du i sådana fall ta med min agent. Jag har fullt fokus på Trelleborg nu och har inga andra tankar, så det får du ta med min agent, säger Marko Johansson till Fotbollskanalen.

Den italienska sajten rapporterar att Marko Johanssons agent har besökt Roma för att diskutera med klubbens sportchef Monchi och representanter från Roma väntas besöka Malmös sportchef Daniel Andersson nästa vecka för att diskutera en eventuell övergång.

Marko Johanssons kontrakt med Malmö FF är skrivet över säsongen 2020.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Jag gillar att spela framför publik – det höjer mig bara”

Mittfältslöftet från Gnosjö har bidat sin tid. Nu ska han ta allsvenskan med storm.

André Eriksson

Kl.17:58, 15 februari, 2018

”Jag gillar att spela framför publik – det höjer mig bara”
Oscar Johansson. Foto: BILDBYRÅN

Han är lite av alla tränares drömspelare, Oscar Johansson, nyförvärv i Trelleborgs FF.

Ena sekunden är han uppe i sista tredjedelen och slår genomskärare med millimeterprecision, för att i nästa ögonblick vara hemma och blockera skott framför det egna målet. Som om grabben från Småland kunde konsten att  teleportera sig från straffområde till straffområde.

LÄS MER: Bekräftar: Mittfältstalang klar för TFF – på långtidskontrakt

Oscar Johansson är inte yttermittfältaren som springer ut till hörnflaggan för att trampa boll och göra överstegsfinter. Han föredrar en säker kortpassning bakåt i planen framför att chansa med ett spektakulärt rabona-inlägg – om det gynnar laget.

För Oscar Johansson själv är det enkelt.

– Jag gillar att göra andra spelare bättre, säger 22-åringen.

I stället för extravaganta shower vinner han publikens hjärta på andra sätt. Genom hårt arbete, noggrannhet, ett stort ansvarstagande över hela planen, och ett offensivt spel utan krusiduller.

Det behöver inte alltid vara mer komplicerat än ett snabbt vägg-spel följt av ett lågt vristskott.

Under sina pojklagsår i moderklubben Gnosjö IF fick Johansson tidigt lära sig att dra ett stort lass. Till den småländska lilla orten flockades inte länets bästa fotbollsspelare.

Ville man vinna fotbollsmatcher, fick man se till att göra det själv.

– När man är i en liten mindre klubb så har man ett större ansvar om man är en av de bättre spelarna. Då gäller det att göra det mesta rätt, och då blir man också en mognare spelare snabbare. Spelar du i Malmö FF så har du tio spelare till på planen som är bra – och då kanske du kan spetsa till dina kvalitéer mer – medan i Gnosjö IF tvingas man vara väldigt all-round, säger Oscar Johansson.

– Dessutom spelade jag i princip bara matcher. Förutom i mitt egna lag spelade jag mycket med A-laget och flera matcher med de som var ett år yngre.

Gnosjökillen bidade länge sin tid i den lilla klubben, men när han var 16 år gjorde han den med bil halvtimmes långa flytten till plantskolan IFK Värnamo. Efter att ha snittat tre mål per match under sin sista säsong i Gnosjös P16-lag var det dags att testa vingarna i en större akademi.

Och efter tre säsonger som startspelare i superettanlaget Värnamo ska Oscar Johansson nu göra sin allsvenska debutsäsong – i Trelleborgs FF.

– Jag är redo för allsvenskan. Jag kände mig redo redan efter förra säsongen, men då blev det inget, säger han.

Men efter succésäsongen 2017 kunde det inte bli något annat än allsvenskt spel för Oscar Johansson. IFK Värnamo slutade sexa i superettan – klubbens högsta placering någonsin – och den 22-årige yttern startade 30 av 30 matcher. Han gjorde nio mål.

Med bud på ett par till.

– Jag tror jag räknade det till sju ramträffar efter säsongen, skrattar Oscar Johansson.

Det snackades om att storklubben IFK Norrköping var intresserat, men efter ett besök hos Trelleborgs FF var beslutet aldrig särskilt svårt för mittfältaren.

– Trelleborg kändes rätt från första början. Jag var här och hälsade på och allting kändes bra, säger Oscar Johansson, som under försäsongen har dragits med en skada i baksida lår.

– Jag skadade mig under sista träningen med Värnamo men snart kan jag spela igen, säger Oscar Johansson.

Mittfältaren fick köpas loss från sitt kontrakt med Värnamo, som egentligen var skrivet över säsongen 2018.

– Värnamo har hjälpt mig väldigt mycket och det är skönt att kunna ge någonting tillbaka i stället för att lämna som bosman, säger Johansson.

I Värnamo var det tränarlöftet Christian Järdler som fick Oscar Johansson att nå oanade höjder genom att skräddarsy en ny roll åt honom. På pappret var han placerad som yttermittfältare – men när matchen sedan drog i gång var Johansson snarare en central offensiv mittfältare när laget gick till attack.

En liknande roll har Oscar Johansson och nye tränaren Patrick Winqvist diskuterat, en tränare som han för övrigt gärna jämför med Christian Järdler.

– Det känns som att det är två hungriga tränare som tror på sina spelare, sitt lag och sin idé. Det är såna tränare som behövs och det är också såna tränare som har lyckats den senaste tiden, säger Oscar Johansson.

– Kolla bara på lag som Östersund och Sirius som nu har etablerat sig i allsvenskan, eller Gefle som tack vare en ny, tydlig spelidé klarade hänga kvar i superettan.

Vad tror du att ni har för chanser i allsvenskan i år?
– Jag tror de är bra. Det är klart att man får jobba hårt som nykomling, och det har jag inga problem med, men jag tror att vi kan ha ett eget spel också. Det är viktigt, säger Oscar Johansson.

Hur mycket kittlar det att möta IFK Göteborg i premiären? Och sedan Skånederbyn mot Malmö FF?
– Det ska verkligen bli kul, säger Oscar Johansson med ett leende.

– Det är väl där det största steget ligger egentligen. Att åka upp till Tele 2 och spela inför 30 000 i stället för att möta Frej med 500 på läktaren. Men jag gillar att spela framför publik och det höjer mig bara, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

östersunds fk – trelleborgs ff

Winqvist stolt – trots förlusten

Förlust med 3–0 mot Östersund – men Patrick Winqvist kunde hitta flera positiva bitar i säsongens första tävlingsmatch.

André Eriksson

Kl.22:07, 9 februari, 2018

Winqvist stolt – trots förlusten
Foto: BILDBYRÅN

Trelleborgs FF stod upp länge och väl mot Östersund, men föll till slut med 3–0.

En hedersam förlust, de klara siffrorna till trots, eftersom TFF verkligen bjöd upp till dans mot succélaget. Matchreferatet hittar ni här.

LÄS MER: Förre TFF-stjärnan sänkte sitt gamla lag

– Men tyvärr är det alltid det som räknas i slutändan. Resultatet, suckar TFF-tränaren Patrick Winqvist efteråt.

– Om vi bortser från resultatet och tittar på prestationen så ska vi vara stolta över flera insatser i matchen. Det är ingen spelare som faller ur ramen. Vi har nya spelare på den här nivån som växer in i det och jag är jättestolt över många spelares prestationer, säger Patrick Winqvist.

Målvakten Dennis Petersson spelade förra säsongen division fyra-fotboll med Trelleborg FC.

Och nu startade han mot plötsligt borta mot Östersund.

– Hans överlägset största match hittills och han klarar den uppgiften jättebra, berömmer Patrick Winqvist.

Matchen inleddes med ett stort tryck från Östersund, där hemmalaget radade upp chanser och skapade problem för TFF. Men sedan vågade sig TFF upp i banan och fick då också betalt.

– Det är delar i matchen som vi vågar kliva upp och vinner rätt mycket boll och skapar chanser. Men vi måste bli ännu modigare där, säger Patrick Winqvist.

Och Dino Islamovic var med och sänkte er med ett mål i dag.
– Ja, han är där för att göra mål och där kunde han väl inte missa. Det är roligt att se han spela fotboll och se att han gör det bra. Vi gläds tillsammans med honom. Sen får vi se till att göra det bättre mot honom nästa gång vi möts.

Det var Lasse Nielsens och Alexander Blomqvists första match tillsammans som mittbackspar. Hur tycker du att det fungerade?
– De gör det bra, men de behöver mer tid ihopa. Sen har vi en väldigt duktig mittback i Denis Hadzikadunic också. Vi har bra konkurrens där.

Deniz Hümmet fick vård efter slutsignalen och hjälptes av planen. Hur är det med honom?
– Vi tror att det kan vara kramp, men det kan också vara en bristning. Han är inlindad, sen får vi se vad det innebär. Vi vågar inte säga något ännu, säger Patrick Winqvist.

Nästa cupmatch är den 25 februari, borta mot Kalmar FF. Däremellan åker Trelleborgs FF på ett träningsläger i Spanien.

FaktaSvenska cupen
Östersunds FK–Trelleborgs FF 3–0 (1–0)
Målen: 1–0 (9) Dino Islamovic, 2–0 (75) Tesfaldet Tekie, 3–0 (90+1) Tom Pettersson.
Trelleborgs FF: Dennis Petersson (mv) – Victor Nilsson, Lasse Nielsen, Alexander Blomqvist, Anton Tideman – Mattias Håkansson (ut 88), Robin Nilsson, Erik Andersson, Marcus Pode (ut 81) – Zoran Jovanovic (ut 85) – Deniz Hümmet.
Inhoppare: Felix Hörberg (in 81), Johan Brannefalk (in 85), Noah Christoffersson (in 88).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Östersunds FK – Trelleborgs FF

Förre TFF-stjärnan sänkte sitt gamla lag

TFF pressade Östersund – men föll till slut med 3–0.

André Eriksson

Kl.21:04, 9 februari, 2018

Förre TFF-stjärnan sänkte sitt gamla lag
Lasse Nielsen och Dino Islamovic. Foto: BILDBYRÅN

Det är sedan gammalt. Släkten är värst.

Det fick Trelleborgs FF känna på i cupmatchen mot Östersund. Förre TFF-anfallaren Dino Islamovic blev målskytt mot sitt gamla lag när han stötte in 1–0 till Östersund redan efter nio minuter. Ken Sema rundade Victor Nilsson längs högerkanten och serverade Islamovic på den bortre stolpen, som sedan kunde sätta 1–0. Ett av anfallarens enklare mål i karriären – och efteråt valde han att inte fira, av respekt för sin gamla klubb.

LÄS MER: Patrick Winqvist: ”Varför ska vi bli imponerade av Östersund?”

Tränaren Patrick Winqvist hade inför mötet pratat om vikten av att våga och att vara modiga i försvars- och anfallsspel.

Det var som bortblåst under den första kvarten. Spelskickliga Östersund kom i våg efter våg mot den blåsvartklädda backlinjen och TFF var ordentligt skärrat.

Men efter halvtimmen spelad hittade gästerna in i matchen. Den höga pressen började betala sig och ivrigt påmanade av Patrick Winqvist vid sidlinjen – iförd endast t-shirt! – fick TFF tag i bollen och radade upp flera halvchanser. Dock utan resultat. 1–0 blev pausresultatet.

– Vi börjar komma in i det och vi går in i halvtid med en positiv känsla, sa mittfältaren Robin Nilsson till C More i paus.

Och Trelleborgs FF kom ut lika taggat till den andra halvleken.

Med stort bollinnehav och flera flacka inlägg hotade de Östersunds backlinje och i den 55:e minuten var Zoran Jovanovic oerhört nära att sätta ett riktigt drömmål, när han drog på en akrobatisk cykelspark från straffpunkten. Men Aly Keita kunde rädda skottet.

I stället skulle hemmalagets inbytte Tesfaldet Tekie öka på till 2–0 till Östersund efter 75 minuter med ett otagbart avslut. Ett något ologiskt mål – och där och då gick luften ur Trelleborgs FF.

På tilläggstid gjorde Östersund även 3–0-målet när Tom Pettersson skallade in en hörna åt hemmalaget.

– Första 20 var riktigt tunga, men sedan kom vi in i matchen. Jag tycker vi ger dem en match och skapar mycket chanser, medan de inte skapar särskilt mycket, säger Zoran Jovanovic till C More.

– Sedan dör det lite när de gör 2–0 och vi blir trötta i huvudet, säger Zoran Jovanovic.

FaktaSvenska cupen
Östersunds FK–Trelleborgs FF 3–0 (1–0)
Målen: 1–0 (9) Dino Islamovic, 2–0 (75) Tesfaldet Tekie, 3–0 (90+1) Tom Pettersson.

Trelleborgs FF: Dennis Petersson (mv) – Victor Nilsson, Lasse Nielsen, Alexander Blomqvist, Anton Tideman – Mattias Håkansson (ut 88), Robin Nilsson, Erik Andersson, Marcus Pode (ut 81) – Zoran Jovanovic (ut 85) – Deniz Hümmet.
Inhoppare: Felix Hörberg (in 81), Johan Brannefalk (in 85), Noah Christoffersson (in 88).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

INFÖR ÖSTERSUND – TFF

Patrick Winqvist: ”Varför ska vi bli imponerade av Östersund?”

Så ska Trelleborgs FF få succélaget på fall.

André Eriksson

Kl.12:49, 9 februari, 2018

Patrick Winqvist: ”Varför ska vi bli imponerade av Östersund?”
Patrick Winqvist. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Östersunds FK har chockerat fotbollssverige och tagit Europa League med storm. Succélagets spelare är hett eftertraktade på marknaden, där storklubbarna jagar deras signaturer och nästa vecka tar laget sig an den engelska giganten Arsenal i en kittlande 32-delsfinal.

Men Östersund får ändå inte Trelleborgs FF:s tränare Patrick Winqvist att darra på knäna inför kvällens bortamatch i Svenska cupen.

LÄS MER: ”Det blir hans största match hittills i karriären”

I stället beskriver han det som en kul utmaning.

– All respekt till dem för att de är ett av Sveriges bästa lag just nu. Jag ser upp till deras sätt att arbeta på, med (Graham) Potter och hela resan som föreningen har gjort. Det är jättespännande. Men jag ser inte upp till Östersund som fotbollsförening, säger Patrick Winqvist.

Sedan utvecklar han:

– Jag är rätt härdad med sånt, och det tror jag spelarna också är. Det är inte ”wow” att möta Östersund. Jag kommer från Malmö FF, för mig är det fortfarande gigantiskt mycket större. Och Trelleborgs FF har fan också spelat i Europa och slagit ut storlag. Vi har gjort 15 fler allsvenska säsonger än Östersund har – så varför ska vi bli imponerade?, säger Patrick Winqvist.

Har ni identifierat några svagheter hos Östersund inför mötet?
– De har svagheter som alla andra har och det har vi pratat om, men det finns ingen anledning att peka ut det och sen funkar det inte. Vi har mer pratat om styrkorna i vårt eget spel. Vi försöker bli tydligare i vårt anfallsspel än vi var i fjol, säger Patrick Winqvist.

Förutom tydligheten i anfallsspelet vill Patrick Winqvist framförallt se att spelarna vågar.

– Vi måste vara modiga i försvarsspel och anfallsspel och våga, säger tränaren och fortsätter:

– Sen behöver vi se att Östersunds skickligaste spelare inte har sina bästa dagar. Förra året gjorde Saman (Ghoddos) ett drömmål mot oss när han ligger och slår en volley i luften. Det går inte att försvara sig mot.

Samtidigt poängterar Winqvist att pressen ligger på Östersund.

– Det är på deras hemmaplan och de riskerar att missa Europaspel (genom att elimineras från Svenska cupen efter gruppspelet red. anm.) om de kryssar eller förlorar mot oss. Det är viktigt för oss att veta, säger han.

På TFF:s skadelista finns Salif Camara Jönsson, ordinarie målvakten Marko Johansson och mittfältsförvärven Sebastian Ohlsson och Oscar Johansson. Hela truppen finns i faktarutan nedan.

FaktaÖstersunds FK–Trelleborgs FF
Vad: Första gruppspelsmatchen i Svenska cupen.
Var: Jämtkraft arena, Östersund.
När: Fredag, 19.00.
Truppen: Dennis Petersson, Merlin Nuhanovic, Lasse Nielsen, Dennis Hadzikadunic, Alexander Blomqvist, Albin Nilsson, Victor Nilsson, Anton Tideman, Erik Andersson, Robin Nilsson, Johan Brannefalk, Furkan Motori, Mattias Håkansson, Zoran Jovanovic, Marcus Pode, Deniz Hümmet, Felix Hörberg Noah Christoffersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng