Populär trädgårdsfest kommer tillbaka

Succé för arrangörerna i fjol gör att Öppen Trädgård kommer tillbaka 2018.

Gabriel Almlöf

Kl.10:43, 28 januari, 2018

Populär trädgårdsfest kommer tillbaka
Foto: Öppen Trädgård

I fjol startade Öppen Trädgård Söderslätt igen efter att evenemanget haft ett uppehåll i några år. 2017 års evenemang blev en succé. Nu har arrangörerna bestämt sig för att för att fortsätta även 2018.

– Under en helg i juli öppnade privatpersoner upp sina trädgårdar och lät allmänheten ta del av sina oaser. Totalt gjordes över 4 000 besök under två dagar. Succén bidrog till att vi beslutat oss för att arrangera Öppen Trädgård Söderslätt även i år, säger Jörgen Olsson som är initiativtagare tillsammans med John Rodgers.

Årets arrangemang kommer att ske den 16-17 juni och privatpersoner uppmanas nu att anmäla sig för att kunna visa upp sina trädgårdar.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fjärde deltävlingen avklarad i Melodifestivalen

Här är de som gick vidare i Melodifestivalens fjärde deltävling som hölls i Örnsköldsvik.

Michaela Ekström

Kl.21:24, 24 februari, 2018

Fjärde deltävlingen avklarad i Melodifestivalen
Foto: Janne Danielsson/SVT

Den fjärde och sista deltävligen i Melodifestivalen gick under lördagen av stapeln i Örnsköldsvik.

Nu är det klart att det blir Mariette och Rolandz som gick vidare till finalen. De gör alltså sällskap med John LundvikBenjamin Ingrosso, Samir & Viktor, Martin Almgren, Jessica Andersson och LIAMOO i finalen i Stockholm den 10 mars.

Till andra chansen, som hålls i Kristianstad den 3 mars, gick Olivia Eliasson och Felix Sandman. De kommer att möta RenaidaSigrid BernssonMimi Werner, Mendez, Moncho och Margaret. 

Tävlande i kvällens mello var debutanterna Emmi ChristenssonElias Abbas, och Olivia Eliasson. Debuterade gjorde även dansbandet Rolandz med Robert Gustafssons karaktär Roland Järverup i spetsen.

Resterande två tävlande i Mellons fjärde deltävling, Mariette och Felix Sandman, Felicia Olsson har samtliga varit med i tävlingen förut. Den förstnämnda har varit med två gånger tidigare och har då slutat på tredje- och fjärdeplats i finalen. Felix Sandman tävlade förra året med bandet FO&O och Felicia Olsson var med 2013 med låten Make Me No 1.

FaktaDe tävlade i deltävling 4, Örnsköldsvik:

1. Emmi Christensson – Icarus
Låtskrivare: Thomas G:son, Christian Schneider, Andreas Hedlund, Sara Biglert

2. Elias Abbas – Mitt paradis
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Hamed “K-One” Pirouzpanah, Sami Rekik

3. Felicia Olsson – Break That Chain Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Kristian Lagerström, Henrik Wikström, Joy Deb

4. Rolandz – Fuldans
Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Robert Gustafsson

5. Olivia Eliasson – Never Learn
Låtskrivare: Anton Ewald, Jonas Wallin, Astrid S

6. FELIX SANDMAN – Every Single Day
Låtskrivare: SANDMAN, Noah Conrad, Tony Ferrari, Parker James Nornes, Jake Torrey

7. Mariette – For You
Låtskrivare: Jörgen Elofsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TIPS: Tio fantastiska tv-serier du har missat

Det är lätt att vissa titlar flyger utanför radarn när man överöses med tv-serier i så pass stor mängd som nu, men dessa tio vore synd att missa.

Viktor Jerner

Kl.14:50, 24 februari, 2018

TIPS: Tio fantastiska tv-serier du har missat
"Mosaic", "American Gods", "Counterpart" och "The Girlfriend Experience". Foto: Pixabay/Pressbild(HBO,Starz)

Nedan har jag listat tio relativt färska serier som du med största sannolikhet har missat. Kanske har du sett någon av dem, men resten ligger och väntar på att bli upptäckta. Titeln på serien följs av året då den började sändas och den streamingplattform där den just nu finns tillgänglig.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-24-kl-07-27-39American Gods, The Deuce, Dear White People och The Girlfriend Experience. Foto: Pressbild (Starz, HBO, Netflix) 

”American Gods” (2017, Amazon Prime Video)

En ambitiös och vågad fantasyberättelse där de ”gamla gudarna” (Oden, Bilquis, Mad Sweeney, Czernobog och Anubis) våldsamt kolliderar med de ”nya gudarna” (Media, Technical Boy och Mr. World), vilket sätter hela världen på spel. En visuellt spektakulär, oförutsägbar och vuxen tv-serie som leker med religioner och skrönor på ett underbart sätt.

”The Deuce” (2017, HBO Nordic)

David Simon, mannen bakom ikoniska ”The Wire”, tar sig an 70-talets New York och levererar i vanlig ordning ett härligt Charles Dickens-doftande drama om en specifik plats och era. Bland annat bygger han ett porträtt av ett par lyckosökande tvillingbröder (James Franco), den riskfyllda prostitutionen kring Times Square och den moderna porrindustrins födelse.

”Dear White People” (2017, Netflix)

Med den Oscarsnominerade skräckfilmen ”Get Out” har den popkulturella dialogen om vardagsrasism och främlingsfientlighet på sistone fått en välbehövlig skjuts framåt. ”Dear White People” fördjupar den dialogen i sin skildring av en grupp afroamerikanska ungdomar på ett Ivy League-college och de motsättningar de upplever. Lika träffande och viktig som underhållande och rolig.

”The Girlfriend Experience” (2016, C More)

En naken, rå och ärlig skildring av lyxprostitution i den amerikanska överklassen där allt handlar om den ultimata ”the girlfriend experience”. I första säsongen får vi följa en lovande juriststudent (Riley Keough) som snubblar in den världen och fastnar. Säsong delas upp i två grenar, dels kring en före detta prostituerad (Carmen Ejogo) som hamnar i vittnesskydd och dels om en snårig politisk konspiration. Sylvasst skriven.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-24-kl-07-28-01Divorce, Mosaic, Easy och Counterpart. Foto: Pressbild (HBO, Netflix, Starz)

”Divorce” (2017, HBO Nordic)

Sarah Jessica Parker, mest känd som Carrie i ”Sex and the City”, spelar huvudrollen i denna serie om ett medelålderspar som initierar en skilsmässa efter en otrohetsaffär. Svärta varvas med lättsamhet på bästa sätt och Thomas Haden Church är gudomlig i rollen som den bittra mannen i paret.

”Mosaic” (2018, HBO Nordic)

Ett annorlunda men nagelbitande spännande mordmysterium i sex delar signerat filmmästaren Steven Soderbergh. När den populära barnboksförfattaren Olivia Lake (Sharon Stone) försvinner spårlöst riktas misstankarna mot två män som nyligen har äntrat hennes liv. Intelligent och utsökt snygg serie.

”Easy” (2017, Netflix)

En antalogiserie där varje avsnitt likt exempelvis ”Black Mirror” följer nya karaktärer och berättelser. Den gemensamma nämnaren är att alla handlar om relationer och kommunikation i Chicago. De halvtimmeslånga avsnitten skiftar lite i kvalitet, men en mer skönt avslappnad och samtidigt tankeväckande serie får man leta efter.

”Counterpart” (2018, Viaplay)

En serie som är mitt i sin första säsong just nu. Innehåller en ljuvlig blandning av spion-noir och science fiction där briljanta J.K. Simmons spelar två karaktärer från olika parallella världar. När ett kallt krig börja växa fram mellan de två sidorna tvingas de två dubbelgångarna samarbeta i en kamp mot klockan, och spänningen byggs stadigt på.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-24-kl-07-28-15Catastrophe och Feud. Foto: Pressbild (Amazon, FX)

”Catastrophe” (2015, Amazon Prime Video)

Komikerna Sharon Horgan och Rob Delaney både skriver manus och spelar huvudrollerna i denna skönt avskalade serie. Premissen är klockren i all sin enkelhet; amerikanska Rob bestämmer sig för att flytta till London när han oplanerat gör brittiska Sharon, en kvinna han knappt har lärt känna, gravid. Smärtsamt ärligt och stundtals hysteriskt roligt.

”Feud” (2017, HBO Nordic)

Ryan Murphys kritikerrosade berättelse om den episka fejden mellan filmstjärnorna Bette Davis (Susan Sarandon) och Joan Crawford (Jessica Lange) på 60-talet. Ordet ”fulspel” togs till helt nya nivåer när de tillsammans spelade in filmen ”What Ever Happened to Baby Jane?”. Skamlöst underhållande och härlig serie.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pionjären från Gislöv skapar unik journalistik: ”Ger en annan förståelse”

Michael Wall är ingen vanlig 61-åring. De senaste åren har han gjort sig ett namn i det som han kallar för framtidens filmteknik. Samtidigt har han blivit prisad i både Los Angeles och Calcutta.

Gabriel Almlöf

Kl.18:00, 22 februari, 2018

Pionjären från Gislöv skapar unik journalistik: ”Ger en annan förståelse”
Michael Wall under inspelningen i Calcutta. Foto: Kristina Nordlöf

Michael Wall från Gislöv kallar sig för en pionjär i Sverige när det kommer till filmer inspelade med en 360-graderskamera. Men med priser från Los Angeles i väst till Calcutta i öst så har han befogenhet att göra det. Nu har han bestämt sig för att lämna sitt jobb för att satsa på sitt filmskapande fullt ut.

– Det här är framtiden och det finns fantastiska möjligheter när det kommer till 360-graderskameror och journalistik. Men journalister är väldigt bekväma med det man har och många hänger inte med i utvecklingen. Jag kände att jag inte vill vänta på att det implementerades i företaget utan jag vill göra det här fullt ut nu, säger Michael Wall.

Det är framför allt i journalistik och dokumentärer som kamerorna har en stor fördel. Tittarna får en helt annan bild av omgivningen menar han. Men även om utvecklingen går snabbt, är han en av få som filmar med den nya tekniken. Branschen fortsätter hellre att arbeta med mer klassiska kameror.

– Jag tror inte att den här typen av film kommer att konkurrera ut TV-apparaten, utan det kommer att bli en komplement. Du ser saker på helt andra sätt när det är filmat med en 360-kamera. Du kan se allting som är runt omkring dig och man får en helt annan förståelse, säger Michael och fortsätter.

– Om fem år tror jag det är här betydligt mer utbrett. Då kan du säga att Micke i Gislöv hade rätt.

dsc08581-1

I december tog Michael Wall emot ett pris på Calcutta International Cult Filmfestival i Indien. Under resan till Asien tänkte han göra en resevideo, men väl på plats blev det en ny journalistisk berättelse. Den här gången om matmarknaderna i Indien och kontrasten till den svenska kötthanteringen.

– Det gick knappt att förstå när man var där. Det var så smutsigt överallt och det sprang råttor på golvet. Det hade inte hälsovårdsmyndigheten gillat, säger Michael Wall med ett skratt och fortsätter.

– Med hjälp av 360-kameran så kan den som tittar på filmen vara där på ett helt annat sätt. Du kan se dig omkring och få en annan förståelse. Det tycker jag är väldigt häftigt.

Filmen är inte släppt än, men redan nu hoppas Michael på nya framgångar.

– Man vet ju aldrig hur det går. Men det har ju gått ganska bra än så länge, så det är klart att man hoppas på nya priser. Jag har mängder med idéer på nya filmer. Snart får jag tid att fullfölja alla dem.

Det återstår att se hur många priser som landar hos pionjären i Gislöv.

Se trailern till nya filmen ”God is One” i spelaren nedan:

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trelleborgaren slåss om en plats i Eurovision Song Contest

På lördag tampas en trelleborgare om en plats i Eurovision. Men det rör sig inte om Melodifestivalen utan den slovenska versionen EMA. "Det hade varit jättestort för mig att få representera Slovenien" säger artisten Marina Mårtensson.

Gabriel Almlöf

Kl.16:58, 22 februari, 2018

I Eurovision Song Contest har Slovenien inte klassats som någon stormakt. Nationen har som bäst en sjundeplats under 2000-talet. Men kanske kan en trelleborgare komma att ändra på den saken. Marina Mårtensson som är född i Trelleborg tävlar på lördag i den slovenska uttagningen till Eurovision, med sin låt ”Blizu”, sångerskan har med andra ord kommit en lång väg sedan tiden i Sveriges sydligaste stad.

– Jag bodde i Trelleborg fram till jag var fem år gammal. Då flyttade jag till Österlen. Jag minns att en av mina första uppträdanden var under en talangjakt i Trelleborg. Jag har väldigt fina minnen därifrån.

Marinas mamma och morföräldrar kommer från Slovenien. Så efter att ha släppt skivor i både Sverige och Japan bestämde hon sig för att lära sig mer om sina rötter. En resa som förändrade hennes liv.

– Tanken var att jag skulle åka ner hit i tre månader, men under de månaderna hände allt som jag sökt efter. Jag hittade mig själv här. Jag fick spelningar och allting flöt bara på. Sedan dess har jag skapat en karriär här.

Hon är en populär sångerska i landet men är en nykomling i EMA, som den slovenska versionen av Melodifestivalen heter.

Hur stort är Eurovision i Slovenien? 
– Det är inte lika stort som i Sverige, men det är den största musiktävlingen i landet och det är många som tittar. Det har inte gått jättebra rent historiskt men jag tror att Slovenien är en framtida vinnarnation. De satsar väldigt mycket på tävlingen, framför allt med snygga produktioner, säger Marina Mårtensson och fortsätter.

– Det hade varit jättestort för mig att få representera Slovenien i Eurovision. Jag hade ärligt talat aldrig några tankar på att jag skulle vara nära på att få göra det. Men nu hoppas jag verkligen att de skulle gå vägen. Jag skulle vara så stolt om jag fick representera det här landet.

Foto: Dean Grgurica

Foto: Dean Grgurica

Kan du berätta lite om låten?
– Låten är en dikt som är skriven av en vän till mig. För mig handlar den mycket om min relation till min mormor som nyligen gick bort. Låtens titel ”Blizu” betyder nära. Den är en väldigt hoppfull låt och handlar om att även om någon är långt borta så är drömmarna och minnena nära. Jag gör den tillsammans med mitt band här och oavsett hur det kommer att gå kommer vi att spela den länge i vår repertoar.

– Skulle vi inte ta oss vidare har jag i alla fall fått en jättebra erfarenhet. Det är så klart väldigt speciellt att stå på scen inför väldigt mycket folk och visa upp sin musik.

Vad tror du om dina chanser att vinna?
– Jag tror att jag har en chans faktiskt. Men vi får se hur det går. De andra bidragen som är med är också väldigt bra.

Den slovenska uttagningen avgörs lördagen den 24 februari.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Filmen ska göra Trelleborgsbandet stora i Pakistan

Michael Wall är filmmakaren som hoppas att hans filmer blir andras framgång. Nu hoppas han på succé i Pakistan, för att kunna ge Trellebelle Ukelele Orchestra en skjuts i karriären.

Gabriel Almlöf

Kl.18:07, 19 februari, 2018

Trellebelle Ukelele Orchestra kan bli Trelleborgs stora musikexport. Det drömmer i alla fall filmaren Michael Wall om. Hans revolutionerande 360-graders film om bandet har nominerats till festivaler över hela världen. Wall har uppmanat hans vänner att dela filmen för fullt för att ge bandet spridning i hela världen.

– Jag vet inte om det har gett dem fler spelningar här hemma. Men jag har i alla fall fått visa upp min film och deras musik på filmfestivaler runt om i världen. Så de har ju fått en fantastisk reklam, det är de väl värda, säger Michael Wall.

Nu är det dags igen, den här gången i Pakistan och Pakistan International Film Festival. Återigen hoppas Michael Wall på seger, men framför allt att musiken blir en hit i mellanöstern.

– Man vet ju aldrig vart det leder, de kanske blir stora i Pakistan. Jag gjorde filmen 2016 men den lever vidare, så man vet ju aldrig, säger Michael Wall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng