”Lilla Beddinge lockar mer än Broadway” | Nyheter i Trelleborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

”Lilla Beddinge lockar mer än Broadway”

När Rasmus Mononen tog examen fanns det inga jobb på marknaden. Nu har han gjort resan från diskplockare i Stockholm till hyllad regissör i Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Kl.19:31, 4 februari, 2018

”Lilla Beddinge lockar mer än Broadway”

Som ung flydde Rasmus Mononen från Lilla Beddinge direkt efter högstadiet. Han kände att han behövde komma från den lilla orten och flyttade i stället in till Malmö. Efter en utbildning på Heleneholmsgymnasiet gick flyttlasset upp till Stockholm för en ny musikutbildning.

Med examen i handen skulle Rasmus ut på arbetsmarknaden men möttes med kalla handen. I stället fick musikalartisten ta en rejäl omväg till framgång.

LÄS MER: Lilla Beddinge har nu en prisbelönt teater

– När jag hade gått klart skolan i Stockholm så fanns det inga jobb. Framför allt inte får oss som studerat musik, det gick knappt att få jobb på en bensinmack i Stockholm. Det slutade med att jag jobbade i disken på skolan som jag hade gått på. Flera gamla klasskamrater kom och lämnade disk hos mig. Jag kommer ihåg att det fanns ett ömsesidigt obehag när våra blickar möttes. Var det här man skulle hamna efter utbildningen, säger Rasmus Mononen och fortsätter.

– Men efter två månader fick jag möjligheten att bli vaktmästare i stället. Eftersom det var på en musikskola fick jag jobba med lite ljussättning till föreställningar och liknande. Efter ett tag fick jag följa med Operaeleverna och vara scenchef för deras projekt. Där lärde jag mig extremt mycket och bestämde mig för att söka teaterhögskolan.

img_3281

Sedan dess har karriären gått i rätt riktning. Han har bland annat spelat i kända musikaler som Billy Elliot, West Side Story och American Idiot.

Men det är i hemstaden Lilla Beddinge som hans största succé utspelat sig. I staden som han en gång längtade efter att lämna, regisserar han nu högklassig underhållning. Det senaste projektet ”Dåliga Människor” gjorde stor succé under sommaren 2017. Projektgruppen prisades med Medeapriset och i vår ska man åka ut på turné. Nu har han gjort sig känd som regissören som satsar på de små scenerna.

– Jag triggas av att det är en plats som är otillgänglig. Jag gillar platser där det inte är självklart att det ska ske teatermagi. Det kan vara en lada i Lilla Beddinge eller en högstadieskola i Svedala, säger Rasmus Mononen och fortsätter.

– Tänk att man kan göra ett hus med stampat jordgolv till en teaterscen. Det tycker jag är häftigt. Många av skådespelarna som är med i Lilla Beddinge teater har bra karriärer på stora scener, men de kommer hit för att det är något annorlunda. Det blir en helt annan känsla när man står på scenen här.

Föreställningen Dåliga Människor i Lilla Beddinge hyllades stort i somras. Foto: Andreas Paulsson

Föreställningen Dåliga Människor i Lilla Beddinge hyllades stort i somras. Foto: Andreas Paulsson

Trots att Rasmus har vind i seglen så finns det inga slutmål för karriären, han har hellre fokus på nästa projekt.

– När jag gick i skolan så pratade vi väldigt mycket om målbilder. Men det är något som förvirrar mig. Varför ska jag ha ett mål? Jag kan så klart ha delmål i olika projekt och liknande. Men jag har aldrig förstått mig på det här med att sträva efter något slutmål hela livet. Så fungerar inte jag.

Men i musikalsammanhang så pratar man om West End och Broadway, är inte det mål?
– 
Jag har faktiskt aldrig haft drömmar om West End eller Broadway. Jag har vänner som varit där och som har haft en fantastisk tid. Men det är inte den typen av scener jag brinner för. Jag tycker det är roligare att göra de små scenerna större, i stället för de stora ännu större, säger Rasmus Mononen och fortsätter.

– På ett sätt så lockar Lilla Beddinge mer än Broadway. Här skapar vi teatermagi från ingenting.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen söker en grön bil – vill ha hjälp av allmänheten

I samband med ett inbrottsförsök misshandlades husägaren. Nu vill polisen i Trelleborg ha hjälp att hitta den gröna bil som gärningsmännen flydde i.

Gabriel Almlöf

Kl.18:53, 23 maj, 2018

Polisen söker en grön bil – vill ha hjälp av allmänheten
Foto: MostPhotos

Vid 16-tiden den 18 maj kom en man till sitt hem på Asatorpsvägen i Skegrie. Mannen såg då att två män höll på att bryta sig in i huset. När tjuvarna märkte att de blivit upptäckta flydde de från platsen. Husägaren följde efter men sparkades då av en av gärningsmännen.

De både männen flydde från platsen i en grön/grå metallicfärgad Renault Megane i kombistorlek. Nu vill polisen ha hjälp av allmänheten att hitta bilen.

– Om någon har sett den här bilen vid 16.15 tiden den 18 maj, eller ännu hellre vet registreringsnumret, så får de gärna kontakta oss. Vi tar gärna emot andra iakttagelser som kan hjälpa oss med det här fallet, säger Anders Oxelbrand som är förundersökningsledare på polisen i Trelleborg.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Snart kan det bli fler betalparkeringar i centrala Trelleborg

Trelleborgarna har kunnat parkera med P-skiva på de flesta platser i staden. Men nu har tekniska nämnden sagt ja till ett förslag som innebär att fler betalparkeringar i centrala Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Kl.17:59, 21 maj, 2018

Snart kan det bli fler betalparkeringar i centrala Trelleborg
Foto: Mujo Korach

Tekniska nämnden har sagt ja till ett förslag som innebär att parkeringen i centrum skulle bli avgiftsbelagd, något som Trelleborgs Allehanda först rapporterade om.

Om förslaget går igenom i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige skulle det inbringa mycket pengar till kommunens kassa. Enligt den rapport som nämnden fattat beslut efter, skulle kommunen få in mellan två och fyra miljoner kronor, genom att införa betalparkering.

Samtidigt har många trelleborgare yttrat sitt missnöje över förslaget då de menar att centrumhandeln skulle dö ut. I rapporten skriver tekniska förvaltningen att införandet av parkeringsavgifter tvärtemot kan öka antalet besökare i centrum.

”Många har uppfattningen att besökare överger centrum vid införande av parkeringsavgifter. Tidigare studier framhåller dock att införande av parkeringsavgifter i centrala lägen inte medför någon negativ inverkan på centrumhandeln. Införandet av parkeringsavgift kan istället ha en positiv inverkan på centrumhandeln. Detta eftersom det kan leda till en attraktivare och lugnare trafikmiljö i centrum med mindre söktrafik, emissioner och buller” står det i rapporten.

Om liggande förslag går igenom kommer dock den första timmen fortfarande vara gratis. Priserna planeras ligga mellan 4-6 kronor per timme, beroende på hur nära centrum man parkerar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Centern vill ha kvar sjukhuskök

Menar att förslaget är ologiskt.

Axel Brantemo

Kl.14:58, 20 maj, 2018

Centern vill ha kvar sjukhuskök
Foto: Pressbild.

Centerpartiet i Region Skåne ser flera problem i förslaget om att utreda möjligheterna att stänga ned flera sjukhuskök och låta maten till alla sjukhusområden i Skåne göras i ett eller två kök.

– Att centralisera all matlagning till ett eller ett par kök är ologiskt, innebär stora risker och skapar problem för kompetensförsörjningen. Jobben ska finnas i hela Skåne, säger Lennart Pettersson (C), vice ordförande i Servicenämnden.

Centerpartiet ser hellre att möjligheten för enskilda sjukhuskök och lösningar med externa leverantörer finns kvar.

– Att centralisera all matlagning till ett eller ett par kök är ologiskt, innebär stora risker och skapar problem för kompetensförsörjningen. Jobben ska finnas i hela Skåne, säger Lennart Pettersson (C), vice ordförande i Servicenämnden.

Förslaget skulle också innebära svårigheter med kompetensförsörjningen och problem för befintlig personal runt om i Skåne, menar Centerpartiet i regionen.

– Går förslaget igenom kommer vi troligen tappa mycket erfaren och kompetent personal som inte har möjlighet att följa med jobbet till en annan del av Skåne än där de arbetar idag. Och vi centerpartister tycker det är viktigt att jobben finns i hela Skåne, säger Birte Sandberg (C), gruppledare i Region Skåne och ledamot i Beredningen för framtidens sjukvård.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Larm om farligt utsläpp: ”Ventil som fastnade”

Räddningstjänsten kunde snabbt avfärda utsläppet innan det blev omfattande.

Filip Edvardsson

Kl.08:02, 20 maj, 2018

Larm om farligt utsläpp: ”Ventil som fastnade”
Foto: Larm-Soderhamn / MostPhotos

På söndagsmorgonen kom ett larm om ett farligt utsläpp vid Gislövs Läge i Trelleborg.

När räddningstjänsten visade det sig handla om koldioxid som läckte från en tank.

– De höll på att fylla på tuber med koldioxid och när de gjorde det fastnade en ventil. Då läckte det ut koldioxid. Men vi kom till platsen och stängde ventilen, så det var ingen fara, berättar Håkan Månsson, inre befäl vid räddningstjänsten syd.

Ingen person kom till skada vid utsläppet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man åtalas för att ha kört bil med knark i blodet

Under fredagen åtalades mannen.

Mattis Andersson

Kl.14:04, 19 maj, 2018

Man åtalas för att ha kört bil med knark i blodet
Foto: Arkiv

Vid Ystads tingsrätt åtalades under fredagen en man, 28 år gammal, på tre punkter.

Enligt åtalet ska 28-åringen kört bil när han haft narkotika i blodet, samt haft 2,8 gram cannabis med sig. Han har inte heller haft tillåtelse att köra bil.

Därför åtalas mannen nu för grov olovlig körning, rattfylleri samt ringa narkotikabrott. Händelsen ska ha ägt rum den 12 april 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng