INSÄNDARE: ”Det behövs en helt ny vårdpolitik” | Nyheter i Trelleborg – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

INSÄNDARE: ”Det behövs en helt ny vårdpolitik”

Dennis Andersson, ordförande Kommunistiska Partiet Trelleborg, skriver att han är orolig för nedmonteringen av Trelleborgs sjukhus. Alla åsikter i texten till hör insändaren.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.11:06, 27 januari, 2018

INSÄNDARE: ”Det behövs en helt ny vårdpolitik”
Foto: Bildbyrån

Kommunistiska Partiet i Trelleborg ser med oro på hur vårt sjukhus i Trelleborg, med upptagningsområde Vellinge-Svedala, monteras ner bit för bit. Vi har inte bara följt detta utan också agerat genom att arrangera möten, väcka debatt och skriva insändare och flygblad. Vi i Kommunistiska Partiet kräver att vårt sjukhus görs helt igen. Alla stängda avdelningar måste öppna igen, alla vårdplatserna behövs. Tar man bort delar av sjukhusets avdelningar fungerar inte helheten. Akuten måste hållas öppen dygnet runt igen, det skall inte vara en fråga om vad klockan är som avgör om ett liv kan räddas eller inte.

Vi kräver också att ambulanserna för Trelleborg skall utgå från Trelleborg. Dagens utryckningstider är rent mordiska eftersom de i genomsnitt är längre än den tid som gäller för återupplivningsförsök vid hjärtstillestånd.

Sjukvården måste vara statligt styrd för att lika vård för alla skall kunna garanteras. Lägg ner Region Skåne. Den pratkvarnen kostar bara pengar och hjälper inte vården att bli bättre. Bara när dåliga beslut skall förmedlas och när organisationer inte fungerar behövs ”kommunikatörer”. I Region Skåne är det hundratals kommunikatörer.

Vården måste också befrias från marknadstänkandet. Det som så fint kallas för NPM (New Public Management) måste bort. Det betyder att allt skall räknas i pengar och att avdelningarna skall fakturera allt de gör. Detta medför att vårdpersonalen inte tillåts göra det de brinner för och kan. Istället skall det skrivas rapporter och faktureras. Sluta med det och börja se till behoven istället för budgeten. Idag har vi i Sverige, tack vare EU-medlemskapet, fått ett budgetslaveri utan dess like. Att följa budgeten har blivit rena rama religiösa dogmen, ren hysteri. Snöskottningen i en kommun som Trelleborg är ett tydligt exempel på hur sjukt det blir om budgeten skall följas slaviskt. För ska vi sluta skotta snö en snörik vinter för att budgeten säger att pengarna är slut? Nej, och lika sjukt är det att stänga vårdplatser för att budgeten är slut. Lika lite som det går att förbjuda snön att falla går det att förbjuda människor att trilla eller att bli sjuka i november och december.

Alla delar av vården är viktiga och fyller funktioner. Men vi är uppriktigt förbannade över nerdragningarna inom psykiatrin och kvinnomottagningen: För dessa grupper accepterar vi inga nerdragningar och kräver att de resurser som behövs genast skjuts till.

Sluta plåga den egna personalen, satsa på dem istället. Ända sedan bemanningsföretagen gjordes lagliga i Sverige av Carl Bildts regering på 1990-talet har vi i Kommunistiska Partiet sagt att detta kommer splittra alla arbetare och förstöra sammanhållningen på arbetsplatserna. Nu hjälper det inte att vi fick rätt, för alla vet hur bemanningspersonal stör sammanhållningen, när någon går på egna avtal och har egna arbetsuppgifter. Allt som faller mellan stolarna måste ändå göras. Vården är ett tungt och krävande jobb både fysiskt och psykiskt. Därför anser vi att vårdyrket skall gå före i en arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Idag orkar väldigt få arbeta 100% ända fram till pensionen.

Dennis Andersson, ordförande Kommunistiska Partiet Trelleborg

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

48-åring åtalas för att ha onanerat inför 5-åring

Mannen åtalas vid Ystad tingsrätt för sexuellt ofredande.

Mattis Andersson

Kl.18:42, 24 maj, 2018

48-åring åtalas för att ha onanerat inför 5-åring
Christian …Örnberg / BILDBYRÅN

En man född 1969 åtalades under torsdagen vid Ystad tingsrätt. Detta efter att enligt åtalet ha blottat sig samt onanerat inför två personer på en strand.

Det ska ha varit den 12 maj 2018 på som mannen utförde brottet Östra Stranden i Trelleborg. Enligt åtalet ska den ena målsäganden vara ett barn född 2013.

Mannen åtalas för sexuellt ofredande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man åtalad för fem brott – slog en vakt på arresten

Hela fem brott är mannen misstänkt för, under torsdagen åtalades han vid Ystads tingsrätt.

Mattis Andersson

Kl.17:54, 24 maj, 2018

Man åtalad för fem brott – slog en vakt på arresten

En 24-årig man åtalades under torsdagen för fem olika brott vid Ystads tingsrätt. I framkant av brotten ligger en misshandel som enligt åtalet ägde rum den 7 maj i år.

24-åringen ska då ha knuffat en annan man samt slagit honom över halsen. Mannan ska både ha fått smärta samt problem att andas.

Mannen åtalas också för ringa stöld, brott mot knivlagen, ringa narkotikabrott samt våld mot tjänsteman. De fyra första brotten ska ha skett i Trelleborg.

Våld mot tjänsteman åtalas mannen för med anledning av att han ska ha slagit en arrestvakt i en arrestcell på en polisstation den 9 mars 2018. Detta ska ha orsakat både smärta och ömhet för arrestvakten.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen söker en grön bil – vill ha hjälp av allmänheten

I samband med ett inbrottsförsök misshandlades husägaren. Nu vill polisen i Trelleborg ha hjälp att hitta den gröna bil som gärningsmännen flydde i.

Gabriel Almlöf

Kl.18:53, 23 maj, 2018

Polisen söker en grön bil – vill ha hjälp av allmänheten
Foto: MostPhotos

Vid 16-tiden den 18 maj kom en man till sitt hem på Asatorpsvägen i Skegrie. Mannen såg då att två män höll på att bryta sig in i huset. När tjuvarna märkte att de blivit upptäckta flydde de från platsen. Husägaren följde efter men sparkades då av en av gärningsmännen.

De både männen flydde från platsen i en grön/grå metallicfärgad Renault Megane i kombistorlek. Nu vill polisen ha hjälp av allmänheten att hitta bilen.

– Om någon har sett den här bilen vid 16.15 tiden den 18 maj, eller ännu hellre vet registreringsnumret, så får de gärna kontakta oss. Vi tar gärna emot andra iakttagelser som kan hjälpa oss med det här fallet, säger Anders Oxelbrand som är förundersökningsledare på polisen i Trelleborg.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Snart kan det bli fler betalparkeringar i centrala Trelleborg

Trelleborgarna har kunnat parkera med P-skiva på de flesta platser i staden. Men nu har tekniska nämnden sagt ja till ett förslag som innebär att fler betalparkeringar i centrala Trelleborg.

Gabriel Almlöf

Kl.17:59, 21 maj, 2018

Snart kan det bli fler betalparkeringar i centrala Trelleborg
Foto: Mujo Korach

Tekniska nämnden har sagt ja till ett förslag som innebär att parkeringen i centrum skulle bli avgiftsbelagd, något som Trelleborgs Allehanda först rapporterade om.

Om förslaget går igenom i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige skulle det inbringa mycket pengar till kommunens kassa. Enligt den rapport som nämnden fattat beslut efter, skulle kommunen få in mellan två och fyra miljoner kronor, genom att införa betalparkering.

Samtidigt har många trelleborgare yttrat sitt missnöje över förslaget då de menar att centrumhandeln skulle dö ut. I rapporten skriver tekniska förvaltningen att införandet av parkeringsavgifter tvärtemot kan öka antalet besökare i centrum.

”Många har uppfattningen att besökare överger centrum vid införande av parkeringsavgifter. Tidigare studier framhåller dock att införande av parkeringsavgifter i centrala lägen inte medför någon negativ inverkan på centrumhandeln. Införandet av parkeringsavgift kan istället ha en positiv inverkan på centrumhandeln. Detta eftersom det kan leda till en attraktivare och lugnare trafikmiljö i centrum med mindre söktrafik, emissioner och buller” står det i rapporten.

Om liggande förslag går igenom kommer dock den första timmen fortfarande vara gratis. Priserna planeras ligga mellan 4-6 kronor per timme, beroende på hur nära centrum man parkerar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Centern vill ha kvar sjukhuskök

Menar att förslaget är ologiskt.

Axel Brantemo

Kl.14:58, 20 maj, 2018

Centern vill ha kvar sjukhuskök
Foto: Pressbild.

Centerpartiet i Region Skåne ser flera problem i förslaget om att utreda möjligheterna att stänga ned flera sjukhuskök och låta maten till alla sjukhusområden i Skåne göras i ett eller två kök.

– Att centralisera all matlagning till ett eller ett par kök är ologiskt, innebär stora risker och skapar problem för kompetensförsörjningen. Jobben ska finnas i hela Skåne, säger Lennart Pettersson (C), vice ordförande i Servicenämnden.

Centerpartiet ser hellre att möjligheten för enskilda sjukhuskök och lösningar med externa leverantörer finns kvar.

– Att centralisera all matlagning till ett eller ett par kök är ologiskt, innebär stora risker och skapar problem för kompetensförsörjningen. Jobben ska finnas i hela Skåne, säger Lennart Pettersson (C), vice ordförande i Servicenämnden.

Förslaget skulle också innebära svårigheter med kompetensförsörjningen och problem för befintlig personal runt om i Skåne, menar Centerpartiet i regionen.

– Går förslaget igenom kommer vi troligen tappa mycket erfaren och kompetent personal som inte har möjlighet att följa med jobbet till en annan del av Skåne än där de arbetar idag. Och vi centerpartister tycker det är viktigt att jobben finns i hela Skåne, säger Birte Sandberg (C), gruppledare i Region Skåne och ledamot i Beredningen för framtidens sjukvård.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng